• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jakich firm montujecie klocki / tarcze ??

komorniq

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
milionczesci.pl
Ja miałem właśnie ostatnimi czasy bardzo złe doświadczenia z tarczami Boscha. Bardzo szybko zaczynały bić. Z tego co się zorientowałem to Bosch chyba porozrzucał swoje produkcje po chinach i tajwanach i teraz ta stara niemiecka jakość upadła :/ Co do tarcz to średnio znane ale na dobrym poziomie są MEYLE, no a klocki to wiadomo ATE, Ferrodo, TRW. Jest troche tych firm dobrych

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
TRW kupilem ,tylne nie tak dawno,po 5 tys.km wygladaja gorzej niz przednie ATE,ktore najprawdopodobniej byly zamontowane jeszcze w fabryce w 96 r.Nigdy ich nie przegrzalem,pojawily sie pekniecia promieniowe.Nie polecam.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
TRW zawieszeniowe to jakosciowy obecnie gruz porownywalny z MAXGERA, opinia sprzedajacych ze sklepu z obrotem 50k i wiecej dziennie. Juz Wertille z gordona wypada lepiej, np klocki hamulcowe ktorych nie sposob zedrzec, za to mozna do jednych klockow kupic 2 komplety tarcz. Chociaz ja mam i wytrzymaly 50tkm, tarcze sa, klocki sa:D
Myele GRUZ, lemforder spadl na pysk z cena, ale jakos jeszcze do przezycia, SWAG, tanio i chyba w miare solidnie, SASIC polke nizej niz SWAG. takie moje opinie.

Bodziok2

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Zabrzeg
Co sądzicie o Zimmermannie tarcze, klocki. Mam niezłą cenę na tarcze do Leona 1M1, 312 mm, klocki też cenowo wychodzą fajnie, ale nie mam pojęcia jak z trwałością, nigdy ich jeszcze nie zakładałem, wśród znajomych też nikt nie ma doświadczenia z tą firmą.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Miałem zwykle zimmery w bmw. Kilka razy hamowane z 200 paru na autostradzie dosyć gwałtownie i bez problemu mogę polecić te tarcze.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja miałem właśnie ostatnimi czasy bardzo złe doświadczenia z tarczami Boscha. Bardzo szybko zaczynały bić. Z tego co się zorientowałem to Bosch chyba porozrzucał swoje produkcje po chinach i tajwanach i teraz ta stara niemiecka jakość upadła :/ Co do tarcz to średnio znane ale na dobrym poziomie są MEYLE, no a klocki to wiadomo ATE, Ferrodo, TRW. Jest troche tych firm dobrych
Jesli sie dobrze orientuje to Bosch tylko pakuje do swoich pudelek tarcze TRW,dlatego juz to takie dziadostwo,zenada po prostu.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zimmerman to przynamniej kiedys OE i pierwszy montaz do renaulta, ja zakladalem do masterow i zero stresu, nie wiem jak teraz ale jesli jakosc ta sama to polecam:)

GALICY

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
ŁAŃCUT
Większości co piszecie to pakowacze, ja zakładam dla tych co mają ciężką nogę a cena nie powala tak strasznie to tarcze zimmerman nawiercane plus ate klocki ceramiczne taki zestaw w ciemno polecam i zapraszam na montaż do Galicya auto serwis Łańcut

komorniq

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
milionczesci.pl
Tego to nie wiedziałem. Wiem, że TRW robi kiepskie tarcze, ale ich klockom nie mam nic do zarzucenia. Takie przeciętne zwyczajne, w ogóle nie wyczynowe, do małego miejskiego autka. No ale tymbardziej cena niska jest.

gsekulski

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam. Posiadałem klocki różnych marek i tak. ATE były dobre a nawet bardzo dobre. Na długo starczyły i nie darły bardzo tarcz. Polecam je bardzo. Najlepsze jakie miałem i aktualnie mam to Bosch przód 60 tys km i pozostało ok 30-40%. Nie piszczą, auto silnie hamuje i tarcze ładnie się prezentują. Co prawda klocki wersja na niemiecki rynek, ale dla mnie na chwile obecną Bosch numer 1. Miałem tanie SCT i cena równa się jakość, tzn piszczały i szybko bardzo się zdarły. Porażka, odradzam. Miałem LPR, średnie klocki. Czasami popiskiwały i średnio się zużywały. Generalnie bez rewelacji. Miałem z tańszej półki ABS. Jakość podobna do SCT, odradzam. Miałem TRW, dobre klocki gorsze od ATE i Boscha ale są ok. Dobrze hamują i czas żywotności był w miare przyzwoity. Można je polecić. Teraz kończą mi się tylne, kupiłem Textary, podobno rewelacyjna jakość, bardzo chwalone. Cena, ciut tańsze od Boscha. Sprawdzimy:) Generalnie normalna zasada kupując tanie klocki dołozysz do interesu bo szybko się skończą albo będą piszczały i dwa razy ta sama robota. Nie ma co się łaszczyć.

Szakal_84

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Przeworsk
Aktualnie mam u siebie tarcze Zimmerman 312 W Octavia II, klocki też Zimmerman i jest fajnie hamuje nie narzekam problemów nigdy nie było. Mam jedno ale jak autko postoi pod blokiem to tak jak by sniedzieją i po dłuższym postoju przez chwile "szurają" a poźniej już jest okej

Ostatnia edycja:

Lucek05

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Staszów
Nie montuje innych jak trw/brembo/ate - tarcze , a klocki breck/trw/ate.

Ostatnia edycja:

mMechanik

Gaduła
Punktów
15
Miasto
k
mintex całkiem niezła jakość i cena założyłem w kilku dostawczych i osobówkach które robią spore przebiegi w różnych warunkach ,coś droższego to ate, ferodo

Micber

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Reklamację na tarcze składałes, zostały uznane?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ja od dłuższego czasu TEXTAR/TEXTAR PRO i nie miałem żadnych problemów jak do tej pory.

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Komplet Opel Meriva Zimmerman, Skoda Fabia komplet Bosch, VW Passat B5 ATE.
Po 3 miesiącach pokrzywione tarcze TRW.

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
Lucek5 dla Ciebie breck/trw/ate to ta sama półka. Szalona kombinacja

walalda

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rawicz
Co sądzicie o klockach i tarczach od Kamoki? Inne części od tego producenta raczej nie sprawiają problemów, aczkolwiek chętnie dowiem się co wy o tym myślicie.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Kamoka,3 samochody z tematem.
Klocki weszły w tarcze,tarcz zero klocki jak nowe.Gowno jakich malo,inaczej tego nie można nazwać.

Do góry Bottom