heniek1000
SuperMechanior
- Porady
- 4
- Punktów
- 568
Na stronach gdzie się dobiera olej. Otwórz kilka przekrosuj który olej jest najcześciej zalecany i już wszystko wiesz...
Sprawdź sobie kartę charakterystyki np Motul 8100 X-Clean EFE 5W30 i 0W30. Oba w 100 stopniach mają podobną lepkość. Nawet okazuje się, że 0W30 ma odrobinę większą niż 5W30.Jednak jak masz 0W30 to trzeba się dwa razy i to mocno dobrze zastanowić czy nie zmienić klasy. To są oleje 'woda'.
Jak chcesz olej dopuszczony przez producenta to powinien mieć nie tylko specyfikacje, ale również aprobatę producenta. Np. MOTUL SPECIFIC 913D 5W-30. Spełnia wymogi specyfikacji FORD WSS M2C 913 DA gdzie znajdę zalecenia producenta?
mają podobną lepkość
woda to niższa lepkość
Jak już schcesz zwiększyć lepkośc
Lepkość lepkością...ja cały czas żongluję HTHSem ( i dpfem)Tu faktycznie lepkość w 100 stopniach wzrośnie
zmartwię Cię, że HTHS oba te Motule mają identyczny. Więc gdzie ta Twoja woda?Lepkość lepkością...ja cały czas żongluję HTHSem
I co w związku z tym?Np. MOTUL SPECIFIC 913D 5W-30. Spełnia wymogi specyfikacji FORD WSS M2C 913 D
O te Ci chodzi? Będę na kompie to sobie zerkne.Sprawdź sobie kartę charakterystyki np Motul 8100 X-Clean EFE 5W30 i 0W30
o te mi chodzi w kontekście tego, że niby 0W30 to woda. A niestety w temperaturze powyżej 100 stopni będzie miał większą lepkość niż porównywalny 5W30O te Ci chodzi? Będę na kompie to sobie zerkne.
a że lana jest tam 'woda' chcesz zmyć z siebie poczucie winy 

Nie. Po prostu mam pewne zboczenie zawodowe wynikające z tego, że jestem inżynierem. Lubię posiłkować się badaniami naukowymi.Widzę, @Alpari że gdzieś musisz mieć w 'rodzinie' taki silnika że lana jest tam 'woda' chcesz zmyć z siebie poczucie winy
![]()
W instrukcji samochoduA gdzie znajdę zalecenia producenta?

Bo mu nie wierzę? Bo został wzięty jako zakładnik przez ekoterror? Bo potrafię wyciągnąć pewne wnioski? Bo przejście z 2.9 na 3.5 to nie jest koniec świata i nie jest to koniec żywotności dla silnika? Bo mogę? Bo chcę?czemu na siłę chcesz stosować oleje z wyższym HTHS skoro sam producent zaleca odwrotnie
Nie powołuje się na niego, tylko przez to że nim jestem lubię powoływać się na badania.Jak już się ktoś powołuje na tytuł inżyniera, to jest niedobrze![]()
Chyba nie do końca skoro wyniki badań nie miały związku z ekologią i chociaż wyniki potwierdzają, że czasem przejście na wyższe HTHS bywa wręcz szkodliwe dalej wyciągasz przeciwne wnioski.Bo został wzięty jako zakładnik przez ekoterror? Bo potrafię wyciągnąć pewne wnioski?
Oczywiście, że moszesz i chcesz. Nikt Ci nie zabroni.Bo mogę? Bo chcę?
Producent nie mówi inaczej tylko pomija pewne rzeczy. Np. w skrzyniach tiptronic produkcji ZF producent skrzyni przewidywał pierwszą wymianę po 120 tys km i kolejne co 60 tys km. Producent oleju określa jego żywotność na 5 lat. Audi dawało gwarancję na samochód 120 tys km. i 3 lata. Dlatego w wytycznych tego po prostu nie uwzględnili. A że ktoś twierdzi, że skoro tego w wytycznych nie ma to się nie wymienia to sorry. Wyciągnął błędne wnioski.Dlaczego robisz rewizję oleju w skrzyni biegów? Przecież producent mówi inaczej.
Bo po pierwsze zwykle mam samochody o sporym przebiegu i nie mam swojego laboratorium.To dlaczego wymieniasz olej co 10 tys a nie jak producent zaleca?
Czyżbyś twierdził, że wzrost tarcia wydłuża żywotność silnika?Niższe HTHS to też niższe tarcie.
możesz zatrzeć silnik na wysokim HTHS lub też na niskim. Wszystko zależy od jego konstrukcji.
Twierdził, że wzrasta spalanie. A jak wiemy im więcej spalin tym norma niższa.Czyżbyś twierdził, że wzrost tarcia wydłuża żywotność silnika?
Czy ja się nie zgadzam? Zgadzam się. Tylko nie mamy na całym świecie jednej skrzyni biegów i jednego producenta.Producent nie mówi inaczej tylko pomija pewne rzeczy. Np. w skrzyniach tiptronic produkcji ZF producent skrzyni przewidywał pierwszą wymianę po 120 tys km i kolejne co 60 tys km. Producent oleju określa jego żywotność na 5 lat. Audi dawało gwarancję na samochód 120 tys km. i 3 lata. Dlatego w wytycznych tego po prostu nie uwzględnili. A że ktoś twierdzi, że skoro tego w wytycznych nie ma to się nie wymienia to sorry. Wyciągnął błędne wnioski.
...możesz zatrzeć silnik na wysokim HTHS lub też na niskim. Wszystko zależy od jego konstrukcji.

)
Do silnika z tego wątku zalewamy 5W30 C4 (nie C2) - (tak jak henior pisał na samym początku).
I pewnie wnioskujesz to po niby większej lepkości. To porównaj te dwie karty:Tak naprawdę chodzi im tylko o to żeby silnik miał jak najmniejsze opory (spalanie).
Oczywiście temperatura krzepnięcia jest niższa dla 0W30 i lepkość w temp. 40 stopni też jest niższa.