• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jakich firm montujecie klocki / tarcze ??

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Ja osobiście jestem zdania takiego jak montuje komplet z tarczami to komplet tej samej firmy tarcze klocki trw, brembo itp Zdania jestem takiego, że każdy z producentów ma różne twardości klocków i tarcz.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
bo kamoka to tylko napis na pudelku,przeciez oni nie maja swoich klockow ani tarcz,towar z roznych parafii,stad może i problem,zreszta temat rzeka i szkoda się pluc

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Z tego nic to mi wiadomo że na pierwszy montarz to tylko 3 firmy robią klocki JURID FERODO TEXTAR

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Co tu] jest do rzeczy. Na pierwszy montaż trw też idzie bo u mnie w peugeot 307 są zaciski trw od nowości. Także raczej nie dają klocków i tarczy innej firmy tylko trw. Dyskusja sie zrobiła na maxa. Każdy ma swoje zdanie. Ja mam chińskie klocki bo ktoś zaoszczędził i mi piszczą.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Ja kłade własciwie tylko TEXTAR, FERODO, BREMBO i ZIMMERMANN. Tarcze w wiekszosci BREMBO/ZIMMERMANN i juz pare lat nie było problemów. Właściwie były dwa razy, raz nie było innych i wziąłem tarcze OPTIMALA szajs jakich mało i jeszcze z boscha byłem niezadowolony....
Co do ATE lub TRW np. na pierwszy montaz tez mam pewne subiekcje:). Przyjezdzały roczne lub dwuletnie w212 na klocki/tarcze i po 50 tys tarczy nie było...., klocków duuuzo wczesniej. Nie twierdze, ze np ATE robi złe klocki ale w porównaniu ceny do jakosci mysle, ze sa lepsze firmy....

walalda

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rawicz
dzięki za opinię, zdecydowałem się jednak założyć zestaw od Kamoki, zobaczymy za jakiś czas jak się sprawdzą i podzielę się doświadczeniami

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Finanse zwyciężyły... Ale oszczędny dwa razy płaci :)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
swego czasu wytrzymywały 4 tyś przebiegu szais jak holera ,ale teraz nie wiem

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ujdzie w tłoku. Czasem jest różnica 100 zl na całości a można mieć cos z wyższej polki.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Hola. Jakość klocków czy tarcz jakością ale jeszcze stan całego układu hamulcowego też ma wpływ na trwałość układu hamulcowego. Piszczenie, przedwczesne korodowanie i bicie. To tematy które podczas składania układu hamulcowego muszą zostać poprawione, lub usunięte. Korozję należy usunąć z miejsc przylegania tarcz do piasty, jarzma należy oczyścić by nadać swobodę pracy klockom oraz należy zweryfikować stan zacisków. Dopiero wtedy jest szansa, że układ przelata bezproblemowo do kolejnej wymiany. Często przyjeżdżają auta świeżo po wymianie gdzie tarcze włożone na skorodowane piasty, klocki na siłę wbite w jarzma, prowadnice stoją dęba a potem zdziwienie, że takie super klocki a jednak gówno;/

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Hola. Jakość klocków czy tarcz jakością ale jeszcze stan całego układu hamulcowego też ma wpływ na trwałość układu hamulcowego. Piszczenie, przedwczesne korodowanie i bicie. To tematy które podczas składania układu hamulcowego muszą zostać poprawione, lub usunięte. Korozję należy usunąć z miejsc przylegania tarcz do piasty, jarzma należy oczyścić by nadać swobodę pracy klockom oraz należy zweryfikować stan zacisków. Dopiero wtedy jest szansa, że układ przelata bezproblemowo do kolejnej wymiany. Często przyjeżdżają auta świeżo po wymianie gdzie tarcze włożone na skorodowane piasty, klocki na siłę wbite w jarzma, prowadnice stoją dęba a potem zdziwienie, że takie super klocki a jednak gówno;/

Tak kolego masz rację, ale w tym dziale pytanie jest typowo o firmę klocków/tarcz, a nie o zasady prawidłowego montażu. Aczkolwiek popieram w 100% :)
Ja najlepszy przypadek to miałem w Toyota Corolla. Ściągam tarcze a tam piasta sklepana młotkiem "od góry" tak, że zrobiła się 2mm "górka". :D

kArturroo

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bełchatów
hmmmm. osobiscie aktualnie testuje tarcze delphi oraz klocki breck. auto to audi 80 b4. klocki piszczą i pylą. na tył wrzuciłem zestaw harta. nie piszczy oraz nie pylą (może dlatego, że tył mniej hamuje) - ogólnie auto hamuje dobrze (zawias sport)
z ekonomicznych części często zakładałem zestawy tarcze/klocki ABE , nigdy nie było reklamacji, a alufelgi czyste.
do tarcz trw nie mam przekonania, często sie krzywiły.
hamulce ATE bardzo dobre.

malymaciej

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Ostatnio w moim oplu mienialem na delphi/ powiem Ci ze bardzo solidne w dobrej cenie

walalda

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rawicz
Tak jak obiecałem, podzielę się swoją opinią. Od instalacji zestawu minęło już trochę czasu i mogę śmiało powiedzieć że kamoka jako produkt budżetowy spełnia moje wymagania. stosunek cena/jakość jest dla mnie bardzo dobry i póki co nie miałem żadnych nieprzyjemności

Do góry Bottom