• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak sprawdzić przebieg?

roman1991e

Gaduła
Punktów
10
Miasto
Siemianowice
Witam,jak w temacie jest możliwość sprawdzenia przebiegu w aucie u sprzedającego??Chodzi mi o podłączenie kompa,czy musi wyrazić zgodę na to?jakiś program do tego jest na laptopa?Z góry dzięki za pomoc.

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Oj temat rzeka ... Sprzedający może a wcale nie musi wyrazić zgody.Ja osobiście bym nie wyraził.

Moriss

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Lublin
To nie jest taka prosta sprawa. Inwazyjnie (lutowanie) po otworzeniu zegara można zobaczyć czy była pamięć lutowana czy pola są czyste, po kablu zero śladu. Ale i tak jeśli ktoś wie gdzie jest przebieg i nie ma historii serwisowej to sprawa nie do wykrycia. Nawet w Polsce jest bardzo dobry chłopak który robi super sprzęt do tego.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jeśli auto zarejestrowane w polsce zerknij na https://historiapojazdu.gov.pl/ jeśli sprzedający nie wziął pod uwagę korekty przed przyjazdem na przegląd to zawsze można coś zobaczyć choć żadną to wykładnią autentyczności nie jest

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Jeżeli chodzi o grupę Vaga to przebieg odczytasz nawet vcds-em o ile samochód jest na EDC15/16 i samochód posiada opcję zapisu do sterownika.

kwapisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Osobiście nie przejmowałbym się do końca przebiegiem, a bardziej stanem technicznym samochodu. Jeśli auto nie jest przygotowane przez profesjonalistę do sprzedaży to na częściach eksploatacyjnych, takich jak skrzynia biegów, klamki od drzwi itp. można łatwo zobaczyć czy auto było dużo używane i czy zużycie jest adekwatne do przebiegu na liczniku. Tak samo można skontrolować stan techniczny samochodu udając się na kontrolę do pobliskiej stacji diagnostycznej, jednak polecam stację wybrać samemu, bo handlarz może być dogadany z jakimś diagnostą i prawy się od niego nie usłyszy.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wystarczy przestać wierzyć w przebiegi 150-180 tys km, szczególnie w dieslach.

kwapisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Ja jak patrzę na ogłoszenie to z reguły zakładam że auto robi przynajmniej 20 tys. rocznie i tą wartość mnożę przez wiek samochodu i oczekuję przynajmniej takiego na liczniku. Ale dużo osób lubi kupować pasaty z 2002 z przebiegiem 150 tys. z 1.9 tdi, ale już nie zastanowią się ile te auto musiałoby jeździć przez te 14 lat żeby taki przebieg osiągnąć.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Myślisz że niemiec kupi auto do jazdy 20 tyś rocznie w dieaslu? bo ja raczej w to nie wierze..

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Myślę, że 30-60tys rocznie trzeba liczyć na diesla...

kwapisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Nie mówię, że na pewno robi 20 tys. rocznie, ale trzeba przyjąć taką wartość za minimum. Owszem zwykle przebiegi aut z dieslem są większe w Niemczech ale po przyjeździe do Polski auto mogło mniej jeździć i wtedy średni przebieg wynosi w tych okolicach co napisałem. Na pewno jeśli średnie wartości przebiegu są niższe niż 20 tys. to zazwyczaj jest to podejrzane.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
To są dywagacje na poziomie 3B wszystkie auta z Niemiec sprzedawał emeryt /3 auto w rodzinie itp
- ogólna ocena stanu- kierownica pedały gałka zmiany biegów daje jakiś pogląd
ale umówmy się można wymienić wszystko ;)
tak odczyt przebiegu ze skrzyni lub innego sterownika
pod warunkiem że nie robił tego profesjonalista ;)
Oczywiście 20 tys rocznie jest jakimś wykładnikiem ale wcale nie koniecznie ;)
renault megane 2013/ 380 tys
rover 25 2003 /32 tys
Oba przebiegi prawdziwe w 100% które auto jest w lepszym stanie technicznym ?
Przebieg nie jest wykładnią stanu technicznego auta - moim zdaniem
prawdą jest ,że przeciętny Kowalski chce kupić Audi lub Passata z silnikiem 1,9 o przebiegu 150 tys
i tych aut szukają /i takie auta dostają ;)

odgrzewane kotlety smakują najlepiej ;) wracając do tematu....

Witam,jak w temacie jest możliwość sprawdzenia przebiegu w aucie u sprzedającego??Chodzi mi o podłączenie kompa,czy musi wyrazić zgodę na to?jakiś program do tego jest na laptopa?Z góry dzięki za pomoc.
Tak musi wyrazić zgodę na podłączenie komputera.- bez jego zgody będzie ciężko:D:cool:
Nie wyraził bym zgody na podpięcie się do mojego auta kabelkiem z Alledrogo za 30 PLN
i nie dla tego ,że miałbym coś do ukrycia ;)
Nie mając najmniejszej wiedzy o tym o jakim aucie rozmawiamy nie wiem jaki program można by było wykorzystać by przybliżyć realność przebiegu;)

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Zdarza się , że jeżdżę z klientami na oględziny auta i jeszcze się nie spotkałem , że ktoś nie wyraził zgody na podłączenia kompa. Dość często zabieramy auto na warsztat , żeby dokładnie oblukać.

aaa tak dokładnie to jakiego auta post dotyczy?

Do góry Bottom