• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki podnośnik?

Rys00

Boss regionalny
Punktów
99
latka lecą nie chce sie juz biegać do i z kanału rozwiązanie podnosnik i tu pytanie jaki polecacie, 4 kolumnowy zaleta stabilny,nie ma obawy tagać sie z autem że spadnie nam na głowe, ale ciężko na nim wyjąc np.skrzynie biegow bo przeszkadzają poprzeczki; 2-kolumnowy zaleta mało zabiera miejsca ale nie zrobi sie na nim np.zbierznosci,wiec co podpowiecie ?
tu dwa ciekawe linki
http://www.werther.pl/download/podnosniki.pdf
http://www.elwico.com.pl/strona.php?32539

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2822
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Ja mam dwa Nussbaumy 2.30, jestem z nich bardzo zadowolony i wszystkim im je polecam bo nie sa drogie, wysoko podnosza (najwyzej w swojej klasie cenowej, co jest dla mnie bardzo wazne) i sa jak narazie bezawaryjne.

2-30-SL.jpg

hazy

Uczestnik
Punktów
0
HOFMANN Duolift MTF 3000
Bardzo dobry podnosnik, naprawiam busy i radzi sobie bez problemowo.

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Ja mam Ravaglioli KPX 337WK podnosi VW T4 i terenówki. Miałem też dość kanału. Ten nie ma łączenia dołem, tylko górą i jest przez to wygodny. Fajnie robi się hamulce, zawieszenia, tłumiki, rozrządy

Piotr_97

Nowy
Punktów
0
Ja poszukuje podnośnika z tym, że ogranicza mnie dość niski sufit (3,20m) moglibyście coś doradzić?? ja myślałem o dwukolumnowym hydraulicznym.

slawi28

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Buxtehude hamburg
www.wismoto.de
co tu doradzic ja osobiscie mam 3 podnosniki wszyzdko zalezy co mamy zamiar robic 2 kolumnowy czy najazdowy albo i ftemple
kazdy z nich ma swoie zalety i wady. jezeli robimy zawjeszenie to 2koumny natomiast musimy sprawdzic luzy i ustawc zbiezbosc to 4 kolumny a do servisu to wystarczy maly hydrauliczny. takie proste to jest hyba kazdy z nas zastanawial sie co bedzie robil i do czego nam sluzy

Kula911

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
A miał ktoś z Was może styczność z podnośnikiem dwukolumnowym z Techwaru ? Jakieś opinie na ich temat?

malwis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
www.malwis.com.pl
latka lecą nie chce sie juz biegać do i z kanału rozwiązanie podnosnik i tu pytanie jaki polecacie, 4 kolumnowy zaleta stabilny,nie ma obawy tagać sie z autem że spadnie nam na głowe, ale ciężko na nim wyjąc np.skrzynie biegow bo przeszkadzają poprzeczki; 2-kolumnowy zaleta mało zabiera miejsca ale nie zrobi sie na nim np.zbierznosci,wiec co podpowiecie ?
tu dwa ciekawe linki
http://www.werther.pl/download/podnosniki.pdf
http://www.elwico.com.pl/strona.php?32539

Werther 430BL
jest moim faworytem
w odróżnieniu od konkurencji ma napęd hydraulicznolinowy,
ma przygotowane zagłębienia po obrotnice
regulowane najazdy
tylko niestety trzeba mieć 20 koła, ale warto póki co odpukać w żadnej szkole mi go nawet nie zepsuli

kubag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
72
Miasto
Łomianki
www.gropro.com.pl
Ja mam 3 podnosniki
-2 kolumnowy - zawieszenia, skrzynie, serwis bierzacy, hamulce itd.
-nozycowy mobilny podnosi do metra opony, serwis bierzacy, hamulce od biedy zawieszenia ale przy naszej specyfice to ostatecznie ( regenerujemy tylne belki )
-nozycowy podposadzkowy zamontowany na kanale. Nadaje sie do wszytkiego oprocz wymiany filtra paliwa. Dodatkwo zamocowany jest na kanale wiec geometria itd.
http://www.gropro.com.pl/zdiecia/111.JPG

hardy1

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Sciegny
piękna sprawa a czemu nie polski z Ostrowa Wielkopolskiego może troche głośniejsze ale nasze i śmigają mój najstarszy ma 15lat i dalej dopuszczony przez dozór tech.

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Bo są droższe od chinszczyzny :D
ale wiem że lepiej wydać więcej i zapomnieć o problemie

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Panowie, a co powiecie o Nortec PD4000 o udźwigu 4 tony? Jesteśmy zainteresowani takowym, czekamy na opinie

szymonfyda113

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Nowy Sącz
jesli tylko stac cie na podnosnik firmy AUTOP od elvico to sie nie zastanawiaj nie pozałujesz tej decyzji do konca zycia

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Pieniądze są tu bardzo ważne. U kilku znajomych Nortec się sprawdził i jest to ciekawa propozycja, bo ma konkurencyjną cenę i dosyć dobre wykonanie. Przynajmniej tak mówili

arturs1979

Początkujący
Punktów
0
Witam do podnosników z ostrowa wszystko kupisz na czesci i w przystępnych cenach a nie wiem jak z serwisem innych ale nigdy nie chinskie bo tam mozesz nic nie dokupic z czesci zamiennych.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Masz racje, ale Nortec to Polska firma z tego co sie dowiedzieliśmy, bodajże z Poznania. Od sprzętu typu Castex itp. to uciekam, ale polskim firmom chyba jeszcze można ufać.

mejson

Bywalec
Punktów
9
Nortec to chińczyk z ładną nazwą, podobnie jak te wszystkie ath, castexy, twin busche, techwary, bergone, dunlopy, itp.

Do góry Bottom