• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

CubeBonus

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Kraków

kryśka

Początkujący
Punktów
0
"Jedną i drugą będzie robić robotę.
Warto uderzyć do firmy IGbud, mają spory wybór i potrafią doradzić."

To na pewno tylko która będzie praktyczniejsza ,sześć lat pracuję na tak na tym forum negowanym uni -rolu
i nie narzekam ,a klientela coraz częściej przywozi 18" i wyżej więc potrzebny nowy sprzęt ułatwiający pracę.

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Wypowiedzcie się na temat tej łyżki którą mam 500mm. Mam z nią problem taki że za daleko wchodzi pod rant opony i końcówką podrywa pod bok opony przy bieżniku, nie mam siły jej cofnąć, polećcie jakąś sprawdzoną łyżkę, do opon niskoprofilowych czy runflat jest chyba trochę za krótka. Podeślijcie jakieś info o łyżkach sprawdzonych bo tą chyba muszę zmienić, czy dobra ona jest... I ogólnie lepsza 500mm czy 600mm? Czemu teraz jak oglądam to większosć łyżek to są "hakowe" a ja dalej mam taką?

Znalazłem taką, dobra będzie? https://allegro.pl/oferta/lyzka-montazowa-do-opon-530mm-mocna-jonnesway-7622955166

Załączniki

• łyżka.jpg
    łyżka.jpg
    538,3 KB · Wyświetleń: 22
Ostatnia edycja:

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
W pierwszej kolejności raczej postawię na "automaty", żeby wejść na rynek i przede wszystkim się pokazać.
Weź pod uwagę kwestię pneumatycznego docisku koła w wyważarce. Wielu, którzy zaczęli pracować na PNEU-LOCK'ach, nie widzi innej możliwości mocowania koła. Przeczytaj artykuł Przemka Popławskiego - Automatyczny docisk koła PNEU-LOCK

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
kołpak w Dodge Ram-ie przeżyje na tym pneumatycznym uchwycie ?

Marcin777

Nowy
Punktów
0
Miasto
Tarnobrzeg
Witam wszystkich. Myślę nad założeniem wulkanizacji i zastanawiam się nad wyważarką a konkretnie nad Hofmann Geodyna 7100 co możecie mi o niej powiedzieć? Da sobie rade na początek? Z góry dziękuje za odpowiedź i Pozdrawiam :)

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Weź pod uwagę kwestię pneumatycznego docisku koła w wyważarce. Wielu, którzy zaczęli pracować na PNEU-LOCK'ach, nie widzi innej możliwości mocowania koła. Przeczytaj artykuł Przemka Popławskiego - Automatyczny docisk koła PNEU-LOCK

Ja już nie wyobrażam sobie innej możliwości mocowania koła. Dokręcanie ręczne to dla mnie jakaś inna epoka człowieka i technologii albo jej brak.

Maniekmaniura

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam, zamierzam zakupić Wywazarke i Montazownica coś w granicach 20-25tys. Komplet. Co możecie polecić funkcjonalnego z Łapa do niskoprofi itd. Nie chcę Chińczyków.
Myślałem o zestawie Hoffmann bodajże 26k bądź Ravaglioli podobnie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jeżeli nie ma otworu centralnego to zupełnie inne mocowanie trzeba mieć.

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
ma otwór centrujący i dekielek jest ściągany, pytanie dotyczyło czy uchwyt pneumatyczny nie zniszczy kołpaka
a jaka jest różnica między dociskiem dokręcając ręcznie a uchwytem pneumatycznym... chodzi Ci o siłę docisku?? przecież sam docisk jest taki sam tu i tu tylko że w pierwszym przypadku dociskasz ręcznie a w drugim samo się dociska.. Docisk pneumatyczny może dociska trochę mocniej. Jeżeli nie chcesz zdejmować dekla to o jakim docisku my tu rozmawiamy jak to już chcesz wyważać jako felgę nie przelotową i musisz zmieniać mocowanie na wałku.

Masz dwie opcje mocowania.. 1: stożek od środka a od zewnątrz dociskasz właśnie w koło i tu może coś się stać jak w przypadku twojego kołpaka
2: ja zawsze większe koła dociskam stożkiem od zewnątrz a sam docisk dociska tylko stożek w otwór koła nie dotykając koła, stożki mam różne do wyboru, małe duże..

Załączniki

• docisk.jpg
    docisk.jpg
    395,4 KB · Wyświetleń: 28

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
kołpak nie jest ściągany i kruchy
Wyświetl załącznik 31682
ok, już widzę... Nie słyszałem o sytuacji zmiażdżenia kołpaka przez Pneu-Lock konstrukcji ze zdjęcia. Jeśli miałbym podejrzenia możliwości uszkodzenia czegokolwiek, zamknąłbym docisk a potem dokręcił nakrętkę manualnie. W warsztacie traktujemy taką obręcz Płytą Haweka QuickPlate zakładaną w otwory od strony zewnętrznej. Docisk opiera się wtedy o stożkowe gniazda obręczy. Dodatkowo zyskujemy na wycentrowaniu pozycji koła. Duże średnice o niebo łatwiej wyważyć (prawidłowo wyważyć).

Tu widać sposób chwycenia obręczy do twojgo Dodge RAM'a:

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
a jaka jest różnica między dociskiem dokręcając ręcznie a uchwytem pneumatycznym... chodzi Ci o siłę docisku?? przecież sam docisk jest taki sam tu i tu tylko że w pierwszym przypadku dociskasz ręcznie a w drugim samo się dociska.. Docisk pneumatyczny może dociska trochę mocniej.
no właśnie o tę siłę docisku mi chodziło, bo przypuszczam, że jest mocniejsza, ale już Lukasz załatwił sprawe dociskiem palcowym , o którym nie pomyślałem, i to załatwia sprawe.
2: ja zawsze większe koła dociskam stożkiem od zewnątrz a sam docisk dociska tylko stożek w otwór koła nie dotykając koła, stożki mam różne do wyboru, małe duże..
wiem, ale w tej feldze, tak się nie da, bo stożek z zewnątrz oparłbyś też o kołpak.
Tu widać sposób chwycenia obręczy do twojgo Dodge RAM'a:
zupełnie uleciały mi te uchwyty z głowy.

Jeśli miałbym podejrzenia możliwości uszkodzenia czegokolwiek, zamknąłbym docisk a potem dokręcił nakrętkę manualnie.
chyba nie każda wyważarka ma taką możliwość ?

Ostatnia edycja:

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
chyba nie każda wyważarka ma taką możliwość ?
nie każda, stąd warto dokładnie przeanalizować zasadę pracy automatycznego docisku. Popatrz na konstrukcje automatycznych docisków Hofmanna. Wałek jest gładki, więc możesz go oczywiście zablokować, ale brak gwintu uniemożliwia ręczne dociśnięcie w podbramkowych przypadkach takich jak omawiany Dodge RAM. Jestem przekonany, że Hofmann, również zarekomendowałby w takim przypadku rozwiązanie palcowe jak płyta Haweka QuickPlate.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Łukasz kupie sam środek do rozdzielacza podnośnika bałwankowego chodzi mi o samo zasilanie

Do góry Bottom