• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki tester diagnostyczny uniwersalny? Launch x431 pro 3s, 431 v10+?

AutoManiak85

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Lublin
Witam.
Jak w tytule. Jaki tester uniwersalny polecacie? Na czym pracujecie i co ma najwięcej funkcji?
Potrzebuję coś do 5k
Wazne,zeby był również intuicyjny w obsłudze.

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
W tej cenie to Autel DS808. Jest niezły.
Ale podobno Launch w tej cenie lepiej ogarnia. Nie korzystałem, więc ciężko mi porównać z Autelem.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
moze niech się wypowiedzą urzytkownicy Autela Launcha i jak tam wspołprcują i z jakim aututami,kodowanie ,adaptacje itd...

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
launchem ogarniam praktycznie wsio , tlumaczenie - no coz , ale nie jest zle

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Ja mam launch x431 euro pro 5 smartlink x-prog 3 . To po prostu kiler , robi nawet kodowania w mesiach szybciej niż oryginalne xentry . Launch'e wypuszczone po 5 maja 2021 to kilery które zjadają autela i inne sprzęty . Niestety język angielski to podstawa . No i niestety ceny .
Za to Launch ma najlepszy stosunek ceny do funkcjonalności .
Jak myślisz przyszłościowo to niestety musisz już brać interfejs z obsługą SGW , nie ma zmiłuj się , a to koszty .
Ogólnie tani sprzęt do diagnostyki się skończył albo inwestować konkretnie albo zaprzyjaźnić się z kimś kto zainwestował .

AutoManiak85

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Lublin
Ja mam launch x431 euro pro 5 smartlink x-prog 3 . To po prostu kiler , robi nawet kodowania w mesiach szybciej niż oryginalne xentry . Launch'e wypuszczone po 5 maja 2021 to kilery które zjadają autela i inne sprzęty . Niestety język angielski to podstawa . No i niestety ceny .
Za to Launch ma najlepszy stosunek ceny do funkcjonalności .
Jak myślisz przyszłościowo to niestety musisz już brać interfejs z obsługą SGW , nie ma zmiłuj się , a to koszty .
Ogólnie tani sprzęt do diagnostyki się skończył albo inwestować konkretnie albo zaprzyjaźnić się z kimś kto zainwestował .
Co myślisz o wersji globalnej?
Jak z legalnością tego sprzętu?

Załączniki

• Screenshot_20220104_020527_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_20220104_020527_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    779,7 KB · Wyświetleń: 57

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Launch nie ma wersji globalnych !!! . To co wkleiłeś to Launch x431 Pro3s na kontynent azjatycki bez blokady regionalnej . Nie dokupisz do niego europejskiego SGW . Masz tylko opcje SGW dla FCA za 30 dolarów !!! od jednego VIN co jest kompletnie nie opłacalne - europejskie SGW to 750 zł na rok bez ograniczeń ilościowych .

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Dobrze blayders ze jesteś to przynajmniej sporo wiemy o launchu. Pisze to bez podtekstów.

AutoManiak85

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Lublin
Launch nie ma wersji globalnych !!! . To co wkleiłeś to Launch x431 Pro3s na kontynent azjatycki bez blokady regionalnej . Nie dokupisz do niego europejskiego SGW . Masz tylko opcje SGW dla FCA za 30 dolarów !!! od jednego VIN co jest kompletnie nie opłacalne - europejskie SGW to 750 zł na rok bez ograniczeń ilościowych .
Czyli sprzedawcy na allegro po prostu oszukują.
Żaden biznes skoro SGW na rok to 750zl.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
No tak . Swego czasu nawet napisałem do centrali Launch i sami potwierdzili ze to co jest na alliexpres to wersje na Azję bez blokady regionalnej . Z tego powodu nie działają wszystkie funkcje/opcje poprawnie .
W którymś temacie/poście nawet wkleiłem treść tego mail'a .
PS.: Ja swój interfejs przywiozłem z ukrainny bo był 33% taniej ale by działał muszę go wpinać do intenetu poprzez VPN bo inaczej nie działa - tak właśnie działa blokada regionalna .

Ostatnia edycja:

AutoManiak85

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Lublin
A poza tym, że neta musisz łączyć przez VPN wszystkie inne funkcje działają poprawnie?
SGW miałeś w cenie?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Do tej pory działa wszystko .
VPN to jest dodatkowa opłata 200 zł rocznie . Minus taki że sprzęt w Polsce będzie bardzo ciężki do sprzedania albo nawet nie możliwy dlatego zakładam go eksploatować maksymalnie ile będzie się dało .
SGW na razie jest oddzielnie płatne . Tak samo jak marka Tesla też jest płatna 300 dolarów rocznie .

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
Smartlink to są urządzenia do zdalnej diagnostyki ? znalazłem info o Smartlink C i B (czyli master i slave jak rozumiem). Czy wersja Euro pro 5 smartlink zawiera te C i B czy samo B? czy to jeszcze coś innego. Czy kupując Euro pro 5 można potem to dozbroić o ten smartlink?
Automatyczne połączenie postów:

Jak widać na zdjęciu różnica między Euro pro 5 smartlink a Euro pro 5 zaczyna się od SGW w dół. I w moim pytanie chodzi właśnie jak rozbudować po zakupie Euro pro 5 do tego smartlinka.

Załączniki

• tabela x Launch.png
    tabela x Launch.png
    195,5 KB · Wyświetleń: 145
Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Smartlink to typ głowicy tak jak SmartBox . To o czym ty piszesz to zdalna diagnostyka . Przy pomocy dwóch głowic SmartLink możesz utworzyć most pomiędzy samochodem a kimś kto jest nawet po drugiej stronie świata i może zrobić diagnozę lub inne zaawansowane funkcje za ciebie . Taka dodatkowa funkcja raczej się nie przyjmie . Z interfejsem zwykłym Euro 5 Pro masz podstawową głowicę . Doposażenie w głowicę SmartLink jest ekonomicznie bezsensowne , bo będziesz miał dwa oddzielne abonamenty - abonament jest przypisany do głowicy a nie do tabletu .

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
blayders, wiem że ekonomicznie jest nie opłacalne. Chodziło mi bardziej o to czy właśnie ta głowica C ma te funkcje czy to całkiem co innego jeszcze. Aktualnie jestem na etapie zakupów i rozważałem Texe multihub i myślałem nad nowym Delphi. Teraz już w stronę Launcha się nakierowałem.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Ma tylko że to bezsens bo sam stałem przed tym dylematem i kupiłem od razu z głowicą smartlink . Podstawowa głowica jeśli myślisz przyszłościowo nie ma sensu kompletnie .

Florian29a

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Podkarpacie
Jeśli chcesz diagnozowac franskie auta. To zakup launcha to nie jest dobrym wyborem.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
Florian29a, nie będzie to mój jedyny tester. Jest diagbox, canclip, vcds, forscan, foxwell gt60, delphi, INPA, ISTA. To ma być sprzęt do większości samochodów z dobrym pokryciem Azji.

Do góry Bottom