• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Stralis ciśnienie powietrza w układzie hamulcowym

ccc

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ciechocinek
Witam, znowu problem ze Stralisem 2003r. Kompresor pompuje aż brakuje skali na wskaźnikach po czym wskaźniki znikają i wyświetla się błąd czujnika ciśnienia. po wymianie czujnika i sprawdzeniu zaworu osuszacza i zaworu wieloobwodowego bez zmian. Może któryś z kolegów coś podpowie?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Manometr podłącz i posprawdzaj faktyczne ciśnienia najpierw

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
2003 rok to raczej nie ma tam jakichś cudów w pneumatyce, zawór będzie normalny, jak w starszym sprzęcie.
Co to znaczy że sprawdziłeś zawór osuszacza? W jaki sposób?
"Spuszcza" się w ogóle?

I tak jak Arni mówi. Sprawdzić manometrem.

ccc

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ciechocinek
Jak spuszcza to oznacza, że także reguluje ciśnienie. Osuszacz ma wyjście do sterowania kompresorem. Rozebrałem go i wyczyściłem, nie widać było żadnych uszkodzeń. Ciśnienie sprawdzane manometrem odbiega +- 0,5 bar od wskaźników w aucie ( zależy który czujnik ciśnienia jest założony).
Okazało się, że ciśnienie sterujące kompresorem nie zawsze wychodzi z osuszacza w związku z tym zamówiłem nowy osuszacz. Mam nadzieję że to będzie ta przyczyna.
(Kompresor powinien się wyłączyć przy ciśnieniu ? max 10,5bar w chwili wyłączenia powinno dać się usłyszeć lekkie spuszczenie)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jak spuszcza to oznacza, że także reguluje ciśnienie. Osuszacz ma wyjście do sterowania kompresorem. Rozebrałem go i wyczyściłem, nie widać było żadnych uszkodzeń. Ciśnienie sprawdzane manometrem odbiega +- 0,5 bar od wskaźników w aucie ( zależy który czujnik ciśnienia jest założony).
Okazało się, że ciśnienie sterujące kompresorem nie zawsze wychodzi z osuszacza w związku z tym zamówiłem nowy osuszacz. Mam nadzieję że to będzie ta przyczyna.
(Kompresor powinien się wyłączyć przy ciśnieniu ? max 10,5bar w chwili wyłączenia powinno dać się usłyszeć lekkie spuszczenie)
a czym on steruje w tym kompresorze? pierwsze słyszę żeby kompresor był sterowany

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
I się wyłączył po nabiciu ciśnienia.
Oczywiście w tym roczniku ;)

ccc

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ciechocinek
Kompresor powinien przestać tłoczyć powietrze po przekroczeniu określonego ciśnienia . Nie wiem jak się to fizycznie odbywa bo go nie rozbierałem. (Może łączona jest strona tłoczna z ssącą )

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Kompresor powinien przestać tłoczyć powietrze po przekroczeniu określonego ciśnienia . Nie wiem jak się to fizycznie odbywa bo go nie rozbierałem. (Może łączona jest strona tłoczna z ssącą )
sprężarka bije do bólu aż nie wypcha UPG chyba że ma na wylocie zawór bezpieczeństwa

ccc

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ciechocinek
Sprężarka w tym aucie jest "Energy saving" jest połączona dodatkowym przewodem z zaworem osuszacza i jak z tego przewodu wychodzi ciśnienie w stronę sprężarki to ciśnienie na wskaźnikach w samochodzie jest prawidłowe, jak tego nie ma to ciśnienie rośnie aż kończy się skala na wskaźnikach (12bar) i wskaźniki znikają a w ich miejsce wskakuje błąd czujników ciśnienia . To ustaliłem doświadczalnie w trakcie próby rozwiązania problemu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Sprężarka w tym aucie jest "Energy saving" jest połączona dodatkowym przewodem z zaworem osuszacza i jak z tego przewodu wychodzi ciśnienie w stronę sprężarki to ciśnienie na wskaźnikach w samochodzie jest prawidłowe, jak tego nie ma to ciśnienie rośnie aż kończy się skala na wskaźnikach (12bar) i wskaźniki znikają a w ich miejsce wskakuje błąd czujników ciśnienia . To ustaliłem doświadczalnie w trakcie próby rozwiązania problemu.
To nowość dla mnie :)

Do góry Bottom