• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jaki olej do skrzyni

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Proponuję wybory forumowego Szwejka i pierwszym kandydatem jest Ondraszek:D:D

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nie będę wam panowie łopatologicznie tłumaczył o co chodzi z tą wymianą dynamiczną oleju,jeśli stosujecie tę metodę to współczuję klientom.Akurat w swoim życie ASB przejechałem kilkaset tysięcy km i nigdy nie pozwoliłbym na to,by ktoś z mej skrzyni wysysał olej.Jeśli nie wiecie panowie kto to jest pan Łokaj,to o skrzyniach ASB niewiele wiecie,z pewnością nigdy nie słyszeliście o panu Sentyrzu też:)

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
A w Krużebnikach Ty był ?
aaaaaaa......:D:D

A

autozibi

No i ruszyła maszyna .... Zawsze Ciebie uważałem za poważnego człowieka ale chyba się pomyliłem ...

http://www.motochemica.pl/porady-te...wymiana-oleju-w-automatycznej-skrzyni-biegow/

http://liquimoly.pl/newsletter/3-2013/news3.html

A co do tych panów , nie znam ich w ogóle więc się nie będę na ich temat wypowiadał .
Tak czy inaczej nie ma ludzi nie zastąpionych .

A tutaj kolejny pan , który naprawia takie skrzynie ....
http://skrzyniebiegow.pl/
A najlepsze jest to , że również wymienia olej metodą dynamiczną .
I teraz nie wiem czy robi to celowo czy jest nie douczony :p:p:p:p ??
Po za tym ten pan też udziela 12 miesięcznej gwarancji na swoje usługi .

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nie po darmo f-ma Liqui Moly opracowała urządzenie do całkowitej wymiany oleju w ASB,łącznie z procesem jej płukania specjalnym detergentem ,urządzenie to podczas napełniania świerzym olejem jednocześnie usuwa stary,jednym słowem świerzy olej wypycha olej stary z pominięciem procesu mieszania się starego ze świerzym.Tak to, zlikwdowano bardzo niebezpieczne zagrożenie pracy skrzyni na sucho nawet przez bardzo krótki odcinek czasu.Niestety,taki zabieg rwie po kieszeni.Olej statycznie powinno się wymieniać co 10-20 tyś km a filtr co 40 tyś.km.Tak oto można bez większych kosztów jednorazowych,oraz bez szkody dla skrzyni wymieniać olej dolewając świerzy,zazwyczaj te 60-70%objętości skrzyni.

Poza tym nie można zapominać,że isnieją skrzynie ASB,któe po wymianie leju wymagają adaptacji oprogramowania.Odpowiedniego oleju,skrojonego pod daną skrzynię ASB trzeba trzymać się bezwzlędniekonkretnie nie chodzi tylko o skład chemiczny,ale lepkość oleju,musi on dawać odpowiednie ciśnienie,którym steruje zawór ciśnieniowy w skrzyni biegów współpracujący z komputerem.Jest jeszcze jeden problem,tyczący tych,którzy jeżdżą autami sprowadzanymi z USA,tam układ chłodzenia oleju ASB jest zaprojektowany pod max.prędkości jazdy dopuszczalnej,powiedzmy do tych 60mil/h.Dlateo ,jeśli ktoś chce jeździć szybciej musi doposażyć układ w dodatkową chłodnicę ,inaczej skrzynia długo mu nie posłuży,a nawet sobie sprawy nie zdaje,że jeździ na przegrzanej skrzyni,a zbyt wysoka temp.to killer,podobnie jak uszkodzenia elektroniki sterującej działaniem ASB,trzeba reagować natychmiast,gdyż awarie elektroniki a nawet z pozoru błache przyczyniają się do uszkodzeń mechanicznych.ASB to bardzo delikatny podzespół,czasami zwykłe zjechanie z lawety bez ruchomienia silnika (brak smarownia,ciśnienia oleju)przyczynia się do uszkodzenia skrzyni.

Ach ,sory za ten ,,świerzy,Świerzyński mnie zbił z tropu,byk jak diabli

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
no przeciez dynamiczna wymiana wlasnie na tym polega ze nowy ile wypycha stary. Nikt nie mówi ze sie pozbawia skrzynie smarowania. Zlozylem w swoim zyciu troche skrzyń i umyte do czysta bez najdrobniejszego paprocha polewam olejem lozyska gumki tryby pompy a i tak zanim skrzynia zassie do układu mija pare dluuugich sekund. Nic jej sie nie dzieje bez paniki zalezy jak umiejętnie ktos przeprowadza ta dynamicznaa. A do sentysza czasem części sie wysyła. Z tymi chlodnicami tobsie w pełni zgadzam

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Łokaj,czyli właściciel najstarszego serwisu od ASB twierdzi,a jeżdżąc automatem chciałem wiele na temat tych skrzyń wiedzieć,że usterka pojawia się po jakimś czasie,nie tak od razu,uszkodzenia nie występują zaraz po wyjeździe z serwisu,nikt tego nie kojarzy właśnie z metodą dynamicznej wymiany oleju,oczywiście tak twierdził kilka lat temu,jakie teraz zalecenia i metody wprowadzono ,by to wyeliminować,tego oczywiście nie wiem,wszystko jest do przeskoczenia po wykryciu przyczyn usterki.Ja podejrzewam,że nawet i on przez pewien czas się nie spodziewał,że skrzynie wędrujące do niego uległy uszkodzeniu,przez tę chwilunię braku smarowania właśnie.Bo gdyby skrzynie ulegały uszkodzeniu tuż po uruchomieniu silnika,byłoby naczej.O ile pamiętam,to on raczej twierdził,że usterka potrafi się pojawić znowu nie tak szybko,dlatego długo nie kojarzono tego z tą metodą.No ale Komornik,masz sposób na to by tego unknąć,nie każdy tak zabezpiecza skrzynię,podczas wymiany oleju.Swoje sposoby mają raczej tylko ci,którzy specjalizują się w tego typu wymianach,znają ten problem zagrożenie.

Fordziasz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ruda Śląska
Zna się ktoś na Fiatach? Jakim olejem zalać manualną skrzynie biegów w Lanci Phedra 2003r. silnik 2,2 JTD 128 KM.
Na razie tylko znalazłem że syntetykiem.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Fiat do swoich aut zaleca oleje 75W85 lub 75W90.Jest tylko problem, czy przypadkiem taki indeks nie jest zalecany pod ich gorący klimat.Myślę,że u nas 75W85 będzie idealny.Marka to już inna bajka.Osbiście sam stosuję oleje przekładniowe Castrol lub Mobil.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Mineralny Castrol z dodatkami EP jest fenomenalny do skrzyń,do których syntetyków nie wolno lać.Testowałem w Mercedesie W115,zimą tuż po uruchomieniu auta mogłem biegi zmieniać palcem.Castrol VFE 75W80 rekomendowany do skrzyń VW spisuje się w T5 wyśmienicie! Do Mercedesa W210 zastosowałem oleje Mobil,nie mam żadnych zastrzeżeń.

Do góry Bottom