tak to wygląda patrząc na tą tabelke nawet, śrube mam starą niestety. Przez to ze te koła nie mają żadnego klina/zamka mam obawe czy 30nm nie będzie za słabo.Raczej mi się wydaje, a nawet na pewno, że autodata podaje dla nowej śruby.
no mnie sie też tak wydaje, ale w tabelce renault jest ze niby stara sruba 30nm, bardzo mnie to dziwi dlatego pytamNawet jakby był zamek/klin to i tak za mało.
Sądzisz że 50 wystarczy?Daj kleju na gwint przykręć na 50 i będzie git, albo kup nową śrubę.
dekielek przykreca sie 15 nmmoże 30 o dekielek chodzi?
zgadzam sie z Toba jak najbardziej 30 nm to bardzo słabo ale tak jest podane w tej rospisce renault. Myślisz żeby to dokręcić 100nm na tej śrubie co mam?Człowieku, Ty pierwszy raz to robisz? Dokręć na 30Nm i od razu sobie zarezerwuj termin u szlifierza na robotę głowicy.
wsio jasne, dziękiPowiem Ci inaczej, jak NIE DOKRĘCISZ tego na te 90-100Nm to sobie rozkurwisz silnik.
co masz na mysli?To pułapka była.
no tak, logiczne, ale widzisz takie bzdury jeszcze sygnowane przez renault i głupiejesz.Na tych co śrub nie zmieniają. Jaka logika by musiała być ze śruba jak stara to możesz ja dokręcić ponad polowe słabiej. Zahartowała się? Wiec pułapka

Ten klej to miał Pan dać na gwint śruby a nie wąchaćTeraz wyszła tu rozkmina ,jakiej siły użyć klucza co się nie wygina.
Czy gwint puści nie daj Boże ,łokieć pyk ,tak być może.
W H**u miej niutonometry ,ważne by furmana kręciła kilometry.
Nasłuchuj Panie drogi ,dźwięk silnika mimo trwogi.Daj się ponieść już fantazji ,najwyżej zrobisz swapa jak silnik legnie w detonacji.![]()
Gwint z wałka wyciągniesz przy 100 nm? Śruba to też nie fi 8 wchodząca jak pamiętam dość głęboko w gwint. Dawaj tyle ile autodata mówi i nie kombinujGwinty się powyciągały i może następnym razem wystarczy tylko 30Nm.
Daj 50Nm i klej wtedy wilk będzie syty i owca cała.
A jak dasz na 100 przy starej śrubie i zerwiesz gwint?
60 i klej ; ) Kulpa nie puści na pewno.