• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jak ustawic walki rozrzadu opel vectra b 1.6 16v

ukson

Nowy
Punktów
1
Witam sciagnalem glowice od opla 1.6 16v odkrecilem walki rozrzadu aby zawiezc do planowania i wymiany zaworu i teraz jest pytanie ktory zawor musi byc otwarty i w jakiej pozycji tłoka kręciłem kilka razy wałem bez głowicy i teraz nie wiem czy jak ustawie spowrotem tak samo wałki to czy zawór nie spotka mi sie z tłokiem prosze o pomoc z góry dzieki

czarnykolor

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Łódź
zobacz na internetach filmiki jak wymienia sie rozrzad a dokładnie jak się blokuje (znaki na kołach, bloku itp ) ustawiasz na 1 cylinder w gmp

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Po co sie brales za cos o czym kompletnie nie maz pojecia i nawet nie zadales sobie trudu, aby znalezc te informacje w internecie?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
na początek należy ustalić w którą strone idą wałki i czy na pewno oba w tą samą

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Kolor... czy ma alu, czy stal...nr vin...:)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Młodzi mają brak chęci. wszystko ma dziać się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, wszelkie działania mają być proste jak na internecie pokazali, na fb musi być poklask i lajki a jaki już coś nie idzie albo nie napisane (bo to podstawy) to już projekt rzucony w kąt albo obraza majestatu, że internety pomóc albo co więcej zrobić do końca za frajer nie chcą.

Cóż no nie chcą....

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
a jak chcesz czegoś nauczyć, pokazać palcem w trakcie roboty, to mówi- Wiem i robi jakieś głupawe podśmiewajki.
oni wszystko wiedzą.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
kilkukrotnie przychodzili do warsztatu RODZICE, czy nie zechciałbym ucznia wziąć do przyuczenia. Tak poza systemem szkolnictwa. Bo na praktykach szkolnych to myją witryny, zamiatają warsztat i trzepią dywany (wow). Ja jednak w zaparte NIE. Dopóki sam młodzieniec nie zechce podnieść "rękawicy" a nie za pomocą rodziców to nie wejdę w taki układ....

znajomy miał ucznia co jedną ręką kręcił kluczykiem śrubeczkę a drugą ręką w kieszeni esemesy pisał....No mistrzowie...

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
najgorsze, że ja pisałem o mechanikach po szkole z kilkuletnim doświadczeniem.
wszystko wiedzą wszystko potrafią tylko wszystko czego nie dopilnowałem trzeba robić jeszcze raz.
płacisz 200 dniówki, musisz stać i pilnować a potem jeszcze poprawiać.

Do góry Bottom