• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak rozkręcić warsztat

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jak klient pyta czy może zostać i się patrzyć, to mówię, że bardzo się cieszę, po to pan zostaje, by było lepiej zrobione.
No tak.
To jak będzie źle, to będzie pana wina, a nie moja:)
Wtedy mniej chętnie zostają, jeden mi powiedział, że właśnie sobie przypomniał, że zapomniał wyłączyć żelazko i poszedł.

A co do warsztatu, to trzeba robić dobrze i terminowo. W dobie Internetu reklama jest prosta. Mnie pomaga pisanie pod moim imieniem i nazwiskiem i umieszczanie mojego wizerunku. Tak jakoś jest, że ludzie mają do ciebie większe zaufanie jak wiedzą jak się nazywasz, jak wyglądasz i jak mogą zajrzeć na stronę internetową i sprawdzić, czy to prawda.:)
Życzę sukcesów i pozdrawiam.

art0

SuperMechanior
Punktów
10
panie kolego jakby mnie jakiś chłop spytał czy robie dobrze ,,,,,, to bym odpowiedział że ja nie giender ,,,, i że generalnie to może dalać wypier

Zjawin Garaż

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Leśna
www.facebook.com
zapisuj i notuj co masz zrobione bo klienteria potrafi oszukiwać typu byłem u Pana i miesiąc temu wymieniałem lewy amor ... a wczoraj na przegladzie powiedzielei mi ze jest do wymiany ...

Ja w takich wypadkach wyciągam swoją księge prawdy i szukam danego klienta i patrze co byłlo robione... co sie okazuje ...to nie lewy a prawy był robiony..:D:D i tu klient wtedy minki robi heh...

i tak jak koledzy piszą ...cierpliwość level hadr, dokładność byś nie musiał sam swojej roboty poprawiać ...bo aż wstyd

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
mnie raz zapytał klient czy naprawiam takie nowe auta to powiedziałem że nawet takiego jeszcze nie widziałem (astra 2005 diesel) i sobie pojechał ale wrócił skruszony że auto po wymianie filtra paliwa ciężko pali ciepły

Matek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
4
Miasto
Kraków
Tak jak ktoś napisał wcześniej zrób zdjęcia z zewnątrz, w środku i wklej do tematu. Jeśli przerobiłeś stodołę na warsztat to właśnie może być problem dużo pierwszorazowych klientów może zawracać po zobaczeniu miejsca w którym pracujesz a cena nie ma tu żadnego znaczenia. Klient zwraca uwagę na wygląd i czystość warsztatu, nawet mi zdarzało się zawracać z niektórych miejsc gdy miałem coś do załatwienia, widząc sypiącą się rudere w której na podłodze jest warstwa czarnego brudu 5 cm, w każdym kącie śmieci i syf, wychodzi do mnie mechanik z bluza nieprana od miesiąca, to wydawało mi się że usługa nie będzie wykonana za dobrze skoro ktoś nie potrafi nawet zadbać o swoje miejsce pracy. Jeśli z zewnątrz budynek nie wygląda rewelacyjnie są proste i niedrogie sposoby żeby niedużym nakładem poprawić wygląd warsztatu, pokaż zdjęcia to zobaczymy co można by ewentualnie poprawić :)

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Matek o tym już pisałem, ale kolega chyba już zniknął więc nie ma co język strzępić:p

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
mój warsztacik wygląda ok tylko chodziło o tekst typu "czy naprawia pan takie auta"

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Norek ale przecież nie mówiliśmy o Tobie:) tylko o suleju:p

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Tak jak ktoś napisał wcześniej zrób zdjęcia z zewnątrz, w środku i wklej do tematu. Jeśli przerobiłeś stodołę na warsztat to właśnie może być problem dużo pierwszorazowych klientów może zawracać po zobaczeniu miejsca w którym pracujesz a cena nie ma tu żadnego znaczenia. Klient zwraca uwagę na wygląd i czystość warsztatu, nawet mi zdarzało się zawracać z niektórych miejsc gdy miałem coś do załatwienia, widząc sypiącą się rudere w której na podłodze jest warstwa czarnego brudu 5 cm, w każdym kącie śmieci i syf, wychodzi do mnie mechanik z bluza nieprana od miesiąca, to wydawało mi się że usługa nie będzie wykonana za dobrze skoro ktoś nie potrafi nawet zadbać o swoje miejsce pracy. Jeśli z zewnątrz budynek nie wygląda rewelacyjnie są proste i niedrogie sposoby żeby niedużym nakładem poprawić wygląd warsztatu, pokaż zdjęcia to zobaczymy co można by ewentualnie poprawić :)

Troszkę racji masz …. Może dla potomnych się przyda
Jednak tylko troszkę … Znam pewien warsztat wykonany z jakiegoś magazynu kółek rolniczych
Gdy tam dotarłem pierwszy raz chciałem uciekać jednak Pan Tadzio po rozmowie rozwiał wszelkie wątpliwości .
Profesjonalizm …. Przez duże P
Gość ma wiedzę i doświadczenie i reszta jest nieistotna
Naprawia automatyczne skrzynie …
( tym, którym mówiono ,że oleju się nie zmienia w automacie ;) )

Narzędzia i stanowisko pracy laboratorium chemiczne NASA ale buda tragedia
Ale jakoś nie odstrasza to klientów – widziałem tam skrzynie od aut o wartości przekraczającej 300000.
Reasumując nie płytkami i fototapetą mustanga naprawiamy auta a wiedzą i doświadczeniem
Jeśli będziesz robił to na czym inni polegli szybko zdobędziesz klientów.

mój warsztacik wygląda ok tylko chodziło o tekst typu "czy naprawia pan takie auta"
Norek – spoko, nie dla tego klienta on chciał zobaczyć u Ciebie na ścianie certyfikaty nie wiedze ;)

Potraktowałeś go w bardzo odpowiedni sposób …

Najlepsi są klienci którzy trafiają na warsztat z super autem patrz opel corsa i prowadzą długi monolog oraz sprawdzają wiedze mechanika czy on aby na pewno potrafi taka furę naprawić,
po czym po wejściu na warsztat widzą rozebranego Cayenne z silnikiem na wózku i milkną….

Ostatnia edycja:

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Panie Jacku a to na stałe taka promocja warsztatu?

W ogóle nie głupi pomysł kupić parę samych blach jakiś luksusowych samochodów i postawić to przed warsztatem:p

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jakoś mi ten temat umknął.:)
Staram się przed warsztatem mieć jakieś atrapy. :)
Pozdrawiam.

Załączniki

• widok m.JPG
    widok m.JPG
    43,3 KB · Wyświetleń: 69

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
No i super:) Znam warsztat że na podwórku zawsze samochodów tak napchane że aż ciężko przejechać wiele z nich stoi już tam tak od lat:p

art0

SuperMechanior
Punktów
10
no własnie po jakimś czasie zostaje sporo aut nie odebranych - co z nimi robicie - ja mam np. ford scorpio z silnikiem po remoncie do odbioru - od 7 lat

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Bez komentarza … jak by to był mikser to dałbyś go koleżance ale z autem nie wiele możemy zrobić
Nie ma jak tego ugryźć..:cool:
Musieli byśmy brać dowód i kartę pojazdu oraz najlepiej umowę in blanco ;)
Rekordzista …. Chrysler Crossfire, przyjęty do naprawy 10 listopad 2010 ,żal dupę ściska jak patrzę na trawę która zaczyna w nim rosnąć .

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Piszcie w umowie że za przetrzymywanie auta ponad 30 dni będzie kara umowna:) I potem lecą odsetki a na końcu przejmujecie auto:)

Do góry Bottom