• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakiej firmy instalację LPG polecacie

misiowilk

Początkujący
Punktów
0
Panowie, podłączam się do tematu, jaka będzie najlepsza instalacja dla Peugeota Partnera Teepee z silinkiem 1,6 (98kM)?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Skoro kolega odkopał temat to ja dorzucę swoje trzy grosze w związku z tym że jestem autorem tematu :), po 9 latach jazdy samochodem na LPG mam najechane obecnie 456 tysięcy kilometrów, nie wiem czy już pisałem ale mam następującą konfigurację:
- sterownik stag 4 eco
- parownik tomasetto nordic
- reg fast omvl dream
- zbiornik w kole zapasowym
- przewody wysokiego ciśnienia z tworzywa faro
Sterownik jest bezawaryjny, parownik wymieniłem po przejechaniu około 100 tysi (orginalnie był alaska)
Listwę naprawiłem w tym samym czasie przy użyciu zestawu naprawczego, przy okazji zaslepilem nawierty w kolektorze bo były za daleko od głowicy i listwa była umieszczona na górze kolektora ssącego pezez co zrobiła mi wgniotkę w masce silnika i zamontowałem zamiast tego takie adaptery pod wtryskiwacze benzynowe z wystającymi rurkami do gazu (nie pamiętam nazwy)
Tak poza tym to w październiku ubiegłego roku dałem do remontu kapitalnego głowicę ze względu na wyciek płynu chłodzącego no i przy okazji wymienili uszczelnienia, prowadnice i t.d. silnik po tym zabiegu przestał gubić zapłony bo zdarzało się że na zimnym kulałi się dusił, nie trzeba za dużo przy tym wszystkim grzebać, chociaż kabelek diagnostyczny mam, najważniejsze żeby silnik był dobrej kondycji, aby nie było nieszczelności :) ino tankować i jeździć

misiowilk

Początkujący
Punktów
0
Świetnie, zatem będę się już po fakcie chwalił jak u mnie to hula. Pozdrawiam!

RomanBIaly

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Skoro kolega odkopał temat to ja dorzucę swoje trzy grosze w związku z tym że jestem autorem tematu :), po 9 latach jazdy samochodem na LPG mam najechane obecnie 456 tysięcy kilometrów, nie wiem czy już pisałem ale mam następującą konfigurację:
- sterownik stag 4 eco
- parownik tomasetto nordic
- reg fast omvl dream
- zbiornik w kole zapasowym
- przewody wysokiego ciśnienia z tworzywa faro
Sterownik jest bezawaryjny, parownik wymieniłem po przejechaniu około 100 tysi (orginalnie był alaska)
Listwę naprawiłem w tym samym czasie przy użyciu zestawu naprawczego, przy okazji zaslepilem nawierty w kolektorze bo były za daleko od głowicy i listwa była umieszczona na górze kolektora ssącego pezez co zrobiła mi wgniotkę w masce silnika i zamontowałem zamiast tego takie adaptery pod wtryskiwacze benzynowe z wystającymi rurkami do gazu (nie pamiętam nazwy)
Tak poza tym to w październiku ubiegłego roku dałem do remontu kapitalnego głowicę ze względu na wyciek płynu chłodzącego no i przy okazji wymienili uszczelnienia, prowadnice i t.d. silnik po tym zabiegu przestał gubić zapłony bo zdarzało się że na zimnym kulałi się dusił, nie trzeba za dużo przy tym wszystkim grzebać, chociaż kabelek diagnostyczny mam, najważniejsze żeby silnik był dobrej kondycji, aby nie było nieszczelności :) ino tankować i jeździć

Zmieniłeś tomasetto na tomasetto? Nie lepiej było staga wrzucić?

RomanBIaly

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Moim zdaniem te tomasetto to bardzo słaba liga. Stagi R01, R02 dużo lepsze. Cenowo niestety troche droższe i bez zintegrowanego elektrozaworu.

tomasetto alaska jest bardzo popularny nie dla tego że je dobry, tylko dla tego, że jest skrajnie tani.
A praktyce do silnikow powyzej 70-80km sie nie nadaje, chociaz wg noty ma być do 120km. No i w co 3 pojeździe widze te alaski.

Arktik lepszy bo ma większy zakres (tj wieciej km uciągnie), ale ja i tak bym go nie wybrał

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Kiedyś jeden gaziarz mi powiedział, że nie ma takiej możliwości żeby czegoś nie szło zrobić. Zazwyczaj wszyscy narzekają że słabe, że prycha, kicha a po prostu się nie znają na tej robocie. Coś tam wiedzą teoretycznie i na tym się kończy.

misiowilk

Początkujący
Punktów
0
A co powiecie na temat polskich producentów instalacji LPG? Są na rynku jacyś bardziej lub mnie renomowani?

Mariusz.S

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mrągowo
Tak mamy "trochę" krajowych i renomowanych producentów instalacji LPG:
1. LPGTech
2. KME
3. Alex (Autogas-Alex)
4. AG Centrum
5. ACON (Agis)