• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki tester Autel 908 vs Sun5500 vs G-scan2

Punktów
1
Miasto
Tarnobrzeg
Witam

Przymierzam się do zakupu testera. Potrzebuje czegoś uniwersalnego, ale skutecznego, zależy mi na tym, aby w testerze były również auta azjatyckie i amerykańskie. Zastanawiam się który z nich wybrać, jaki według was jest najlepszy? :jimlad:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Nie obraz się ale coś co jest do wszystkiego jest do niczego. Musisz wiedzieć że żaden ale podkreślam żaden tester nie zrobi wszystkiego. Jeden zrobi więcej w vw inny w oplu a trzeci w Azji.

Punktów
1
Miasto
Tarnobrzeg
Mam jeszcze autocoma, teraz szukam coś co by go uzupełniło :p Oczytałem się trochę na forum, ale już zgłupiałem gscana z tego co widzę duzo osob poleca, tak samo autela, tego trzeciego z kolei handlowiec, stąd mam już mętlik w głowie ;)

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Zgadzam się z opinią lukkiwlkp. Nie ma do wszystkiego chociaż wszyscy byśmy taki zapewne chcieli :)
W wielu wątkach na forum już był podobny temat poruszany. Musisz trochę poprzeglądać.
Jeśli chodzi o konkrety to do aut z europy testerów na rynku masz w cholerę. Faktycznie idzie zgłupieć. Takie "uniwerslane" to Texa, Brain Bee, Gutman, Sun, KTS ...........
Do do Japonii i Korei to zdecydowanie Gscan, który tez już ma amykańce w dużej mierze opanowane.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Zależy do czego to ma służyć jeszcze . Czytanie , kasowanie I małe adaptacje . No i najważniejsze co poprowadzi za rączkę czy wyższa półka.

Punktów
1
Miasto
Tarnobrzeg
Potrzebuje do tego o czym mówisz samspec czytanie, kasowanie, adaptacje np. wtrysków. Nie potrzebuje funkcji typu flashowanie ECU. Za to fajnie by było gdyby tester prowadził za rączkę, miał jakieś podpowiedzi, schematy, tak żeby nie trzeba było tego szukać po necie później. Zamówiłem test g-scana i tego sun. Zobaczymy jak do mnie przyjdą jak to się sprawuje :p

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
226
Miasto
Gdansk
na jakim testerze pracowales wczesniej i co robiles i w jakich autach?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Tester to nie wszystko.... :)

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
226
Miasto
Gdansk
No Nie wszystko a w dodatku Tester Testerowi nie równy ja bym chcial mieć je wszystkie trzy tylko ze te aktualizacje były tańsze...

Punktów
1
Miasto
Tarnobrzeg
Wcześniej autocom, a robiłem to samo o czym teraz mówiłem, czyli kasowanie błędów diagnoza wypalanie dpfa, adaptacja wtrysków itp. Teraz potrzebuje właśnie coś co uzupełni ten autocom, on już jest trochę stary brakuje w nim nowych aut, no i kiepsko tam z Azją i Ameryką, dlatego właśnie chce kupić jeszcze jeden tester. Nie mam zamiaru się bawić w nic ponadto, tzn. programowanie kluczyków, czy chipowanie, czy omijanie dpf-a, od tego mam znajomego elektryka. :p

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
226
Miasto
Gdansk
Mysle kolego ze każdy tester uniwersalny będzie miał braki Moj kolega tobi tylko mechanikę i posiada Autela i twierdzi ze dla niego wystarcza.Jak dla mnie to tester poza czytaniem i jasowaniem błędów powinien zrobić kalibracje czujnika kata skrętu ,kalubracje modolow swiatel cofnoc tloczki EPB klimatyzacje i czasem tez odpalić webasto...

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
v pecker od Marek_S nawet pin czyta w VW podobno. Nie inwestuj tylko pisz w ciemno do gościa. Mnie sprzedał i może wsparcie techniczne załatwi u chinoli... :D Bo przecież sprzedawca nie jest gwarantem... Szkoda, że FV nie dostałem... Tylko czekam jak Urząd celny i Urząd skarbowy zajrzy do dziada z katowic :D

Ostatnia edycja:

romsped

Gaduła
Punktów
11
Znam osobićie wszystkie 3 testery i moja opinia jest taka:
AUTEL- najlepszy chiński tester, już dawno wyprzedził Launcha. W dużym stopniu to kopie serwisówek, czyli mnóstwo funkcji. Język polski coraz lepiej.
GScan - ori Hyundai. Najlepsza jakość wykonania i najlepszy do azji. W USA bardzo ładnie, w Europie braki.
SUN - miałem na testach i było słabo, ale fakt że wszystkie hurtownie go proponują (AD, Hart, IC). Moim zdaniem gorszy niż dwa testery powyżej. Plusem jest oscyloskop, który za pomocą krótkich opisów nauczy Cię jak jego używać i zostać specjalistą od elektroniki... (takie rzeczy opowiadają)
Każdy tester ma swoje plusy i minusy.

Tonizmc

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zamość
Miał ktoś styczność z Texa? Planuje zakup texa 4 mini i interfejs nano s do tej pory smigam na starym lanchu

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
A uzywa juz ktos texe axone 5 .
Mialem wczoraj na prezentacji . Musze przyznac ze calkiem fajnie sobie poradzil z 4 autam . Stary scenic w benzynie 98r wypadl najgorzej. A takto merc R klasa 320. Fajnie kalibracja pneu.atycznego zasieszenie itp. Bardzo fanie. Transit 2.2tdci ogolna diagnostyko ok. Chevrolet tez duzo sterownikow do wybory.
I powiem szczerze ze mnie mocno zainteresował, i niewiem co robic .
Nawet ma auto date w sobie w bazie tech.

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Axon 5 ładnie i szybko pracuje
Żaden tester uniwersalny nie zdiagnozuje 100% samochodów i systemów w nich zainstalowanych
Na pewno pokrycie texy jest stosunkowo duże
Warto również wykupować aktualizacje a mało kto to robi

Nowe zestawy AXONE 5 + Nano S czekają na klientów

20180108_133331.jpg

Do góry Bottom