• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi a4 [b6] 1,8 turbo 163km 2003 - jaki olej do skrzyni biegów??

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
i taką procedurę wykonałem.....
a co do postu powyżej.
nikt z nas tego nie sprawdzał przyjechał klient autem w bagażniku miał skrzynie (używke) koło dwumasowe i sprzęgło... twierdził że ciężko chodzą biegi że jezdzi z tym po warsztatach i chce to wymienić... tyle co sie przechałem tym autem dookoła warsztatu to według mnie było ok tyle że auto rozgrzane... teraz jest używka i zestaw sprzęgła ale haczy na 2i 3 biegu z rana tyle że jak on przyjezdza to jest ok i tego niema:) co mam do domu do niego jechać żeby z rana sie przejechać:):)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
jesli poprzedni bylo identycznie moze problem lezy gdzie indziej ???? od dzwigni do wybieraka cos jest jeszcze bo nie wiem???;) stary bys miał pecha jak cholera gdyby druga skrzynia i taki sam problem :( moze kwestia cos blokuje albo;;;

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
nad skrzynią jest "kaseta" z dzwignią do zmiany i dzwignią"nazew to pośrednią" do stabilizacji... na krzyżaku niema żadnego luzu jak zmieniasz biegi to nic nie obciera nic sie nie przekasza.... dodam że klient sam wspominał że jest lepiej bo wczesniej haczyła na wszystkich:)

nowe sprzęgło z nowym kołem i łożyskiem do wałka sprzęgłowego

i jeszcze jedno na starej skrzyni klient mówił że jak silnik był wyłączony to nawet na sprzęgle nie mógł biegów włączyć... oczywiscie na zimno a teraz na zimno wchodzą ale haczą...

no niby wszystko nowe poza skrzynią i chciało by sie napisać że to jej wina ale jak kolega wczesniej napisał trzeba mieć dużego pecha żeby trafić coś tak samo uszkodzonego:) czyżby gość miał takie szczęscie:) skoro to nie wina leży w oleju

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
odkrec ja i przemyj i świeży biały smar i reszte juz zostaw bo osiwiejesz pan kupił pan ma:D

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
dla świetego spokoju mojego i klienta zleje olej żeby zobaczyć jak to wygląda czy niema opiłków czy innych elementów:) i zaleje mu tak jak ktoś inny radził poniżej korka... jak to nie pomoże to raczej skrzynia... oczywiscie na jedną noc zleje te 0,5 a potem mu uzupełnimy:)

hehe osiwieje dobre Panie:) jeszcze ci za to browar kiedyś postawię:)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
nie,ma byc jak ci napisałem ma sie wylac po to jest tak kontrolka

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
tak jak toomii76 pisze zleję bo nigdy niewiadomo jak to było pycowane do sprzedaży...
dam znać jutro jak to wyszło

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
nie,ma byc jak ci napisałem ma sie wylac po to jest tak kontrolka

Nic nie ma się wylewać. Albo w autodacie masz błąd, albo coś pomieszałeś. Sprawdź jeszcze dla silnika BFB, bo o takim jest mowa, zobaczymy z ciekawości co tam piszą. Ja sprawdziłem w 3 źródłach: autodata, esi, elsa. W autodacie brak info odnośnie sprawdzania poziomu, tylko ilości napełniania i normy (autodata online), w elsa i esi 7mm poniżej korka.

Ale dobra, to nie zmienia faktu, że za dużo oleju ma się nijak do problemów z wrzucaniem biegów.

co mam do domu do niego jechać żeby z rana sie przejechać:):)

nie, on ma Ci auto zostawić wieczorem na diagnostykę i rano po przyjściu do pracy sprawdzasz :)

no niby wszystko nowe poza skrzynią i chciało by sie napisać że to jej wina ale jak kolega wczesniej napisał trzeba mieć dużego pecha żeby trafić coś tak samo uszkodzonego:) czyżby gość miał takie szczęscie:) skoro to nie wina leży w oleju

Wcale nie pecha, pamiętaj, że każda używana skrzynia to ryzyko... na szczęście w tym przypadku ryzyko klienta.

Mam Ci doradzić co ja bym zrobił u siebie? :D
Sprawdź jeszcze ten olej, weź auto od klienta żeby rano sprawdzić itd. jeżeli to nic nie da, to wtedy i tak pewnie skrzynię będziesz musiał wyjmować (klient płaci :) )
Wtedy są 2 opcje w zależności, jak się czujesz:
1. rozbierasz skrzynię i naprawiasz
2. pakujesz klientowi skrzynię na paletę i niech jedzie/wysyła do sprzedawcy (bo pewnie miał gwarancję rozruchową) i szuka następnej

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
czyli to pewnie błąd w autodacie. Zaktualizuj :D

u mnie we wszystkich silnikach jest tak jak poniżej i słowa nie ma o procedurze. Sądzę, że po prostu jakiś chochlik i procedura z jakiejś skrzyni automatycznej się pojawia, bo na taką własnie wygląda, na automat napełniany i spuszczany od dołu, z rurką przelewową, np. multitronic
Nowy obraz mapy bitowej.jpg

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
od pewnego czasu klient który chce używke sam sobie kupuje... mielismy kilka wtop z silnikami i już nigdy więcej

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
serio po jednej wpadce nie wymieniam oleju w automatach :( a do manualnych leje tak jak napisałem
nawet nie myslałem ze ktos moze miec z tym kłopot i zapyta ---serio:(

jak nie masz pewnego układu -lepiej se odpuscic uzywki :)

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
szczerze ? mam to gdzies:D:D:D:D:D:D:D:D:D od lat wlewan tyle az wyleci;) czy bedzie sto gram wiecej czy mniej to co za róznica??:D:D;)
a ile razy z wyciekiem wpadaja spuszczasz a tam litr :cool:

no ciut więcej nie zaszkodzi i zgadzam się, lepiej więcej jak za mało :)

jak litr został to jeszcze dobrze :) ja miałem już przypadki, że nic nie zostało w automacie bo wąż wywaliło z chłodnicy. Potem klient zalał olej w innym warsztacie i przyjeżdża, że skrzynia nie chodzi "ale panie, ja od razu zgasiłem jak słyszałem że coś strzeliło, skrzynia nie dostała po dupie, nic z nią nie ma prawa być... no ale auto nie jedzie". I Ty człowieku siedzisz pół dnia nad tym, kombinujesz, sprawdzasz, diagnostykę robisz, każdy parametr mierzysz jak debil, w końcu wyjścia nie ma, trzeba skrzynię pruć... wyjmujesz, otwierasz... a tam wszystko zmielone... dzwonisz do klienta i słyszysz "no możliwe, no bo tam coś strzeliło, huk dało, zażęźiło i wtedy zgasiłem auto"... i weź tu się nie wkuuur... :D

dario_auto

Początkujący
Punktów
0
Typowy klient, ileż to ja już mialem takich. Trzeba sie przywyczaić

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
w piątek olej został spuszczony... niebyło żadnych śladów opiłków. zalalismy 2,25l tak jak chciał klient.
po weekendzie wraca klient że nic to nie dało. i miał swój nowy olej oryginał
G 052 911 A2 kazał wlać 2,25 i jutro da znać:) po tym numerze wychodzi zamiennik ten co my wlewaliśmy ... no cóż jak klient chce tak ma....:)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
usmiechnij sie co ma byc to bedzie tylko szkoda Twojej pracy ;) jak nie znikna te usterki niech jedzie gdzie kupił oddac skrzynie -:)

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
tak miał powiedziane... jesli oryginalny olej nie pomoże to zostaje tylko skrzynia.... ale nie wydaje mi sie żeby to coś zmieniło.

Do góry Bottom