phu_szczepan
SuperMechanior
Myślałem o hoffmanie, ale gdzieś na forum czytałem że komuś się miernik odległość rozkalibrował i że tylko servis może wykonać kalibracja.
hmm, kalibrację powinno się dać samemu zrobić?
Myślałem o hoffmanie, ale gdzieś na forum czytałem że komuś się miernik odległość rozkalibrował i że tylko servis może wykonać kalibracja.
Witam panowie a co powiecie o takim sprzęcie :https://allegro.pl/oferta/montazownica-osobowa-bezlyzkowa-m-b-tc-555-ll-6861812183
https://allegro.pl/oferta/montazownica-bezlyzkowa-corghi-artiglio-50-mi-l-8525581743
ktoś pracuje na nim -pracował ,która według was lepsza?
Weź pod uwagę kwestię pneumatycznego docisku koła w wyważarce. Wielu, którzy zaczęli pracować na PNEU-LOCK'ach, nie widzi innej możliwości mocowania koła. Przeczytaj artykuł Przemka Popławskiego - Automatyczny docisk koła PNEU-LOCKW pierwszej kolejności raczej postawię na "automaty", żeby wejść na rynek i przede wszystkim się pokazać.
masz na myśli jakiś konkretny model obręczy do RAMa? Co jest specyficznego w obręczy którą masz na myśli?kołpak w Dodge Ram-ie przeżyje na tym pneumatycznym uchwycie ?

Weź pod uwagę kwestię pneumatycznego docisku koła w wyważarce. Wielu, którzy zaczęli pracować na PNEU-LOCK'ach, nie widzi innej możliwości mocowania koła. Przeczytaj artykuł Przemka Popławskiego - Automatyczny docisk koła PNEU-LOCK
ma otwór centrujący i dekielek jest ściągany, pytanie dotyczyło czy uchwyt pneumatyczny nie zniszczy kołpakaJeżeli nie ma otworu centralnego to zupełnie inne mocowanie trzeba mieć.
a jaka jest różnica między dociskiem dokręcając ręcznie a uchwytem pneumatycznym... chodzi Ci o siłę docisku?? przecież sam docisk jest taki sam tu i tu tylko że w pierwszym przypadku dociskasz ręcznie a w drugim samo się dociska.. Docisk pneumatyczny może dociska trochę mocniej. Jeżeli nie chcesz zdejmować dekla to o jakim docisku my tu rozmawiamy jak to już chcesz wyważać jako felgę nie przelotową i musisz zmieniać mocowanie na wałku.ma otwór centrujący i dekielek jest ściągany, pytanie dotyczyło czy uchwyt pneumatyczny nie zniszczy kołpaka
ok, już widzę... Nie słyszałem o sytuacji zmiażdżenia kołpaka przez Pneu-Lock konstrukcji ze zdjęcia. Jeśli miałbym podejrzenia możliwości uszkodzenia czegokolwiek, zamknąłbym docisk a potem dokręcił nakrętkę manualnie. W warsztacie traktujemy taką obręcz Płytą Haweka QuickPlate zakładaną w otwory od strony zewnętrznej. Docisk opiera się wtedy o stożkowe gniazda obręczy. Dodatkowo zyskujemy na wycentrowaniu pozycji koła. Duże średnice o niebo łatwiej wyważyć (prawidłowo wyważyć).kołpak nie jest ściągany i kruchy
Wyświetl załącznik 31682
no właśnie o tę siłę docisku mi chodziło, bo przypuszczam, że jest mocniejsza, ale już Lukasz załatwił sprawe dociskiem palcowym , o którym nie pomyślałem, i to załatwia sprawe.a jaka jest różnica między dociskiem dokręcając ręcznie a uchwytem pneumatycznym... chodzi Ci o siłę docisku?? przecież sam docisk jest taki sam tu i tu tylko że w pierwszym przypadku dociskasz ręcznie a w drugim samo się dociska.. Docisk pneumatyczny może dociska trochę mocniej.
wiem, ale w tej feldze, tak się nie da, bo stożek z zewnątrz oparłbyś też o kołpak.2: ja zawsze większe koła dociskam stożkiem od zewnątrz a sam docisk dociska tylko stożek w otwór koła nie dotykając koła, stożki mam różne do wyboru, małe duże..
zupełnie uleciały mi te uchwyty z głowy.Tu widać sposób chwycenia obręczy do twojgo Dodge RAM'a:
chyba nie każda wyważarka ma taką możliwość ?Jeśli miałbym podejrzenia możliwości uszkodzenia czegokolwiek, zamknąłbym docisk a potem dokręcił nakrętkę manualnie.
nie każda, stąd warto dokładnie przeanalizować zasadę pracy automatycznego docisku. Popatrz na konstrukcje automatycznych docisków Hofmanna. Wałek jest gładki, więc możesz go oczywiście zablokować, ale brak gwintu uniemożliwia ręczne dociśnięcie w podbramkowych przypadkach takich jak omawiany Dodge RAM. Jestem przekonany, że Hofmann, również zarekomendowałby w takim przypadku rozwiązanie palcowe jak płyta Haweka QuickPlate.chyba nie każda wyważarka ma taką możliwość ?
masz na myśli ten zestaw naprawczy do tego -> sterownika podnośnika ? Jeśli tak, to pakiet składa się z 4x oringów i 2x sprężynek. Pewnie z wysyłką uda zamknąć się w granicy 50 PLN.Łukasz kupie sam środek do rozdzielacza podnośnika bałwankowego chodzi mi o samo zasilanie