• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jaki olej do peugeota 508 thp 1.6 benzyna

andrew5555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kalisz
Witam czy do 508 1.6 THP benzynowy nadaje sie równiez olej Elf evolution full Tech Fe 5w 30 czy raczej 900 SXR 5w 30 ? Ten pierwszy raczej zalecany do diesla z dpf Aczkolwiek poprzedni właściciel pozostawił w aucie opakowanie po jednym i po drugim

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Kup Total 5w30. I będziesz Pan zadowolony

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Ja praktycznie do wszystkiego leję elfa, kiedyś miałem saaba 9-5 2.3t, w dwa lata zrobił u mnie 100 tys km, o olej ani o silnik nie dbałem, wymiany co 15-25 tys km jak sobie przypomniałem, przy przedostatniej wymianie sprawdziłem miskę i smoka, były czyste, samochód miał około 600 tys przelotu.
Potem miałem drugiego, dbany, olej zmieniany co 8 tys km, 190 tys oryginalnego przebiegu, zajrzałem do miski to szpachlą można było syf skrobać. Jeździł na castrolu.

mechanikgdynia

Początkujący
Punktów
0
SXR nie lej, to jest olej z bardzo niską lepkością, nadaje się do silników Forda, Volvo, Full Tech Fe ma wyższą lepkość i może być, ale on jest głównie pod diesle z FAP. Proponuję kupić coś z Totala, Peugeot leje w te silniki 0w30 Ineo First, ale można z powodzeniem 5w30 Ineo Long Life i zmieniać max co 10 kkm.

andrew5555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kalisz
SXR nie lej, to jest olej z bardzo niską lepkością, nadaje się do silników Forda, Volvo, Full Tech Fe ma wyższą lepkość i może być, ale on jest głównie pod diesle z FAP. Proponuję kupić coś z Totala, Peugeot leje w te silniki 0w30 Ineo First, ale można z powodzeniem 5w30 Ineo Long Life i zmieniać max co 10 kkm.
Dzięki bardzo za konkretną odpowiedz

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Fabryka do tych s.zaleca oleje 0W40 lub 5W30,czas pokazał,że ten drugi lepiej się sprawdza i taki olej należy stosować,jeśli chodzi o samych producentów jak na razie w przypadku porównań parametrów nie moge znależć konkurencji dla Gulfa,natomiast jeśli chodzi o stosunek jakości do cen,ja stawiam Gulfa i Elfa(Total) na pierwszym miejscu.

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Motul

Motul
LiquiMoly
Millers + do tego obowiazkowo MoS2, K2 Militec, AR9100 lub ceramizer
Przed wymianą oleju 0.5l nafty niech pochodzi na jałowym z 15min zlewamy i możemy 2gi raz przepłukać sama ropą.
Zlewamy stary olej zalewamy czystej ropy uruchamiamy silnik 10min na biegu jałowym swierzy olej + dodatek do oleju

Ostatnia edycja:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Robiliśmy na polibudzie test smarnosci i ropa/nafta nie wypadła najlepiej. Z olejów właśnie elf był w top o wiele lepiej wypadł niż castrol.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Gulf ultrasynth GMX 5W30 lub taki sam GX,niech ktoś poda taki sam odpowiednik Millersa lub Motula(full saps) zrobimy porównanie,obaczymy.

Tadexo

Gaduła
Punktów
6
Robiliśmy na polibudzie test smarnosci i ropa/nafta nie wypadła najlepiej. Z olejów właśnie elf był w top o wiele lepiej wypadł niż castrol.
Być lepszym od Castrola to jakiś wyczyn? Ktoś to jeszcze leje? Drogie i wcale nie takie super. Castrola lałem 15 lat temu jak nie było do lania nic innego.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Tadexso nie lej do oleju, jaki by nie był, to skład moczu może pogorszyć właściwości.

Tadexo

Gaduła
Punktów
6
Tadexso nie lej do oleju, jaki by nie był, to skład moczu może pogorszyć właściwości.
Dwa tematy i w obu popisałeś się komentarzem nie na temat.

Masz coś mądrego do powiedzenia? Bo chyba wiedza zerowa na każdy temat to chcesz chociaż błysnąć śmiesznym komentarzem, ale to też ci nie wychodzi.

Do góry Bottom