• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakie auto rodzinne

Yoda

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam,
przymierzam się do kupna auta rodzinnego - tak żeby z tyłu można było zamontować 3 foteliki. W grę wchodzi raczej benzyniak, bo jazda to głównie w tygodniu wyłącznie po mieście, w weekend trasa ok 20 km i raz w miesiącu powyżej 100 km (rocznie ok 15 tys. km). Kwota do 25k.
Co moglibyście polecić mi w tym segmencie (albo co zdecydowanie odradzić), interesuje nie głównie mała i nisko kosztowa awaryjność.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja Ci polecę Renault Espace IV . Jeśli chcesz w benzie to 2.0 turbo. Duży, wygodny i bezpieczny samochód. Spora możliwość konfigutracji foteli. Nie słuchaj legend o awaryjności, bo zaraz miłośnicy niemieckich się pewnie odezwą. Za taką kwotę kupisz ładnie utrzymaną furmankę. Ja mam takiego w dieslu i jestem bardzo zadowolony.

madcap

Uczestnik
Punktów
1
Kup Sharana albo zafirę i koniecznie w dieslu.
Twój mechanik wyremontuje auto i wszyscy będą zadowoleni

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Zafira mała na 3 foteliki a Sharan to korozja, trakcja busa, awaryjność i przedpotopowy wygląd.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
toyota corolla verso
mazda 5

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Japonce też korodują i dość drogie w naprawie. Osprzęt Denso to nie Bosch. Na pewno lepsze od Sharana ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
musi być albo japoniec albo szkop ... inaczej to nie auto

Ostatnia edycja:

Yoda

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
toyotę corolla verso i mazda 5 - faktycznie o nich myślę, tylko odstrasza mnie jednak znacznie wyższa ich cena w porównaniu z "konkurencją". A co sądzicie o fordach np. focus kombi lub c-max? Ew. VW touran albo Seat Alhambra?
I czy pomimo tego co napisałem o najczęstszym używaniu auta (a więc krótkie odcinki, jazda po mieście) to uważacie, że jednak disel będzie lepszy niż benzyniak?

madcap

Uczestnik
Punktów
1
Jeżeli kupisz diesla to dla nas na pewno będzie lepiej

Andre64

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Włocławek
Nikt nie kupuje diesla, po to by jeździć w niedzielę do kościoła, a wieloletni diesel to zajechana skarbonka, dlatego popieram kupuj benzynę, ja też właśnie szukam dla siebie jakiegoś benzyniaka.

kwapisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Myślę, że dobrym wyborem może być VW Touran, bo jest mniejszy od Sharana i lepiej sprawdzi się w mieście, a z tyłu posiada 3 oddzielne fotele przez co łatwiej jest zamontować foteliki. Omijałbym w tym aucie silniki benzynowe z turbiną, bo mogą mieć problemy z awaryjnością, bo poprzedni właściciel mógł je nieodpowiednio eksploatować (na przykład nie chłodzić turbiny po dłuższej trasie albo agresywniejszej jeździe). Podobnym autem do tego volkswagena jest toyota verso, również 3 osobne fotele w drugim rzędzie. Toyota jako marka też jest raczej bezawaryjną marką i myślę że można coś ciekawego znaleźć na rynku aut używanych.

autospec

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Rozważ też Partnera, Berlingo, Kangoo - przy tych przebiegach tylko w benzynie, w tych autach docenisz odsuwane tylne drzwi i łatwy dostąp do fotelików np na ciasnym parkingu

Marcin Henkiel

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Białystok
Ja kuiłem Espace 2.0T 2003. Nie żałuje decyzji.Zero korozji !!!!Polecam.

Załączniki

• image.jpeg
    image.jpeg
    2,9 MB · Wyświetleń: 8

TomekSaracen

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Biorąc pod uwagę Twoje potrzeby to chyba bym Ci polecał Kangoo, ewentualnie Scenica

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Z wymienionych tu aut dejot43 dał najlepszą propozycje,raczej tego bym się czepił.

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Chrysler Grand Voyager ... miałem przez 5 lat i wyłącznie wymiany eksploatacyjne a nalatane 700 tys :D

Do góry Bottom