ostry957123
SuperMechanior
Ja osobiście jestem zdania takiego jak montuje komplet z tarczami to komplet tej samej firmy tarcze klocki trw, brembo itp Zdania jestem takiego, że każdy z producentów ma różne twardości klocków i tarcz.
. Przyjezdzały roczne lub dwuletnie w212 na klocki/tarcze i po 50 tys tarczy nie było...., klocków duuuzo wczesniej. Nie twierdze, ze np ATE robi złe klocki ale w porównaniu ceny do jakosci mysle, ze sa lepsze firmy....
Hola. Jakość klocków czy tarcz jakością ale jeszcze stan całego układu hamulcowego też ma wpływ na trwałość układu hamulcowego. Piszczenie, przedwczesne korodowanie i bicie. To tematy które podczas składania układu hamulcowego muszą zostać poprawione, lub usunięte. Korozję należy usunąć z miejsc przylegania tarcz do piasty, jarzma należy oczyścić by nadać swobodę pracy klockom oraz należy zweryfikować stan zacisków. Dopiero wtedy jest szansa, że układ przelata bezproblemowo do kolejnej wymiany. Często przyjeżdżają auta świeżo po wymianie gdzie tarcze włożone na skorodowane piasty, klocki na siłę wbite w jarzma, prowadnice stoją dęba a potem zdziwienie, że takie super klocki a jednak gówno;/