• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki komputer diagnostyczny

Przemko240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam jestem nowy na forum więc prosze o wyrozumiałość, jeśli temat napisałem w złym dziale to przepraszam.

A więc do rzeczy. Chciałbym kupić komputer diagnostyczny jednak kompletnie nie wiem jaki wybrać. Musi byc w języku polskim. Chce nim robić samochody osobowe i busy sprowadzane z Niemiec takie jak Fiat, Seat, Skoda, Audi, Renault, a czasami Hyundai czy Kia. Myśle, ze czynności bedą się sprowadzać do korekty licznika czy wykasowania bedow jednak inni klienci mogą wymagać czegoś bardziej zaawansowanego. Do wydania mam 10 tys. Doradźcie coś. Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No wiesz to kilka tematów bo błedy czyli diagnostyka to jedno a korekty to drugie sprzetu i wiedzy ... no coż wiele trzeba .

Przemko240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Czyli nikt nie pomoże i nie poradzi jaki komputer najlepiej kupić ?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jeżeli chodzi o Fiata, alfa,lancia - Multiecuscan z licencją(małe pieniądze licencja nieograniczona ale na jeden komputer)
Grupa Audi,Vw,Seat,Skoda - VAS lub VCDS,
na korekty budzików niech koledzy się wypowiedzą.
Jeżeli chodzi o grupę koreańców to myślę że Autel lub Diagun

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
takich nie ma mam walizke urzadzen i zawsze brak .

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Gscan 2 to najlepszy sprzęt do japończyków i koreańców (w tym sprzęt OEM dla Kia i Hyundai). Z europy poradzi sobie dobrze z całą grupą VAG-a, Fordem i Volvo. Do tego amerykańce na bardzo dobrym poziomie również obsługuje.
Ale jak wspominał Marek_S uniwersalnych sprzętów do wszystkiego nie ma bo i cudów nie ma :)

Kamil G.

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
32
Miasto
Świętokrzyskie
Do samej diagnozy tych aut które podales to potrzebujesz 4 różne testery a i nie w każdym z nich zrobisz licznik przez kabel .wiec jeszcze troszkę sprzętu osobnego do licznikow .

A skoro już tu jestem to morze ktoś z kolegow powie jak się spisuje ten PS 90 z licznikami i diagnoza sam się na nim zastanawiałem .

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Ogólnie mam tego PS-a i jak to nowy - cały czas aktualizuję, liczników nie robiłem i nie zamierzam, ma podstawki na eepromy i przewód do diagnoskopu i ikonę na tablecie.
Ogólnie jeszcze mu brakuje bo polski to pół angielskiego. Po polsku to nazwy i marki pojazdów, kody i opisy nie we wszystkich po angielsku.
Ogólnie nie ma co narzekać za tą kasę i wielomarkowość.
Ma parametry rzeczywiste, odczyt i kasowanie, wykresy i jakieś tam pierdoły.
W systemie anglojęzycznym ma na wierzchu wyjęte funkcje inżynierskie, ogólnie muszę jeszcze z nim się pobawić.
Aktualizacje darmowe 2 lata, w moim teraz coś z licencją i dzwoniłem do przedstawiciela i kazał mi go przysłać.
Coś z licencją na Fordzie i nie łączy się.
To jest tablet pancerny z androidem, ale nie można nic dodatkowo na nim zainstalować bo Sklep Play nie działa i nic nie pobiera.
Ogólnie to go wyślę niech przejrzą i zobaczymy co dalej.
Wiem że jest już nowszy model a ten PS90 jest teraz w dobrej cenie...;)

Przemko240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
A gdyby tak zamiast jedno komputera kupić kilka interfejów i laptop ? Myślałem nad VCDS do Europy tylko on nie robi chyba BMW. Jaki interfejs najlepiej kupić do busów Fiat, citronen, peugeot, Renault ?

DaR3k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
20
Miasto
Jarosław
VCDS jest tylko do grupy VW
Jak chcesz czytać i kasować błędy, podglądać dane w czasie rzeczywistym to wystarczy uniwersalny tester.

Przemko240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
A co myślicie o testerze diagnostycznym F-Touch ? Jakie marki obsługuje ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ręce opadają .... nie macie pojecia o tematach a rad udzielacie

florek51

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Krotoszyn
Mam st9000 b touch. Jest fajny ale nie robi wszystkiego nie zawsze zrobi to co chcesz
Mysle ze te pieniadze korzystniej bys wydal placac komus kto ma dobry sprzet do takiej kombinacji...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Wiadomo że każdy kto ma styczność z różnymi markami, musi posiadać kilka diagnoskopów lub interfejsów.
Nie ma takiego co robi wszystko...

Przemko240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Co myślicie o tym F-Touch ? Wydaje mi się, że może być dobry, choć w internecie mało opinii o nim.

Do góry Bottom