• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak jeżdzić samochodem Kia Sportage III

KochamJulkę

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mława
Witam. Jestem młodym kierowcą, od niedawna jeżdzę samochodem Kia Sportage III 2.0 CRDI 136 KM. Auto jeżdzi na dystansie 30 km dziennie ( dojazd do szkoły, trasa po wioskach i mieści ) . Moje pytanie jest jak jeżdzić tym samochodem? Wyczytałem w internecie, że moment obrotowy jest przy obrotach 1800-2500 obr/ min. Czyli w takim przedziale muszę zmieniać biegi? I czy jak pokazuje mi się na desce rozdzielczej, ze np. jadę na biegu 5 i pokazuje mi, że mam zmienic bieg na 6 i gdy zmienię na 6 to obroty spodają do 1500 to taka jazda takimi obrotami jest dobra? Czy zmieniać od razu biegi tak jak pokazuje mi na desce rozdzielczej? I dlaczego producent podaje, że spalanie w cyklu mieszanym wynosi 5.5 l , a mi wykazuje 8.5 l ? I jak to jest z tym filtrem cząstek stałych (PDF) czy przy taiej trasie jak ja robię przepali się sam?

Ostatnia edycja:

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Na takie krótkie trasy, gdzie w zimie nawet ci się silnik porządnie nie nagrzeje znacznie lepszy byłby zakup bemzyniaka.
DPF na krótkich trasach = spore wydatki w przyszłości albo wycinanie.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
No a kiedy się biegi zmienia ?
W nowych dieslach ,które ciągną bez szarpania od tysiąca obrotów inaczej producent ( w celu zmniejszenia emisji i spalania ) zaleca zmianę biegów niż w starszych konstrukcjach. I widać to właśnie na komputerach pokładowych podpowiadających jaki bieg wrzucić.
Mam przykład Nissana X-traial 2004r i Volvo XC60 2010r . Nissan poniżej 2000 tyś obrotów nie chce wcale iść a kopa dostaje przy 2500 natomiast volvo ma już kopa przy 1500 obrotach a przy 2500 już komp pokazuje by wrzucić kolejny bieg. .
A na nauce jazdy same benzyny w gazie więc i przyzwyczajenia nie ma.

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Z tą zmianą biegów to w zależności jak chcesz przyśpieszać;D Sam musisz wyczuć nikt recepty nie da;p

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Jak jezdzic autem?? Na prawdę?? Jak sie zmienia biegi??(mozna zaczać od jedynki, potem dwójka, pedał w podłoge i piątka:)), dobra zarty zartami ale no jak to?? Chyba sie rozpisze....(z góry uprzedzam, ze nie mam tutaj nic do autora i po czesci go rozumiem) Mianowicie chodzi mi o kursy przygotowania kierowców oraz same egzaminy, w tym momencie robi sie to samo co ze szkołami, w skrócie kształci się mase ludzi, którzy cos robią ale nawety nie wiedzą co i po co...., robia tak, bo tak kazą wytyczne aby zdac (co nijak ma sie do rzeczywistosci), a tu jednak warto by było przemyslec sprawe, bo chodzi o bezpieczenstwo wszystkich uczestników ruchu. Kiedys z ciekawosci przeglądałem nowe pytania na egzmin i wiecie co?? nawet po pijaku bym na takie cos nie wpadł... wymiary ramki blach..., drązka wybieraka...., czy pytania stricte z mechaniki... Ja rozumiem, ze warto aby kierowca zapoznał sie z autem i wiedział jakies podstawy np. czy auto ma system ABS(swoją drogą pewnie nigdzie na kursie nie powiedzą, zeby autem bez abs-u hamować pulsacyjnie czy aby nie hamowac ostro jadąc z duzą predkoscią po zakręcie oraz o innym zachowaniu aut tylnionapędowych ...) Własnie takich sytuacji powinni chyba nauczac, bo z całym szacunkiem dla kursantów to chyba kazdy wie, ze jak jedzie tramwaj to trzeba zachowac szczególna ostrozność i tak samo wyprzedzając pijanego rowerzyste.... Wracając do tematu, jesli masz zamiar przed długi czas robic takie trasy to polecam zmienic auto na benzynke lub co jakis czas po prostu sie przejechac dłuższą trasę na wyższych obrotach(choc jesli czesto bedzie chodził niedogrzany to i tu gwarancji nie ma, ze sie dobrze wypali) Co do spalania to producent podaje zazwyczaj spalanie jakie mieli podczas testów(zazwyczaj w nierealnych warunkach), wiec jest prawdopodobnie zanizone.... Myslę, ze autem z takim motorem i o tych gabarytach to ok.8l w mieszanym to całkiem niezle. Co do samej zmiany biegów, jak juz ktos wyzej pisał zalezy od konstrukcji czy auto ma turbo (turbo z gatem czy z geo tez bedzie róznica od kiedy auto zacznie jechac), inazcej w benzynie, inaczej w dieslu. Jesli masz znaczniki na blacie, które pokazują to mozesz sie bez problemu stosowac do nich, choc chcac np. wyprzedzic kilka aut czy TIR-ow na trasie bedzie potrezbna redukcja i juz inne obroty beda wchodzic w gre, wiec wszystko zalezy od sytuacj na drodze oraz tego czego oczekujesz od auta.

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
jedno jest pewnie przy wyprzedzaniu nie patrz na spalanie... i na komputer na.desce rozdzielczej ktory ci pokazuje na jakim biegu masz jechac.... tylko konkretna redukcja i but do dechy zeby bezpiecznie wyprzedzic a nie wlec sie co jak niektorzy i potem hamowanie lub zjazd na pobocze....

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja mam starego diesla 1.5 no turbo jako autko zastępcze. Jak by nie liczyć pali 4 l no chyba, ze na mrozach nie gaśnie no to 5.5

Do góry Bottom