• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki tłumik do mg zr 160 żeby było cicho?

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Witam
Niedawno nabyłem takie male autko mg zr160 (podobne do rovera 25) Jedno co mi bardzo przeszkadza to basowe buczenie z tłumika. Początkowo był tłumik przelotowy jakiś sportowy. Basu było pod dostatkiem, ale ja akurat tego nie lubię i chce się tego pozbyć. Kupiłem z rozbitka tłumik, ktory myślałem ze jest oryginalny, ale jak sie w domu po oczyszczeniu okazało tez jest jakiś GT... Jest co prawda ciszej, ale dalej za głośnio,
Myślałem żeby wstawić jakiś tłumik oem np z forda mondeo 2l benzyny albo z bmw e46D - za nierdzewke trzeba zapłacić poniżej 50 zl. Oryginal do mg jest raczej nieosiągalny, a zamienniki to wiadomo loteria.
Tylko pytanie czy tak dobrany przypadkowo tłumik z diesla do benzyny może wyciszyć auto?
Rura ma średnice 60mm, dorobienie rury, spawanie to nie problem
Co radzicie? Co tam wstawić?

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
gdyby byl do zdobycia tłumik oem to bym postów nie zakładał w tym temacie. OEM w najlepszym wypadku ma 15 lat, co prawda jest jeden na otomoto ale cały przegniły, blacha odłazi wiec trudno iść w taki złom i koleś chce za niego 240zl. Na ebay tez nic ciekawego nie znalazłem, a jak sa to nie sa z przepustnica tak jak w oryginale wiec i one pewnie będą sportowe - a takie mam już 2 i sa za głośne. Dlatego chce poszukać z innego auka i wspawać - pytanie tylko z jakiego?
Czym cie kierować - podobna mocą, średnicą rury, wielkością puchy ? Nie mam w tym doświadczenia dlatego liczę na wasza pomoc

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
A moze spróbuj od zwyklego rovera 1.8?
BTW. Jestes zadowlony z tego silnika?

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Szukam takiego auta tylko rozbitego. Silnik i osprzet potrzebne na swap.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Nie pasuje pod skrzynie i na belke z poloneza. Tylko silniki z serii k16 pasuja bez komplikacji.

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Skrzynie masz r65 czy pg1?

Na forum roverki jest jeszcze fotorelacja jak ktoś wstawił do vcc turbo z r75 1.8T. Podobno jest moc

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Skrzynia z poloneza 1.4rover. Wszystkie silniki z serii k16 maja taki sam blok wiec pasują bez problemu i nie trzeba nic rzeźbić.
Nie ma 1.8vvc turbo. Albo vvc albo turbo. 1.8 turbo nie pasuje do poloneza bo nie wchodzi turbina, między podłuznicami jest wąsko. Nie mówię ze nie da sie zrobic ale blache trzeba ciąć. 1.8vvc 160 lub 145 to max co można włożyć na zasadzie p&p. I kilka takich polonezow jest.

Do góry Bottom