• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki tester diagnostyczny kupic????

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
Wydaje mi sie się różnica w tym ze F to przystawka do laptopa a B ma wbudowany oscyloskop

siemix

Nowy
Punktów
0
Witam. Ja również szukam coś uniwersalnego z możliwością aktualizacji eprom.
Jak spisuje sie w realu F-Touch ?
i co sądzicie FCAR F7S PRO ?
i czy warto przepłacać za AUTEL MS908 MaxiSys PRO + FLASH
Licze na szczere wypowiedzi i może zaproponujecie coś sprawdzonego na czym sami pracujecie.
pozdrawiam

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Licze na szczere wypowiedzi i może zaproponujecie coś sprawdzonego na czym sami pracujecie.
pozdrawiam
Porównanie F-touch do Autel MS 908 PRO + Flash to nieporozumienie. To sprzęty z kompletnie innej planety. Jeśli robisz programowanie sterów to za MS 908 S PRO + Flash nie przepłacisz tylko sobie kupisz sprzęt do zarabiania kasy. F-touch dobry do Włocha ale działa wolno bo to przystawka do laptopa w dodatku już nie produkowana. Autel to sprzęt nieporównywalnie większymi możliwościami juz nawet w modelu 906 a co dopiero 908. i to jeszcze z Flash.

siemix

Nowy
Punktów
0
pozdrawiam

Porównanie F-touch do Autel MS 908 PRO + Flash to nieporozumienie. To sprzęty z kompletnie innej planety. Jeśli robisz programowanie sterów to za MS 908 S PRO + Flash nie przepłacisz tylko sobie kupisz sprzęt do zarabiania kasy. F-touch dobry do Włocha ale działa wolno bo to przystawka do laptopa w dodatku już nie produkowana. Autel to sprzęt nieporównywalnie większymi możliwościami juz nawet w modelu 906 a co dopiero 908. i to jeszcze z Flash.

Zależy mi na diagnostyce adaptacjach i na aktualizowaniu oprogramowania sterowników, AUTEL 908 to wszystko obsługuje? A ty na czym pracujesz?

lanrcds

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tukwila, WA,

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Zależy mi na diagnostyce adaptacjach i na aktualizowaniu oprogramowania sterowników, AUTEL 908 to wszystko obsługuje? A ty na czym pracujesz?
Jak Pass Thru to tylko 908 PRO z Autela. Tyle że z legalnej dystrybucji bo jak kupisz import a Aliexpress (Allegro) itp. to nie będzie Ci działać darmowe programowania dla Merca i BMW . Ostatnio to wyłączyli nawet płatne programowania grupy VAG dla nieautoryzowanego importu.
Co do azjatów to wspomagam się G-scanem. Koreańców sporo już poza ASO a uważam że Gscan do tego jest najlepszy.
Automatyczne połączenie postów:

Autel MK906BT to najnowsze narzędzie diagnostyczne Autel 2021
Wyświetl załącznik 39172
Ciekawy jestem jak w razie problemów wymusisz na firmie sprzedającej z Chin i z siedzibą w Chinach " Liftime Free Tech Support" :) ???
A w przypadku usterki na gwarancji wysyłamy tester do Chin ???

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Witam serdecznie wszystkich. Od dłuższego już czasu czytam te forum i do tej pory udawało mi się znaleźć odpowiedzi bez zadawania pytań, ale tym razem jest inaczej.

Ostatnio wymieniliśmy auta i szukam czegoś dla siebie, co zastąpi mój starusieńki Autocom 2011.3, który choć nadal działa to nie mam pojęcia czy (i jak) można go zaktualizować, a aut 2015-2016 nie obsłuży.

Lista aut które mam lub są w rodzinie:
Citroen Berlingo 2012 1.6Hdi, Citroen C4 Picasso MK2 2016 1.6BlueHdi, Peugeot Partner 2014 1.6Hdi, Citroen Relay MK3 2012 2.2Hdi, BMW Z3 1997 1.9.

Z funkcji które mnie interesują to tak na prawdę coś co pomoże mi odblokować automatyczny ręczny, wymusić regeneracje dpf-a, zaprogramować wtryskiwacz czy maf sensor. Nic innego na tę chwilę nie przychodzi mi do głowy. Jestem pasjonatem, nie mechanikiem, więc temat traktuję bardzo luźno.

Co jeszcze? Przede wszystkim chciałbym to nabyć z jakiegoś legalnego źródła, fajnie gdybym mógł to sobie zarejstrować na swoje dane i mieć do kogo zadzwonić żeby to zwrócić gdyby coś było nie halo. Nie interesują mnie szczególnie aktualizcje, chociaż jak będą to ok.
Język może być angielski (pół życia mieszkam w UK), a o cenie chciałbym się dowiedzieć od was.
Co polecacie?

Pozdrawiam
Robert

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Doceniam poczucie humoru WOODOO ;)

Rozumiem że jak jesteś z branży i prowadzisz działalność to możesz mieć niezłą bekę z takiego posta. Prawdę mówiąc spodziewałem się takiej reakcji zanim napisałem poprzedni post, ale jakoś mnie to nie odstraszyło.

Przeczytałem sąsiednie tematy, ale albo są one już stare - bo sprzed paru lat, albo autor tematu pyta tylko o cenę do xxxx i najlepiej taki który zrobi wszystko. Ja myślę, że określiłem się dość jasno co do swoich oczekiwań i powiedzmy możliwości i podałem przykłady czym jeżdżę na codzień.
Mam kilka typów, które już podpowiedziano mi na forum brytyjskim, ale zanim coś ostatecznie wybiorę chciałem i tu zapytać.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ależ w tym temacie już tu wszystko powiedziano...:)
Twoim kryterium przy wyborze już tylko może być to ile chcesz wydać na takie urządzenie...:)
Zasadniczo każde uniwersalne + do tego dwie marki - bo takie ogólnie masz - cytryna i bmw...:)

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Podjąłeś temat, więc i ja się rozwinę.

Z tego co czytam na brytyjskim forum to wszyscy latają na diagbox i kiedy przychodzi do kogoś polecanego, to polecają tego gościa: https://www.easydiagnostics.co.uk/shop
Natomiast dla mnie gościu jest średnio/mało wiarygodny, bo raz że kontakt z nim jest mega słaby, a dwa że kiedy raz tylko odpisał mi w sprawie tego "gotowego" zestawu https://www.easydiagnostics.co.uk/product-page/dell-e5520-complete-citroen-peugeot-setup dodał że dośle mi linki do witaminek. Ja się generalnie nie znam, ale witaminki do oryginałów nie dają z tego co się orientuje.

Generalnie gdyby miał być laptop z oprogramowaniem to ok, mam jak wspomniałem tego starego autocoma więc jak coś tam sobie robiłem to ganiałem z laptopem. Przyzwyczaiłem się do tego i jest ok. Natomiast wypatrzyłem na przykład coś takiego:
jak również jego tańszy odpowiednik:

Przeglądałem też firmę AUTEL, ale oni się słabiej reklamują, więc nie umiałem znaleźć jakiegoś odpowiednika, jakoś zbyt mało przejrzyście piszą dla laików.

Mówisz cena, więc odpowiem tak: jeżeli jest sens pakować £700 bez watu w tego mot3 to jestem gotowy to zrobić. Jeżeli natomiast ten drugi potrafi to wszystko czego chce a kosztuje £329 to wezmę taki a reszte pieniędzy włożę w coś innego, np. nie wiem dostęp tylko do citroen/peugeot, jakiś webinar, książki czy przedłużę gwarancję itd. itp... Ktoś wcześniej ładnie napisał, chyba nawet w tym temacie, że "nie kupuje się autobusu żeby jeździć samemu do kiosku" - czy jakoś tak. Bardzo spodobało mi się to zdanie, bo dobrze odzwierciedla mój dylemat przy zakupie.

Podałem launch, ale nie ukrywam że reklama i marketing robi swoje i raczej to mnie na te chwilę bardziej przekonuje do tego niż do czegoś innego, ale jestem otwarty. Ponieważ nie jestem z branży to za dużo tych marek też nie kojarzę.

Czekam na Twoje/wasze sugestie.

BTW.

Na BMW tak na prawdę mi nie zależy, raz że ogarnia mi to ten autocom (chociaż tylko raz w ogóle go podłączyłem do tego auta), dwa że to jest auto takie "na przejażdżkę z dala od żony i dzieci" i nie zarabia kasy (auto zabawka, czy jak to w uk się zwie "project"), a trzy że to zupełny przypadek że stałem się jej posiadaczem i nie planuję żadnych innych zakupów tej marki, z prostego powodu - nie sprzedają vanów które zarabiają kasę. Mój główny cel to Citroen/Peugeot i patrząc na dysproporcje cenowe w uk między tym a np. Caddy czy Doblo wygląda na to że zostanę przy tym przez dłuższą chwilę.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Ależ w tym temacie już tu wszystko powiedziano...:)

Nie odnioslem sie do tego wtedy, ale po kilku dniach nabywania wiedzy min. na tym forum widze ze miales racje.
Nie chce tego zwalac totalnie na brak wiedzy i niepewnosc, bo jednak elemnt lenistwa w tym byl, natomiast mialem nadzieje, ze moze ktos inny kto tez jest amatorem/hobbysta czyta te forum i podzieli sie wrazeniami.

Zamowiona lexia z linku ktory podalem wyzej przyjechala wczoraj, godzine temu wrocilem z Autel Maxidas DS808 edycja 2020, ktora kupilem od mobilnego mechanika.
Jezeli ktos z was na forum organizuje jakies szkolenia z obslugi tego testera to dajcie znac, chetnie sie poucze.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Mając luźną chwilę opiszę po krótce dlaczego nie wybrałem tych dwóch produktów launch, których linki podałem wyżej.

CRP MOT III nie jest dostępny w UK - i to jest główny powód, więc nie wchodziłem już dalej w szczegóły i porównania z np. x431, czy innymi produktami.

Natomiast CRP129 Evo wymaga dokupienia dodatkowych rzeczy na zasadzie płatnej subskrupcji na 12 miesięcy. Uznałem że warto o tym napisać, bo np. launch na swojej stronie o tym nic nie wspomina (kliknijcie, sprawdzie sami). Także patrząc na moje potrzeby to musiałbym dorzucić ekstra 30 funtów na 12 miesięcy żeby mieć dostęp do dpf-a czy wtrysków. To przesądziło w moim wypadku o tym, że nie szukam już niczego z półki DIY.

Być może ktoś z was będzie stał kiedyś przed podobnym dylematem i pomoże mu ta wiedza.

DominikWR

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Witam, jaki tester polecacie bardziej?
-Foxwell GT90
-Autel MS 908
-Launch X-431 PRO
Potrzebuje go do zakładu blacharskiego oraz na warsztat, tak więc szukam takiego, który połączy się z jak największą ilością sterowników, będzie ogarniał adaptacje oraz różne funkcje serwisowe.
A może jest coś innego wartego uwagi?
Pozdrawiam!

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
564
Miasto
Podkarpacie
@DominikWR Launch x431 euro 5 pro , a jak jesteś bardziej majętny to z głowicą smartlink . Interfejs na dziś i jutro na ten moment . Autel nie ma wsparcia sgw .

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Sam pracuję na texsie ale wnerwia mnie ciągłe latanie z laptopem, a ten ich tablet kosztuje dwa worki pieniędzy...

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Dokupiłem tablet Microsoft surface pro 4. Nie można mieć wszystkiego :)

Do góry Bottom