• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

Nkrzych

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy w doborze sprzętu który będzie zamontowany na busie i będzie służył jako mobilny serwis wulkanizacyjny. Zestawy dedykowane do tego nie są tanie, a o używkach można raczej zapomnieć, więc raczej zadecyduję się na sprzęt tradycyjny. I teraz pytanie do Was. Co najlepiej kupić? Z racji ograniczonego budżetu biorę pod uwagę raczej sprzęty używane. Pozdrawiam

nikt nic nie pomoże?

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy w doborze sprzętu który będzie zamontowany na busie i będzie służył jako mobilny serwis wulkanizacyjny. Zestawy dedykowane do tego nie są tanie, a o używkach można raczej zapomnieć, więc raczej zadecyduję się na sprzęt tradycyjny. I teraz pytanie do Was. Co najlepiej kupić? Z racji ograniczonego budżetu biorę pod uwagę raczej sprzęty używane. Pozdrawiam
nie określiłeś co chciałbyś konkretnie osiągnąć. Potrzeba ustalić jaki rodzaj ogumienia potrzebujesz obsłużyć. Istnieje wiele rozwiązań mobilnych przeznaczonych do obsługi kół różnych, zupełnie innych pojazdów:
  • motocykli
  • samochodów osobowych i dostawczych
  • pojazdów ciężarowych
  • maszyn rolniczych
  • maszyn budowlanych
Tu poczytasz o rozwiązaniach Ken-Tool i ESCO przeznaczonych do pojazdów ciężarowych oraz maszyn rolniczych i budowlanych. Praca narzędziami tego typu wygląda mniej więcej tak jak niżej:

Niżej znajdziesz zupełnie inne rozwiązanie oparte o montażownicę do kół, agregat diesel'a Lombardini oraz kompresor z układem przewodów pneumatycznych i wyważarkę montowaną na ramieniu montażownicy:

Mógłbym wstawić jeszcze kilka rozwiązań przeznaczonych do samochodów osobowych lub motocykli. Jak widzisz rynek motoryzacyjny oferuje masę rozwiązań. Skontaktuj się z Piotrem Stanaszkiem z Anwa-Tech - [to nie handlowiec a specjalista, który większość życia obsługiwał i obsługuje koła różnych gabarytów], opowiedz mu o wszyztkich założeniach technicznych, załóż budżet inwestycji i znajdź najlepsze rozwiązanie. Daj znać gdybyś miał więcej pytań.

Nkrzych

Nowy
Punktów
0
Ma to być sprzęt do obsługi samochodów osobowych. Chciałbym się zamknąć w 10 tys zł. Za tę kwotę nie kupię raczej dedykowanych do pracy mobilnej urządzeń, więc pewnie będę musiał kupić sprzęt zazwyczaj montowany stacjonarnie, i zamontować go na busie. Widziałem na allegro montażownice i wyważarki na 12V. Co to warte może być? Planuje zakup agregatu, więc nie musi to być 12V.

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Ma to być sprzęt do obsługi samochodów osobowych. Chciałbym się zamknąć w 10 tys zł. Za tę kwotę nie kupię raczej dedykowanych do pracy mobilnej urządzeń, więc pewnie będę musiał kupić sprzęt zazwyczaj montowany stacjonarnie, i zamontować go na busie. Widziałem na allegro montażownice i wyważarki na 12V. Co to warte może być? Planuje zakup agregatu, więc nie musi to być 12V.
To zależy od konkretnego rozwiązania. Zasilanie wyważarki przy zastosowaniu napędu manualnego może być skuteczne nawet z wykorzystaniem baterii. Niżej przykład wyważarki do kół z napędem ręcznym:

Takie rozwiązanie najprawdopodobniej przekroczy więcej niż połowę Twojego budżetu.
Montażownica zasilana zasilaczem 12V wydaje się rozwiązaniem mało realnym. Prześlij link do tego rozwiązania.

anihcam

Nowy
Punktów
0
Witam,

Jest to mój pierwszy post na forum, więc zgodnie z tradycją chciałbym się przywitać.

Zastanawiam się nad otwarciem warsztatu związanego z wymianą opon działającego tylko w sezonie (2 razy w roku), później działalność byłaby zawieszana. Co drodzy forumowicze na ten temat sądzą? Ma to jakikolwiek sens ekonomiczny?

Czytając różne fora i artykuły zauważyłem, że są dwie "szkoły" kupowania sprzętu - jedni wolą nowy klasy średniej, a drudzy używany ale markowy (klasa premium). Niestety, nie znalazłem informacji, na co zwracać uwagę przy zakupie sprzętu używanego jak i nowego. Jakie funkcje się naprawdę przydają, a co jest "wodotryskiem" - fajne, ale niekonieczne przydatne. Na co zwracać uwagę przy kupnie maszyn używanych (wyważarki i montażownice)?

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Witam,

Jest to mój pierwszy post na forum, więc zgodnie z tradycją chciałbym się przywitać.

Zastanawiam się nad otwarciem warsztatu związanego z wymianą opon działającego tylko w sezonie (2 razy w roku), później działalność byłaby zawieszana. Co drodzy forumowicze na ten temat sądzą? Ma to jakikolwiek sens ekonomiczny?

Czytając różne fora i artykuły zauważyłem, że są dwie "szkoły" kupowania sprzętu - jedni wolą nowy klasy średniej, a drudzy używany ale markowy (klasa premium). Niestety, nie znalazłem informacji, na co zwracać uwagę przy zakupie sprzętu używanego jak i nowego. Jakie funkcje się naprawdę przydają, a co jest "wodotryskiem" - fajne, ale niekonieczne przydatne. Na co zwracać uwagę przy kupnie maszyn używanych (wyważarki i montażownice)?
Przed zakupem sprzętu, warto zapisać się na szkolenie dotyczące wyważania i montażu kół. Dlaczego będzie to dla Ciebie korzystne. Zobaczysz pełną procedurę montażu i wyważania koła i będziesz widział jakie koło jaką metodą można obsłużyć. Jest to też najtańsza forma poznania tematu, bo nie musisz kupować maszyny za kilka czy kilkanaście tysięcy złotych żeby się przekonać czy spełnia Twoje potrzeby czy może kompletnie się nie nadaje do pracy którą zakładasz. Poznasz tam również szkoleniowca, który odpowie Ci na wszystkie pytania, które Ci przyjadą do głowy. Dobry szkoleniowiec powie Ci również bardzo dużo o ekonomii pracy oraz sposobach kalkulacji usług i kosztu Twojej usługi. Jeśli po szkoleniu zdecydujesz, że warsztat jest tym co chcesz robić, zacznij rozglądać się za sprzętem którego będziesz potrzebował do zakładanej pracy.

anihcam

Nowy
Punktów
0
Przed zakupem sprzętu, warto zapisać się na szkolenie dotyczące wyważania i montażu kół. Dlaczego będzie to dla Ciebie korzystne. Zobaczysz pełną procedurę montażu i wyważania koła i będziesz widział jakie koło jaką metodą można obsłużyć. Jest to też najtańsza forma poznania tematu, bo nie musisz kupować maszyny za kilka czy kilkanaście tysięcy złotych żeby się przekonać czy spełnia Twoje potrzeby czy może kompletnie się nie nadaje do pracy którą zakładasz. Poznasz tam również szkoleniowca, który odpowie Ci na wszystkie pytania, które Ci przyjadą do głowy. Dobry szkoleniowiec powie Ci również bardzo dużo o ekonomii pracy oraz sposobach kalkulacji usług i kosztu Twojej usługi. Jeśli po szkoleniu zdecydujesz, że warsztat jest tym co chcesz robić, zacznij rozglądać się za sprzętem którego będziesz potrzebował do zakładanej pracy.

Dziękuję za odpowiedź. Chciałem iść na szkolenie, ale jak już będę miał wszystko ogarnięte (miejsce, maszyny, itp.). Ale może faktycznie masz rację, że warto iść na taki kurs przed jakąkolwiek inwestycją i się przekonać czy warto brnąć w ten biznes. Może ktoś podpowie gdzie organizują takie szkolenia w okolicach Katowic lub Rybnika - wiem, że można zapytać wujka googla, ale interesuje mnie wartościowy kurs, a nie byle jaki. Może ktoś był i może polecić jakiś ośrodek szkoleniowy?

Przyda się na pewno, przystawka do runflat. Bez tego w tych czasach, to szkoda nerw.

Dzięki wielkie. Rozglądałem się już za urządzeniami bez przystawki (kryterium ceny), a tu taka sobie sugestia ;)

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Witam chciałbym poznać jakieś doświadczenia opinie o wyważarkach unitrol micro H potrzebuje maszyny która nie będzie dużo zajmować miejsca, nie mam zamiaru wchodzić w wulkanizacje chcę ogarnać swoich stałych klientów, a i cena ogarnięta swoją drogą to również polski sprzet, ale jak w praktyce się spisuje jak z awaryjnością?

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Dobry szkoleniowiec powie Ci również bardzo dużo o ekonomii pracy oraz sposobach kalkulacji usług i kosztu Twojej usługi.......
Pewnie... Sposób kalkulacji zależy od miejsca prowadzenia działalności. W Wawie 150 zł za komplet wymiany opon będzie ceną OK a w Ostrowcu 50zł będzie ceną nieziemsko wygórowaną bo multum żniwiarzy dostało dotacje UE na maszyny z Chin i zaniżają cenę usług. Przykładowo w tamtym roku koleś po dotacjach wyjechał z ceną 35zł za komplet .... :D Stan umysłu....

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Pewnie... Sposób kalkulacji zależy od miejsca prowadzenia działalności. W Wawie 150 zł za komplet wymiany opon będzie ceną OK a w Ostrowcu 50zł będzie ceną nieziemsko wygórowaną bo multum żniwiarzy dostało dotacje UE na maszyny z Chin i zaniżają cenę usług. Przykładowo w tamtym roku koleś po dotacjach wyjechał z ceną 35zł za komplet .... :D Stan umysłu....
Piszesz o przedsiębiorcach, którzy prawdopodobnie nie będą mieli środków na odnowienie bazy urządzeń po 5 latach. Kalkulacja musi być dopasowana do rynku. W centrum Warszawy koszty lokalu wyniosą X natomiast w centrum miasteczka 50km od Warszawy 1/3 X. Faktem jest jednak, że urządzenia wykorzystywane w obu warsztatach kosztują dokładnie tyle samo.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
przy 35zł to nawet 5 lat nie wytrzyma urobi się jak głupi a jak się coś zepsuje to ZOONG kasy brak

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
przy 35zł to nawet 5 lat nie wytrzyma urobi się jak głupi a jak się coś zepsuje to ZOONG kasy brak
Dokładnie... Zazwyczaj to są gluty mieszkające z rodzicami. Takiemu łebkowi to 100 dziennie wystarczy by dziewuszkę na kawę zaprosić i paczkę tanich kondonów kupić... Kredytu nie ma, mamusia ugotuje, tatuś opłaty zrobi... Maszyny za darmo z PUP... Żyć nie umierać.... do czasu tak jak piszesz. Tyle tylko, że krwi napsuje taki typ i rynek zniszczy.... Ja w sezonie jesień 2018 przyjmowałem tylko stałych klientów a plankton z ulicy cena około x2. Spadł śnieg i nagle wszyscy się obudzili. Najgorsze jest to, że wielu typów niszczy rynek przez tzw fuchy po godzinach. Osobiście dosyć dużo spawam elementów do samochodów - głowice, miski, dekle, kartery motocyklowe itp... ale już widzę, że powstało kilku cwaniaczków, którzy po godzinach dorabiają sobie w przydomowych garażach za 1/2 mojej ceny i dużo klientów odeszło....

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie płakać panowie...:bored: sami żeście ich sobie wychowami między innymi waszymi dobrymi radami na tym forum...:meh:
Sraliście gdzie popadło, a teraz płaczecie, że gównem śmierdzi...???:rolleyes:

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Nie płakać panowie...:bored: sami żeście ich sobie wychowami między innymi waszymi dobrymi radami na tym forum...:meh:
Sraliście gdzie popadło, a teraz płaczecie, że gównem śmierdzi...???:rolleyes:
Jakimi radami??
Zawsze goniłem szarą strefę i cwaniaczków za 5 groszy... Co ja im radziłem żeby walili w chu***... Nie czaję.

Lart_2

Nowy
Punktów
1
Witam,
Panowie mam podobny problem, od miesiąca jestem właścicielem warsztatu samochodowego i chciałbym go wyposażyć w montażownicę i wyważarkę, w okolicy nie ma żadnego profesjonalnego serwisu opon więc chciałbym wypełnić tą lukę. Największy problem jest taki, że nie mamy mega funduszy max. 25 k. Części bierzemy z jednej z hurtowni I... C... i zaproponowali mi swoje maszyny np.
https://www.wszystkodlawarsztatu.pl...s-390h-montazownica-osobowa-automatyczna.html

https://www.wszystkodlawarsztatu.pl...a-do-kol-samochodow-osobowych,scr_dItems.html

Co powiecie na te urządzenia czy oprócz minusów mają również plusy :) Podobne ten BRIGHT jest dużym producentem maszyn :)
Czekam na wasze sugestie...

CubeBonus

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Kraków
Profesjonalna robota na Evercie - porównywałem ten sprzęt z moim (SICAM (włochy) - wyważarka i Dali (lepszy chinczyk) monterka, szczerze odradzam EVERTA!
Nie bierz monterek bezłyżkowych jako jedyne, lepiej wziąć półautomat, chinski automat czasami nie ściagnie opony (trzeba kombinować).

Kupiłem Sicam660 - z ręcznym mocowaniem felgi do wału - juz rozgladam się za podobny tylko z mocowaniem pneumatycznym - przyspiesza robote !

Szczerze polecam tego sprzedawce - zaopatrzyli mnie we wszystko dodatkowo dali małą kwotę na krechę.
https://allegro.pl/oferta/montazownica-osobowa-ital-g-528c-przystawka-pax-7769984387

Firma IGOBUD.
Włąściciel jest spoko
Ma pracownika mega ogarniętego w temacie wulkanizacji.
Przywieźli sprzęt za 100zł kosztów autostrad - 400km w jedną stronę.

Zdażyłą się jedna awaria do tej pory z monterką z powodu nieumiejętnej obsługi nowego pracownika - byli bardzo pomocni!
jeśli używka to tylko po poełnym serwisie i gwarancją conajmniej na pół roku.

Pozdrawiam

Lart_2

Nowy
Punktów
1
Witam,
Temat rozwiązany, zakupy zrobione w ostateczności padło na:
- wyważarka Hofmann Geodyna 7600 P
- monterka Hafmann Monty 3300 - 24 smartSpeed Plus
Dajcie znać czy dobry wybór....
Pozdrawiam

Do góry Bottom