• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak skutecznie zareklamować warsztat?

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Niestety jeden nie zadowolony klient czyni więcej złego niż 100 zadowolonych
Ale takie sytuacje i tacy klienci zawsze poprawiają humor i przypominają dla czego warto się starać ;)
Pozazdrościć.... i takich Klientów Tobie, Wam i sobie życzę ;)
Wiem i to jest smutne, czlowiek sie stara pracowac jak najlepiej a przyjdzie taki co chce zaoszczedzic 20 zl na uszczelce i opowiada historie jaki to zlodziej itp. Takich najczesciej mozna dostrzec po 'mordzie' (bedzie ciach?:D).

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Jednym słowem: zadowalać klienta i zadowalać klientki też !:) Dobranoc.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Zebys wiedzial zadowalac klientki :( ja to mam farta, teraz mi sie druga trafila.
Dobry platnik z niej, ale szeroka geba jak cos jej sie nie spodoba i juz czuje klopoty :(
Jak takiej dogodzic jak dodatkowo mi do lozka sie chce zwalic :D , nie chwale sie ale jestem przerazony jak ja splawic zeby mi renomy nie popsula :(

Cygnus

Początkujący
Punktów
1
A co miałoby się jej nie spodobać...? :) Dobrze wykonana robota i wszystko.

adamarr

Gaduła
Punktów
5
Najwięcej klientów mam z polecenia - ale w sumie to niewielkie miasteczko. Kiedyś pracowałem w warsztacie we Wrocławiu - tam większość jest anonimowych - szef głównie posiłkował się reklamą w lokalnej prasie lub w internecie.

konczel

Bywalec
Punktów
3
W tych większych miastach jest duża konkurencja pomiędzy poszczególnymi warsztatami. Wiesz, jak ktoś dobrze robi - to zawsze będzie miał klientów. Nie można jednak zapominać o reklamie. My głównie robimy to przez lokalną rozgłośnię radiową, prasa, lokalne portale i od czasu do czasu (np w okresie wymiany opon gdzie praca jest raczej łatwa i fajny zarobek) przez Google Adwords. Wiesz, ktoś wpisuje w Google wymiana opon Kraków - i my mu na pierwszym miejscu wyskakujemy. Spróbowałem gdy dostałem od Google kupon na 200 zł i dołożyłem własną stówkę. W sumie miałem 300 zł do wydania na ten cel. Tutaj można też się o to podpytać: http://www.system3.pl/widocznosc-w-google/ppc oni może nie należą do najtańszych ale na brak telefonów i klientów z tego nie mogę narzekać.

tomimot

Nowy
Punktów
0
Duży przejrzysty baner - przyciągający wzrok i minimum treści. Tylko to co konieczne. Dodatkowo ogłoszenia na OLX.pl, facebook dodatkowo jak macie w zapasie 1000 zł to zainwestujcie w zawieszki zapachowe i dawajcie każdego klientowi po wykonaniu usługi. Musi mieć was pod ręką ;)

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Duży przejrzysty baner - przyciągający wzrok i minimum treści. Tylko to co konieczne. Dodatkowo ogłoszenia na OLX.pl, facebook dodatkowo jak macie w zapasie 1000 zł to zainwestujcie w zawieszki zapachowe i dawajcie każdego klientowi po wykonaniu usługi. Musi mieć was pod ręką ;)
Tak , pod ręką - a szczególnie te wymagające kobiety. Koleś dobrze mówi ze go to przeraża bo nie sztuka jak dmuchnie raz czy dwa. Ale jak się rozochoci a warszatwiec już zajęty - to kłopoty nie z tej ziemi.
Coś o tym wiem. Są niezłe wydry.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Ja puki co dosyć standardowo reklamuję się..

Warsztat mam w małej miejscowości gdzie ludność to ok. 3 000 osób (na 2007 rok), wiec ludzie są również z okolicy +/- 10 - 15km.

Wystartowałem dopiero w Listopadzie, wiec dość niedawno..
I od razu zainwestowałem w :
- Wizytówki 500 sztuk za jakieś 40 zł bez większego projektu, bo wiedziałem, że zbytnio wiele ich nie rozdam.
- Ulotki 5 000 sztuk za ok. 85 zł, dwustronne w formacie A6 (czyli pocztówka / zdjęcie).
- Baner reklamowy 2 x 1 metr, 4 sztuki (1 sztuka w centrum miasta, 1 sztuka przy warsztacie i 2 sztuki przy ulicy jak na warsztat się wjeżdża).
- Plakaty a jakieś 30 plakatów za 15 zł w formacie A3 jednostronne.
I do tego wszystkie indywidualny projekt grafika (oprócz wizytówek) za 50 zł od znajomego.

I w połowie listopada rozwiesiłem z 20 plakatów w okolicy i ulotki czasem na tablicach przywieszałem.
No i oczywiście w sklepach, w każdym sklepie czy to spożywczy, czy z ciuchami ulotki były :)

A w tym roku zamierzam na sezon wymiany opon (wtedy myślę, najwięcej osób się tym interesuję - warsztatami itd.. i później pamiętają..)

Ponownie do sklepów dać troszkę ulotek (niby można się dziwić, po co 5k ulotek, no ale różnica między 1k, 2k, a 5k było może z 10-15 zł..).
Rozwiesić resztę plakatów A3 (zostało mi 10 sztuk) i dodatkowo mam jeszcze świeże 102 sztuki plakatów A4 i je rozwieszę w ilości na pewno ok. 50 sztuk.

Teraz dodatkowo zamówiłem sobie takie karteczki z wymianą oleju, rozrządu, filtrów itd :), tak samo wszystkie moje dane itd.. własny wygląd itd, niby nie tak drogo mi wyszło, w jednej firmie mieli promocję 100x wizytówka za 1.23zł z przesyłką i właśnie z tego skorzystałem, a w innej firmie zamówiłem z lepszego papieru za 11 zł też 100 sztuk i teraz mam ok. 200 szt zawieszek, wiec na pewno mi wystarczy na dłuższy czas :).

Co do promocji, to jeszcze oczywiście profil na Facebook'u.
Zamierzam do wymiany opon dawać teraz 1L lub 2L płynu do spryskiwaczy letniego, to jakiś wydatek 1.30 zł - 2.60 zł na klienta, a może powróci jeszcze raz :)

Spróbuję jeszcze ogłosić się na OLX i Allegro jako wymiana opon, wymiana oleju itd..

No zobaczymy jak to wyjdzie :)

Krycho

Początkujący
Punktów
5
Popieram devias:) klient, gdy dostanie coś od warsztatu, i dobrze wykona usługe zawsze milej jest wspominany:)

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Jednak zrezygnowałem z wystawienia oferty na Allegro.., prowizja mnie troszkę zniechęciła, gdyż niby 10 zł, no ale w takiej małej miejscowości zrezygnuję z tego :)

Na OLX jeszcze nie sprawdzałem, ale tam jest chyba darmowe :).

Czekam teraz na informację od hurtowni kiedy będą mieli na stanie letnie płyny do spryskiwaczy 1 litr, to zamówię początkowo z 150 butelek i będę dawał klientowi który przyjedzie na wymianę jedną butelkę, lub nawet dwie :)
Wyjdzie mi to jakieś ~200 zł, czyli z 5-6 klientów nie będę miał zarobku (licząc 40 zł od klienta), no a reszta już będzie na plus i jeszcze dostanie dodatek :)

Myślałem jeszcze nad zawieszkami zapachowymi, no ale to wypadałoby już z logo firmy itd, a wiec koszt w granicy ~ 5 zł sztuka, wiec jeszcze, nie tym razem :).

Teraz jeszcze się zastanawiam nad jedną rzeczą, mianowicie nigdy się nie interesowałem kiedy wymienia się opony na letnie, zawsze i tak robiłem to w domu, wiec nie obserwowałem innych warsztatów i myślę kiedy zacząć rozwieszać plakaty, tak aby nie było zbyt wcześnie, ani również nie było już za późno..

Wiadomo jest to zależne głównie od pogody, no ale tak średnio klienci przyjeżdżają już w okolicy końca Marca, czy dopiero początek, środek Kwietnia ?

Pozdrawiam..

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
U mnie już zaczynają wymieniać
Ale średnio to połowa marca
Wiadomo zależy co pierd...... o pogodzie w TV

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Devias fajny pomysł mi podsunąłeś z płynem do spryskiwaczy, zamówiłem partię jednolitrowych butelek z letnim płynem do spryskiwaczy ze swojej hurtowni i do każdej klimatyzacji będę dawał klientom po zakończeniu usługi. Wydaje mi się fajne połączenie - zimno w aucie i czyste szyby na lato to podstawa.
Poza tym sam pamiętam jak w poprzednim sezonie będąc w innym zakładzie oponiarskim po wymianie gum każdemu klientowi do wyboru dawali energetyk lub czekoladę, zapadło mi to w pamięć, nie musieli tego robić, nie reklamowali się tym, po prostu na koniec usługi dawali jeszcze taką niespodziewajkę.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Panowie to może byśmy sie skrzyknęli i kupli grupowo większą ilość takich 1l ub 2l opakowań płynów prosto od producenta?
Myślę,że będzie dużo taniej niż w hurtowniach
Ja bym wziął ok 500 szt.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Ciesze, się że mój pomysł się podoba :)
Aktualnie szukałem w Inter Cars, lecz nie mają płynu do spryskiwaczy letniego, AD Polska również nie ma, jedynie co to znalazłem w Gordon, widziałem 1L w cenie 1.29 zł (dla mnie) i 2L za 2.69 zł, lecz chciałem zamówić jakieś 150 butelek na początek 1L, no ale na magazynie nie mieli jeszcze tyle, wiec kupiłem 2L.

Nie jest to jakiś spory koszt tak jak mówię, bo te nawet 3 zł przy wymianie opon w cenie ~50 zł, czy klimatyzacji ~100 zł to jest nic..
Na Gordon mają jeszcze 5L za 4.10 zł.

Pozdrawiam.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
jak jest z rozliczeniem tych podarków? Bo kupujemy na fakturę płyn, a sprzedaży nie ma? Sorki, moze głupio brzmi, ale nie prowadzę finansów warsztatu sam i dlatego pytam

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
zawsze możesz wbić na paragon i dać rabat 100% za płyn, ew. na paragon dać płyn i koszt 1 grosz.

Krycho

Początkujący
Punktów
5
Każdy gratis bedzie mily:) a plyn do spryskiwaczy to najlepsza opcja;)

Do góry Bottom