• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak rozpocząć pracę w zawodzie mechanika samochodowego

Reader

Początkujący
Punktów
0
Witam :) Po ukończeniu samochodówki chciałbym rozpocząć pracę w tym zawodzie, patrzyłem w ofertach pracy to większość chce od razu ludzi z doświadczeniem najlepiej kilkuletnim. Tutaj nasuwa się pytanie jak rozpocząć robotę w tym zawodzie po ukończonej szkole ? Myślałem nad popytaniem w okolicznych warsztatach czy potrzebują może pomocnika itd. Ale czy z waszego doświadczenia takiego pomocnika mechanicy potrzebują ? Po szkole jestem w stanie zrobić podstawowe rzeczy typu : wymiana klocków, płynów, układ wydechowy, zawieszenie itd. Boje się, że jak mnie ktoś zatrudni i np. nie będę czegoś umiał/wiedział to zacznie się dogryzanie typu: "Jesteś po samochodówce i nie wiesz ? Co ty tu w ogóle robisz". Wiedzę teoretyczną mam sporą, praktyczną tyle co wyniosłem ze szkoły, ponieważ w domu mam warunki dłubać tylko przy motocyklach (rozbieranie ich, regulacje zaworów itd nie stanowi problemu ) i jeszcze jest kolejny problem, z racji tego, że dostałem motocykl to zrobiłem sobie kat. A a na kat.B jeszcze się nie dorobiłem i tutaj nie wiem czy jest sens pytać na warsztat z racji braku kat. B

Proszę o porady jak w waszych sytuacjach wyglądało rozpoczęcie pracy jako mechanika

Pozdrawiam i dziękuję :)

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Musisz śmigać po warsztatach i pytać
Druga opcja to staż ☺
A tak na marginesie - nie myślałeś o naprawach jednośladów .... masz doświadczenia juz coś w tym ☺

Reader

Początkujący
Punktów
0
No coś mam ale jest na tyle tego mało, że zarobić na chleb będzie raczej ciężko. A jak myślisz chwilowy brak kat. B będzie przeszkodą ?

Chciałbym być jakim kol wiek mechanikiem czy to motocyklowy, samochodowy lub ciężarowy :p Po prostu lubię kręcić śrubami i mnie to interesuje

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
To trzeba lubić bo inaczej tylko utrapieniem jest bo ciągle to co innego i siwe włosy w wieku 30 lat

Co do prawka to nie myślę żeby cię na jazdy próbne wysyłali tak odrazu a po placu jak umiesz to będziesz jeździł ...wprowadź wyprowadzić przestawić

Reader

Początkujący
Punktów
0
A to trochę mnie uspokoiłeś z tym prawkiem :p Napisz mi jak wyglądała twoja historia z tą zabawą :)

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Naprawy bieżące najczęściej były
Jakiś prosty rozrząd pod okiem starszego
Sprzęgło czasami się trafiło
Jakieś wymiany / naprawy mechanizmów szyb

Nie bój się nikt ci nie da z marszu pompy oleju w 2.0 tdi czy turbiny targac z tego badziewia

Najpierw znajdź pracę potem się martw

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Ja ci powiem moje początki miałem w warsztacie-szopie w zimie przy -10 stopniach, plastiki latały po całej szopie a i klucze do rękawiczek przymarzały. I to były początki po szkole i jeszcze po technikum (aż miesiąc praktyk był) tyko że ja sam nabierałem doświadczenia.

Reader

Początkujący
Punktów
0
CV wydrukowane, jutro będę pytać czy potrzebują jakiegoś pomocnika czy jakoś tak :)

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Wydaje mi się, że najczęściej można dostać pracę i później ją utrzymać przy sezonie oponowym, wtedy często warsztaty chcą pomocników, a jak przy okazji pokażesz, że coś więcej potrafisz i będą chcieli kogoś na później to na pewno się tobą zainteresują..

W niektórych miesiącach często się nie opłaca chodzić po warsztatach bo przykładowo w sezonie Grudzień - Luty na pewno nie będą potrzebowali kogoś, no chyba, że na prawdę duże miasto i duży warsztat :)

Reader

Początkujący
Punktów
0
A dyplom z egzaminu zawodowego jest konieczny ? Bo jeszcze nie mam wyników dopiero jakoś we wrześniu

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Papier papierem w warsztacie pierwsze pytanie będzie "A co potrafisz" ? więc bardziej na to się przygotuj. A papierek to tylko do kadr potrzebny o ile ktoś to w ogóle prowadzi.

Poldzio

Nowy
Punktów
0
Miasto
Stargard
Bo tak niestety w Polsce jest, szukam pracownika w zawodzie X wymagane doświadczenie 15 lat, prawo jazdy kat. a, b, c+e, itp. A najlepsze to CV. Po co takie coś skoro "na gębe" człowiek raz że lepiej się pokaże to i pracodawca lepiej nas oceni. Mniejsza w to, mechanika motocyklowa ale dobra, naprawde dobra i solidna to grube kokosy. I tacy panowie bardzo się cenią, a motocykle a tym bardziej te najnowsze albo psują się bardzo często albo wymagają różnych regulacji. Licz sobie nawet sezonowo, filtry oleje świece synchro gaźników to takie podstawy za które w mojej miejscowości koszą takie pieniądze że czasem potrafi to przewyższyć wartość motocykla. :D
Sam spotkałem się z problemem jak i Ty odwiedzając kilka warsztatów w mieście, w niektórych było od razu nie potrzeba, w innych przyjedź za tydzień po czym pojawiałem sie przez 3 tygodnie a gość nie raczył nawet pamiętać o mojej sprawie... Ogólnie dostanie się normalnie bez znajomości/polecenia do warsztatu w niektórych przypadkach graniczy z cudem. Kombinatorstwo, bez tego ani rusz, trzeba umieć się dobrze zakręcić w odpowiednim momencie. Próbuj pytaj, pospolicie mówiąc męcz dupe oby sie udało. ;)

Reader

Początkujący
Punktów
0
Teraz to zrobię tak, zatrudnili mnie w fabryce, która produkuje stelaże do foteli samochodowych w między czasie zrobię prawo jazdy kat. B poczekam na wyniki z egzaminu zawodowego i wtedy będę polatam po wszystkich warsztatach, tak chyba będzie najlepiej

Do góry Bottom