• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki podnośnik?

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
ale kilku moich znajomych ma Norteca i są zadowoleni, więc może to jakiś "bezpieczny" chińczyk? Wiem, że lepiej byłoby kupić coś pewnego, ale wydatek 8000 zł na norteca to mega wydatek dla nas, na który nie mamy i tak na razie kasy, a co dopiero na lepszy sprzęt

Pojawiła się nam nowa perspektywa, bo znajomy planuje sprzedawać nam Ravaglioli podnośnik, ciekawe czy coś z tego wyjdzie, ale trzeba być dobrej myśli. To byłby dobry zakup myślę.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Pracowałem na Ravaglioli KPX 337WK, obecnie mam Maha Econ 3.0.
Oba mogę z czystym sumieniem polecić.
Dwusilnikowe, synchronizacja górą, więc nic nam się nie pałęta pod nogami.
Maha ma fajne łapy, min.wysokość 80 albo 89mm, już nie pamiętam.

CITO

Gaduła
Punktów
12
Trzeba zwrócić uwagę, że poza cena jeszcze ważny jest serwis i części. W necie można kupić naprawdę tani sprzęt, ale za rok lub 2 jak coś się zwali to firmy może już nie być. Podejście sam wszystko zrobię i naprawię ma jedną podstawową wadę: jak nie naprawiam samochodów klienta to nie zarabiam.

sndr999

Nowy
Punktów
0
Witam odnośnie podnośników polecam bardzo firmę Ravaglioli oraz Corghi , bardzo dobre jakościowo i profesjonalne ! możecie sprawdzić na stronie System Automovie Machines Polecam.

DaroM73

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Nortec. Nie ma co się zastanwiać. Ja mam dwukolumnowy od nortec i to jest mistrzostwo.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
W poniedziałek piszesz, że się zastanawiasz nad podnośnikiem z tej firmy, a dziś (czwartek) zachwalasz sprzęt jak tylko się da....
Czyżby sprzedaż spadła i naganiacie klientów?

arcadio

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Radom
nowoczesnywarsztat.com.pl
Źle się dzieje w polskiej motoryzacji jeśli całe forum zachwala najtańszy chiński shit. Czyżbyście tak słabo zarabiali że nie stać Was na porządny sprzęt? Przecież to Wasze narzędzie pracy. Ktoś jeszcze słyszał o markach:Maha, Autop, Stenhoj, Hofmann, Rotary, Blitz czy chociaż Nussbaum, Ravaglioli. Rozumiem że to efekt pracy handlowców z IC i innych hurtowni części którzy pchają najtańszy sprzęt na dużej marży. Ale spokojnie po upływie gwarancji na stówę się na Was wypną zrzucając winę na dostawcę i będą Wam chcieli sprzedać nowy " super podnośnik" od kolejnego oklejacza chińszczyzny.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
ja posiadam SPACE od firmy Le GuM dwukolumnowy srubowy i juz 3 lata smiga nastepny JEST lunch ale wole SPACE...

colin578

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Koło
Ja mam farysa hydrauliczny do 4t. Puki co rok i chodzi bez zarzutu kosztował chyba 4700

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Źle się dzieje w polskiej motoryzacji jeśli całe forum zachwala najtańszy chiński shit. Czyżbyście tak słabo zarabiali że nie stać Was na porządny sprzęt? Przecież to Wasze narzędzie pracy. Ktoś jeszcze słyszał o markach:Maha, Autop, Stenhoj, Hofmann, Rotary, Blitz czy chociaż Nussbaum, Ravaglioli. Rozumiem że to efekt pracy handlowców z IC i innych hurtowni części którzy pchają najtańszy sprzęt na dużej marży. Ale spokojnie po upływie gwarancji na stówę się na Was wypną zrzucając winę na dostawcę i będą Wam chcieli sprzedać nowy " super podnośnik" od kolejnego oklejacza chińszczyzny.

Kup sobie co tam lubisz, maha 4 tony to 20k minimum, wszyscy zdajemy sobie sprawe ze to nie jest tyle warte bo od lat znane i drogie marki tluka swoja produkcje tymi samymi raczkami co everfity czy inne norteki. Podnosnik przed zakupem wystarczy obejrzec, kazdy kto ma odrobine zmyslu techniczego wybierze lepsze rozwiazania.
Warto zwrocic uwage na wage podnosnika, to jednen z najbardziej miarodajnych wskaznikow jego jakosci. Ja mam niby ASTE ale to chinol pelna geba, kosztowal 8k, 4 tony. Nie jest super wygodny ale przekonala mnie waga ponad 800kg, karetka bez belki jak w najtanszych chinczychach i mocne blokady.
Stalem pod MACHA 4 tony, dwutonowe auto buja sie na nim tak samo jak na moim. Ale ta macha kosztowala 2,5 raza tyle co asta.
Ja po prostu nie dzwigam na tym wiecej jak dwie tony i mam spokoj, chinczycy na pewno dali zapas wytrzymalosci a ja daje swoj zapas bezpieczenstwa:D

Dorzuce jeszcze cos, warto wyrac podnosik o w miare szerokim rozstawie kolum y nie meczyc sie z wsiadaniem/wysiadaniem lub jakas nozycowke. Ogladalem everfit i gdybym widzial go wczesniej zamienil bym swoja aste na tego everfita.

HeXeN

Gaduła
Punktów
10
czy posiada ktoś lub oglądał na żywo podnośnik Twin Busch Germany TW 242 A
szukam czegoś w cenie 5000-8000zł
wszystkie te podnośniki wyglądają podobnie, tylko nazwa na nalepce inna...

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Ravaglioli jest za 10.700 - śrubowy
ja, zadowolony wstępnie jestem

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Polecam Norteca.
Jak już cię nie stać na nic porządnego europejskiego to po co przepłacać? Jest wiele innych chińczyków o zbliżonych parametrach technicznych a tańszych

czy posiada ktoś lub oglądał na żywo podnośnik Twin Busch Germany TW 242 A
szukam czegoś w cenie 5000-8000zł
wszystkie te podnośniki wyglądają podobnie, tylko nazwa na nalepce inna...

tak jak mówisz niektóre nawet z tej samej fabryki schodzą tylko niektórzy mega marże dowalają

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Po długich namysłach i przeczytaniu całego internetu postanowiłem i zakupiłem ponośnik dwukolumnowy hydrauliczny z blokada pneumatyczna na listwie zębatej . Podnośnik jest automatycznie blokowany . Pracując w Anglii miałem do czynienia z narzędziami firmy snap-on (takowe też posiadam gdyż w warsztacie w którym pracowałem każdy mechanik ma swoje narzędzia , tak jest w większości warsztatów w UK ) Dzięki latom doświadczenia pracy na owych narzedziach postanowiłem zakupic podnosnik tej firmy Snap-on SUN 4,5T który będę montował

Wiesiek56

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznan
Pracowałem długo u kumpla w zakładzie i tam właśnie mieli dwukolumnowy hydrauliczny od nortec. sprzet działał bardzo przyjemnie. teraz pracuje w innym zakładzie i sprzet jest noname i roznica tez jest kolosalna. masakra.

Do góry Bottom