• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak działa mechanizm różnicowy w autach z systemem ASR?

masseur

Nowy
Punktów
0
Miasto
Toruń
Cześć.
Dzisiaj dużo czytałem i oglądałem na temat mechanizmu różnicowego i dowiedziałem się, że generalnie dyferencjał napędza koło, które ma słabszy opór, czyli jeśli jedno napędzane koło znajdzie się na suchej nawierzchni a drugie na bardzo śliskim lodzie, to auto nie ruszy, bo będzie kręciło się tylko to koło, które jest na lodzie.
A jak to jest w przypadku aut wyposażonych w ASR? Bo przecież system ten przyhamowuje koła, które ze względu na małe tarcie ślizgają się. Czyli jeśli jedno koło znalazłoby się na suchej nawierzchni, a drugie na śliskim lodzie i dyferencjał napędzałby tylko to koło na lodzie, to ASR powinien zacząć je przyhamowywać, a w rezultacie dyferencjał powinien zacząć napędzać drugie koło, bo koło, które byłoby na lodzie miałoby już większe tarcie, ponieważ byłoby przyhamowywane przez ASR. Czy tak to właśnie działa?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Edit
Youtube
Wytłumaczy jak to dziala:)
Pozdro

masseur

Nowy
Punktów
0
Miasto
Toruń
Youtube pokazało mi jak działa dyferencjał, a także jak działa ASR, ale nie pokazało jak działa połączenie tych dwóch rzeczy w konkretnym przypadku - gdy jedno koło znajduje się na lodzie, a drugie na suchej nawierzchni. Wiem, że bez ASR dyferencjał przeniesie cały napęd na koło znajdujące się na lodzie, ze względu na dużo gorsze tarcie, ale co się stanie, gdy ASR będzie włączone?

masseur

Nowy
Punktów
0
Miasto
Toruń
AutoKlinika.Wasiewicz dzięki! Wpis się przydał. Wygląda na to, że system ASR działa trochę jak blokada mechanizmu różnicowego .
Tylko po co w takim w niektórych samochodach, które mają ASR stosuje się jeszcze oddzielnie system blokady mechanizmu różnicowego?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Bo blokada mechanizmów działa od razu

Do góry Bottom