• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakie narzedzia i przyrzady sa potrzebne w warsztacie

Mateusz2454

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Witam wszystkich. Mam 19 lat narazie chodze do szkoly ale w weekendy i dni wolne pracuje w warsztacie zdobylem juz sporo doswiadczenia chcialbym zajac sie naprawa aut osobowych rowniez w domu. Mianowicie chcialem sie spytac was starszych doswiadczonych mechanikow co sadzicie o najazdach samochodowych i nie posiadam kanalu a jestem w stanie samemu sobie takie zrobic. I chcialem sie zapytac o jakich wymiarach wykonac takie najazdy zreszta nie koniecznie zalezy mi na najazdach moga byc tez inne sposoby na np wyjecie skrzyni.

Załączniki

• images_12.jpg
    images_12.jpg
    10,5 KB · Wyświetleń: 50

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
36
lepiej wykop kanał, albo używany podnośnik z niemiec,

uzywke dostaniesz za 4000zł

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Raz w życiu wyciągnąłem skrzynie w passacie b5 na podłodze... Nigdy więcej :) a widzę, że chcesz robić więcej także zastanów się chociaż nad kanałem. Ja mam też najazdy, ale to na awaryjne momenty i rzadko używam. Bez podnośnika nic nie będzie

Mateusz2454

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Znaczy podnosnik dwukolumnowy bym sobie kupil tylko mam za niski garaz bo jest w domu ogrzewany elegancko a kanalu nie moge bardzo bo wiecie panowie nie tylko do mnie decyzja nalezy ale dziekuje wam za poswiecony czas.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam wszystkich. Mam 19 lat narazie chodze do szkoly ale w weekendy i dni wolne pracuje w warsztacie zdobylem juz sporo doswiadczenia chcialbym zajac sie naprawa aut osobowych rowniez w domu. Mianowicie chcialem sie spytac was starszych doswiadczonych mechanikow co sadzicie o najazdach samochodowych i nie posiadam kanalu a jestem w stanie samemu sobie takie zrobic. I chcialem sie zapytac o jakich wymiarach wykonac takie najazdy zreszta nie koniecznie zalezy mi na najazdach moga byc tez inne sposoby na np wyjecie skrzyni.
Taki najazd sobie zmontuj: http://www.enrispeed.com/diy-car-lift-mechanics-cannot-afford-expensive-hydraulic-lifts/

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Ja pod takie kobyłki bym nie wszedł... Jeszcze mi życie miłe... Albo podnośnik, albo kanał, albo wcale...
Auta potrafią z podnośnika spaść a co dopiero z takiego cuś...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja pod takie kobyłki bym nie wszedł... Jeszcze mi życie miłe... Albo podnośnik, albo kanał, albo wcale...
Auta potrafią z podnośnika spaść a co dopiero z takiego cuś...
A gdyby zamontować blokady w te najazdy takie zapadkowe żeby się blokowały po wjechaniu auta ?

Mateusz2454

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Mysle ze to dobry pomysl tylko ciekaw jestem jaki koszt. Najazdy ktore wczesniej wam pokazalem to koszt ok tam 750 zl za material (katowniki 50x50x5, profile 50x50x3)oczywiscie bez tych ramp wjazdowych takie rampy planuje wykonac z desek mysle ze mialoby to sens po wjechaniu samochodu odstawiam rampy i zamykam garaz i moge sobie robic. Aha i zapomnialem dodac myslicie panowie ze wysokosc 0,6m wystarczy?

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Przemyśl to bo przy wysokości 0,6 m nie użyjesz podnośnika do podtrzymania skrzyni bo takie mają 1,2 m . Wyciągnąć to może wyciągniesz ale montażem będzie problem, chyba że masz siłę Pudziana i lubisz się czołgać.

A

Anonymous123

Kiedyś, kiedys dawno temu, jak robilem z ziemi mialem taki lewar na kolach, belke pod lewar ze podnosilem caly przod. Podkładem pod podluznice lub inne solidne elementy konstrukcji felgi z oponami- dwie lub trzy w zaleznosci od auta . Na wozku wjazd pod auto i robota szla. Skrzynie demontowalem zurawiem do silnikow. Dlugi łańcuch, przykrecany z przodu i tylu skrzyni, balancer . Rozkrecasz wszystko , napinasz lancuch , odsuwasz skrzynie i opuszczasz na dół. Tak czy siak od kiedy robie na podnosniku to nie zamienil bym tego na nic innego. Inna precyzja pracy a najważniejsze to inne spojrzenie klienta.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
moze pomysl nad podnosnikiem nozycowym, coś takiego

Mateusz2454

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Wolalbym dolozyc i kupic dwukolumnowy na takim za wiele sie nie zrobi. Przepraszam bo wiem ze powienienem zalozyc na to osobny temat ale nie chce zasmiecac forum. Mianowicie chcialem sie zapytac jakich panowie dokonali napraw z ziemi czy mozliwe jest wyjecie np skrzyni ?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Z ziemi to tylko naprawy pod maską. No chyba, że narzędzie lub monetę podnieść... :p

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
A to tak. Nawet przy -25 st C w wigilijne popołudnie coby do domu na wieczerzę zdążyć...

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Arni... Nie mogę z tego avatara :D
A co do pracy na ziemi to... po ziemi auto może jeździć... Resztę róbmy tak, żeby było łatwiej i przyjemniej... :D

Mateusz2454

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Tylko rozumiecie panowie nie stac mnie na zakup podnsnika dwukolumnowego chociaz mam troszke swoich pieniazkow troche bym dorobil i troche poprosik rodzicow to by moze tam cos dolozyli ale nie mam miejsca na taki podnosnik i to jest najwiekszy bol. W wakacje kupilem sobie podnosnik zabe z unicrafta postaram sie dzis znalez zdj tego podnosnika. Podnosi cos ok od 130 do ok chyba 440 bez takiej tulejki i do 490 z tulejka mam dwie kobylki i moze na nich daloby sie zrobic pewne rzeczy. Odrazu mowie ze checi mam ogromne:)

Do góry Bottom