Jak jezdzic autem?? Na prawdę?? Jak sie zmienia biegi??(mozna zaczać od jedynki, potem dwójka, pedał w podłoge i piątka

), dobra zarty zartami ale no jak to?? Chyba sie rozpisze....(z góry uprzedzam, ze nie mam tutaj nic do autora i po czesci go rozumiem) Mianowicie chodzi mi o kursy przygotowania kierowców oraz same egzaminy, w tym momencie robi sie to samo co ze szkołami, w skrócie kształci się mase ludzi, którzy cos robią ale nawety nie wiedzą co i po co...., robia tak, bo tak kazą wytyczne aby zdac (co nijak ma sie do rzeczywistosci), a tu jednak warto by było przemyslec sprawe, bo chodzi o bezpieczenstwo wszystkich uczestników ruchu. Kiedys z ciekawosci przeglądałem nowe pytania na egzmin i wiecie co?? nawet po pijaku bym na takie cos nie wpadł... wymiary ramki blach..., drązka wybieraka...., czy pytania stricte z mechaniki... Ja rozumiem, ze warto aby kierowca zapoznał sie z autem i wiedział jakies podstawy np. czy auto ma system ABS(swoją drogą pewnie nigdzie na kursie nie powiedzą, zeby autem bez abs-u hamować pulsacyjnie czy aby nie hamowac ostro jadąc z duzą predkoscią po zakręcie oraz o innym zachowaniu aut tylnionapędowych ...) Własnie takich sytuacji powinni chyba nauczac, bo z całym szacunkiem dla kursantów to chyba kazdy wie, ze jak jedzie tramwaj to trzeba zachowac szczególna ostrozność i tak samo wyprzedzając pijanego rowerzyste.... Wracając do tematu, jesli masz zamiar przed długi czas robic takie trasy to polecam zmienic auto na benzynke lub co jakis czas po prostu sie przejechac dłuższą trasę na wyższych obrotach(choc jesli czesto bedzie chodził niedogrzany to i tu gwarancji nie ma, ze sie dobrze wypali) Co do spalania to producent podaje zazwyczaj spalanie jakie mieli podczas testów(zazwyczaj w nierealnych warunkach), wiec jest prawdopodobnie zanizone.... Myslę, ze autem z takim motorem i o tych gabarytach to ok.8l w mieszanym to całkiem niezle. Co do samej zmiany biegów, jak juz ktos wyzej pisał zalezy od konstrukcji czy auto ma turbo (turbo z gatem czy z geo tez bedzie róznica od kiedy auto zacznie jechac), inazcej w benzynie, inaczej w dieslu. Jesli masz znaczniki na blacie, które pokazują to mozesz sie bez problemu stosowac do nich, choc chcac np. wyprzedzic kilka aut czy TIR-ow na trasie bedzie potrezbna redukcja i juz inne obroty beda wchodzic w gre, wiec wszystko zalezy od sytuacj na drodze oraz tego czego oczekujesz od auta.