• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jaki olej do skrzyni

DARO37PL

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Belgia bruxelles
witam szanownych uzytkownikow nie wiem jaki olej wlac do skrzyni przekladniowej nie wiem jaki jest nawet model tej skrzyni jest w niej TRAKCIA CONTROL jest to opel vektra 2.5 litra benzyna V6 170KM 1997 ROK jedni mowia ze ful syntetyk a inni ze mineral prosze o pomoc pozdrawiam

P

PogotowieSamochodoweUK

Wstukaj w google;) Konkretna klase oleju i rodzaj znajdziesz w servisowce.

marik

Gaduła
Punktów
1
Witam, chciałem odświeżyć temat. Będę wymieniał olej w automacie w Leganzie(przebieg 360 tys), co myślicie o dolaniu Ceramizera? Wiem że z silnikiem daje rade ale nie wiem jak ze skrzynią. A nie wiem co było wcześniej lane a wiadomo że z automatem nie ma co ryzykować.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Śledziłem kiedyś taki test , z 6 lat wstecz . Wynik testu po odbyciu jazdy ,a po zlaniu oleju z silnika potwierdzało skuteczne działanie preparatu ceramizer w zabezpieczaniu silników przed zużyciem i odnoszę wrażenie że posiadało unikalne właściwości.Generalnie celem tego testu było zbadanie wpływu ceramizera na zabezpieczanie powierzchni tarcia.. Olej został zlany aby stworzyć ekstremalne warunki pracy silnika i po pewnym czasie , części np. panewki zostały poddane oględzinom,wynik był naprawdę niesamowity. Człowiek który poddał swoje auto testom , zalał też do skrzyni ,ale to był manual ,gdzie przed zalaniem środka ,skrzynia miała problemy z zbiegami ,a po przejechaniu ponad tysiąc kilometrów praca skrzyni się poprawiła . W mojej ocenie jeśli chodzi o skrzynie automatyczną to bym odpuścił ,a dlaczego ponieważ oleje silnikowe maja inną specyfikację,a i materiały użyte w automacie są inne ,chociażby jak papier ,brąz i grafit !

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
no pewnie olej w automacie nie spełnia jedynie funkcji smarowania. Chociażby wulkanizowane tloki stale to glupotwa wlewac do skrzyni cokolwiek. Wszelkie zageszczacze tez odradzam bo zmieniają sie ciśnienia sterujące

Marek_59

Początkujący
Punktów
1
Ceramizera, ani innych „genialnych” dodatków do automatu nie odważyłbym się wlewać. Jeżeli zaś chodzi o olej, to proponowałbym Dexron III Motula. To bardzo dobre oleje. Motula mam zalanego w skrzyni Jeep-a. Mimo dość znacznego przebiegu działa bez najmniejszego problemu.

marik

Gaduła
Punktów
1
No to teraz namieszaliście mi w głowie bo znajomy(bardzo dobry mechanik zresztą) powiedział że można spokojnie lać do automatu. To w takim wypadku muszę to jeszcze gdzieś skonsultować. Jak będę coś wiedział to dam wam znać.

Marek_59

Początkujący
Punktów
1
No cóż, takie jest moje zdanie na temat ceramizera. I to mimo tego, że byłem osobiście świadkiem spuszczenia oleju z silnika Civic-a po zastosowaniu tego preparatu, po czym przejechał on "na sucho" kilkaset kilometrów (przy tym też byłem) i silnik się nie zatarł. Ale powiem szczerze, że ja do środka tego silnika nie zaglądałem. A wynik tego eksperymentu (bo testem tego nie można nazwać) był aż tak dobry, że trudno go przyjąć. Stąd też jestem pełen wątpliwości. A z moich doświadczeń wiem na pewno, że jeżeli zastosujemy w automacie dobry i dobrze dobrany olej, będziemy pilnować jego właściwego poziomu i regularnych zmian to będzie on działać bezawaryjnie długie lata. A Motul proponuję, bo to rekomendowana marka, no i przekonałem się sam że skrzynia na nim bardzo dobrze działa.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
ja bym się najbardziej obawial jego właściwość myjacych zeby okladzina z tarczek nie poodpadala albo nie zmienił ciśnień. Nie wiem po co go w ogóle chcesz lać. Pewnie juz cos się psuje. Zmieniać olej regularnie zapobiegawczo ale jak cos jest nie tak to nie ma co sie ludzic. Często przyjeżdżają naprawiać i juz wydane byly pieniadze na wymianę oleju niepotrzebnie. Albo chca wymieniać to po rozmowie sie okazuje ze zle biegi zmienia i dlatego natchnelo, a pozniej winny mechanik. Odbiegajac od tematu

marik

Gaduła
Punktów
1
Marek_59
Pewnie i jest dobry ale u mnie jest mały szczegół że kompletnie nie wiem co było lane wcześniej. Jakbym wiedział to nie byłoby problemu. Dlatego myślę nad dodaniem czegoś do oleju.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Kolego jeśli jesteś pewny że olej w skrzyni był regularnie wymieniany to nie ma problemu, jeśli nie to ta operacja może skonczyć sie niemiło .

marik

Gaduła
Punktów
1
ale co się może stac? Nie jestem specem od takich specyfików, ale ludzie raczej nie mówią o tym, że szkodzi...

Marek_59

Początkujący
Punktów
1
Marek_59
Pewnie i jest dobry ale u mnie jest mały szczegół że kompletnie nie wiem co było lane wcześniej. Jakbym wiedział to nie byłoby problemu. Dlatego myślę nad dodaniem czegoś do oleju.

W przypadku proponowanego przeze mnie oleju to nie ma znaczenia. Natomiast w przypadku dodatku, tym bardziej bym unikał takich wynalazków.
A ludzie nie mówią o tym że szkodzą, bo im głupio że dali się nabić w butelkę.
Tak naprawdę, to być może niektóre z nich może i są skuteczne, ale które? Moim zdaniem szkoda własnego samochodu by na nim eksperymentować. Lepiej dmuchać na zimne. A dobry olej i oczywiście właściwie dobrany na pewno nie zaszkodzi.

marik

Gaduła
Punktów
1
Wydaje mi się jednak, że ludzie lubią się żalić, tym bardziej jeżeli czują się "nabici w butelkę". Jednakże zgadzam się z tym, że nie wszystkie specyfiky są skuteczne. Trzeba szukać tych które pomogą, dla mnie np wyznacznikiem jest to ile ktoś jest już na rynku.

janek9

Początkujący
Punktów
0
mnie też te ceramizery ostatnio coraz bardziej interesuja, szczerze powiedziawszy. Coraz głośniej o nich jakby w moim świecie :]

marik

Gaduła
Punktów
1
przepraszam co robię? W tym przypadku ostatecznie nic nie wlałem ale zacząłem się tym troszkę teraz interesowac. Jak klient mi kiedyś pozwoli to wleje :]

Do góry Bottom