Witam
Po ukończeniu samochodówki chciałbym rozpocząć pracę w tym zawodzie, patrzyłem w ofertach pracy to większość chce od razu ludzi z doświadczeniem najlepiej kilkuletnim. Tutaj nasuwa się pytanie jak rozpocząć robotę w tym zawodzie po ukończonej szkole ? Myślałem nad popytaniem w okolicznych warsztatach czy potrzebują może pomocnika itd. Ale czy z waszego doświadczenia takiego pomocnika mechanicy potrzebują ? Po szkole jestem w stanie zrobić podstawowe rzeczy typu : wymiana klocków, płynów, układ wydechowy, zawieszenie itd. Boje się, że jak mnie ktoś zatrudni i np. nie będę czegoś umiał/wiedział to zacznie się dogryzanie typu: "Jesteś po samochodówce i nie wiesz ? Co ty tu w ogóle robisz". Wiedzę teoretyczną mam sporą, praktyczną tyle co wyniosłem ze szkoły, ponieważ w domu mam warunki dłubać tylko przy motocyklach (rozbieranie ich, regulacje zaworów itd nie stanowi problemu ) i jeszcze jest kolejny problem, z racji tego, że dostałem motocykl to zrobiłem sobie kat. A a na kat.B jeszcze się nie dorobiłem i tutaj nie wiem czy jest sens pytać na warsztat z racji braku kat. B
Proszę o porady jak w waszych sytuacjach wyglądało rozpoczęcie pracy jako mechanika
Pozdrawiam i dziękuję
Po ukończeniu samochodówki chciałbym rozpocząć pracę w tym zawodzie, patrzyłem w ofertach pracy to większość chce od razu ludzi z doświadczeniem najlepiej kilkuletnim. Tutaj nasuwa się pytanie jak rozpocząć robotę w tym zawodzie po ukończonej szkole ? Myślałem nad popytaniem w okolicznych warsztatach czy potrzebują może pomocnika itd. Ale czy z waszego doświadczenia takiego pomocnika mechanicy potrzebują ? Po szkole jestem w stanie zrobić podstawowe rzeczy typu : wymiana klocków, płynów, układ wydechowy, zawieszenie itd. Boje się, że jak mnie ktoś zatrudni i np. nie będę czegoś umiał/wiedział to zacznie się dogryzanie typu: "Jesteś po samochodówce i nie wiesz ? Co ty tu w ogóle robisz". Wiedzę teoretyczną mam sporą, praktyczną tyle co wyniosłem ze szkoły, ponieważ w domu mam warunki dłubać tylko przy motocyklach (rozbieranie ich, regulacje zaworów itd nie stanowi problemu ) i jeszcze jest kolejny problem, z racji tego, że dostałem motocykl to zrobiłem sobie kat. A a na kat.B jeszcze się nie dorobiłem i tutaj nie wiem czy jest sens pytać na warsztat z racji braku kat. B Proszę o porady jak w waszych sytuacjach wyglądało rozpoczęcie pracy jako mechanika
Pozdrawiam i dziękuję

Po prostu lubię kręcić śrubami i mnie to interesuje