• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakość świadczonych usług przez mechaników

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Witajcie!
Nie wiedziałem gdzie to napisać i tak jakoś padło na tę część forum. Otóż zastanawia mnie czy dzisiaj faktycznie tak ciężko znaleźć mechanika, który nie patrzy tylko na to żeby pieniądze dostać, żeby odbębnić kolejnego klienta tylko naprawić auto? I czy dziś naprawa aut to nie czasem tylko - wymiana części?
Mam wrażenie że 90% mechaników żeruje na tym że miliony aut jeździ po kraju, w każdym trzeba naprawić hamulce czyli wymienić tarcze, klocki, wymienić płyny, filtry, tłumiki i inne bzdety ale już poważniejszych napraw się nie imają.
Ostatnio jeździłem ze stukiem w prawym kole, objechałem z 10 serwisów - dosłownie i zaczęły się filozofie, może łożysko, może przegub, może zawieszenie, łączniki, tuleje wahacza, może po prostu opona/felga.
W jednym zakładzie naprawiono przegub bo ponoć był uszkodzony, co dziwnie nigdzie indziej tego nie dostrzegli ale problem i tak pozostał.
Byłem kiedyś z autem na naprawie elektryczności, to owszem wszystko działało ale na desce pojawiły się błędy które nie znikały, tzn kontrolki poduszki ABS itd..
Stąd dziwi mnie to..dlaczego tak mało rzetelnie 90% mechaników wykonuje swoją pracę, kompletnie nie zależy im na klientach no ale co się dziwić on nie zubożeje, bo przyjedzie 10 klientów na wymianę olejów, filtrów a ja auta nie będę miał naprawionego ale co go to obchodzi, czy to jego auto?...
Zdarzyło mi się też iż jeździłem z zablokowanym zaciskiem, mechanik twierdził że to wina opadów deszczu bo teraz taka pogoda i to tarcie które słychać to ten nalot/osad trzeba to "wyjeździć" bo jak auto stało to taki jest efekt, po czym zakupiłem komplet zestawu naprawczego zacisku i pojechałem gdzie indziej na wymianę i od tego momentu problem zażegnany. Jakiś absurd, mam wrażenie że mechanicy łaskę robią że ktoś do nich przyjedzie i oni jak tacy książęta autem się zajmą.
Wniosek z tego jeden lepiej chyba odłożyć więcej gotówki i kupić w lepszym stanie auto lub nawet nowe niż szukać potem szczęścia wśród mechaników - partaczy. No ale tak wygląda dziś w naszym kraju jakość świadczonych usług i zaangażowanie mechanika w pracę.
Jakie są Wasze opinie?

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
słuchajcie jesteśmy tylko ludźmi nie wejdzie sie w skrzynie biegów ale na wszystko sa sposoby sprawdzenia

sam komputer tez niczego nie powie dokładnie tylko musisz myśleć dlaczego tak się dzieje naprawiasz usterkę ale obowiązkowo naprawiasz przyczynę jak klient zepsuł to trzeba jego nauczyć jeździć

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Arni masz dwie mozliwosci:D Ale musisz isc do strawka az Ci to wymieni:D Tasma do matrycy - tanio i mozesz sam zmienic lub ram/ukad bga grafiki do przelutowania:)

Strawek ciagnij tego trupa na kanal wyjmij skrzynie, ja Ci za frikasa rozbiore i sprawdze:) Jak bedzie padnieta to po taniosci zrobie i gwarancje dam:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wiecie co ? ja zacznę pisać może mi co zrobicie gratis ? Ciekawe jak on naprawia komputery ? procesor naprawia czy jak ? i co chce naprawiać w płycie głównej czy zasilaczu ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Cuś z niczego ...

OOooo musze ponarzekać na zakłady naprawiające ASB , w sumie ciągle mi poszarpuje czasem ma wene i mięciutko zmienia , każdy gada co innego zna sie kto na tym ? bo te zakłady z ktorymi miałem do czynienia to tylko by chcieli skrzynie rwać i wymieniac wszystko .

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Bo klienta too ja sposobem biorę. ..
Za części cenę mowie bez mojego upustu czyli 100% + robota
Przy rozliczeniu mowie ze wyszło taniej i cena zmalała ;D on się cieszy ja mam spokój z targowaniem się i klient zadowolony odjeżdża

Ps. Biegi wchodzą ciężko bo mało jesz i nie masz siły

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Marek Twoja skrzynia o ile ma mozliwosc wyjecia sterowania bez rwania skrzynki to mozna naprawic bez. Pytanie jaka Ty masz skrzynie, jezeli ma sterowanie przez TCM to wina tych szarpniec to nieprawidlowo pracujacy TCM lub sam element wykonawczy TCM czyli plyta sterujaca z zaworami mechanicznimi i elektrozaworami. Zapewne wymaga wyjecia, gruntowanego czyszczenia i przegladu plus wymiana jednego czy dwoch elektrozaworow.

PS. Nie robie takich rzeczy za free:D No chyba ze dla Strawka:d

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk

Jeszcze raz.
Jak coś się robi dobrze to pobiera się kasę.Jak się robi źle albo się nie wie to kasy nie ma.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mam 3 takie sterowniki ... na kazdym to samo . 4HP20 kazdy to samo mowi tyle że teraz mam nowy załozony . A ile to bedzie kosztować ? i dlaczego tak drogo ? No i oczywiście nie wiesz jaka skrzynia ale nie robisz za free :D:D:D:D:D

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
4hp20, ten slynny zf. Nowy sterownik czy nowy w tym aucie bo to roznica:) Raczej malo prawdodpodobne by ktores ze sprzegiel/hamulcow mial usterke mechaniczna i zalaczal sie z opoznieniem powodujac takie szarpanie. Sprawdz dokladnie poziom oleju, w ZF to wazna sprawa. W zasadzie musisz zrobic dwie rzeczy, jak "wydarzy" sie szarpanie dobrze miec przy sobie diagnostyka i sprawdzic czy widzi predkosc wejscia/wyjscia. W wielu takich przypadkach niezaleznie od marki to usterka TCM, na poczatek mozesz sobie zafundowac uzywke i sprawdzic. Niewielki koszt. Druga operacja to dokladne sprawdzenie czy zaden z zaworow mechanicznych na sterowniku w skrzyni sie nie zacina, to mozesz zrobic chyba sam:) Zostaje jedynie potem takie sterowanie sprawdzic na stole.
4hp20 mialo niestety powazna wade w postaci zacierajacej sie panewki pompy i zwiazany z tym ubytek cisnienia i uszkodzenie konwentera. Takze, teraz juz wiesz ze nic nie jest pewne:D Jestes bogatszy o wiedze ze to moze byc wszytsko:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Teraz mnie rozbawiłeś bo walcze z tą skrzynią chyba z rok , konwerter po regeneracji , pompa w stanie idealnym , tarczki OK cześć powymieniana . A ten sterownik hydrauliczny kupiłem jako nowy w Midpardsie . Oczywiscie olej filtr itp ... i nadal ma narowy jak jej sie zachce ... A kogo plecasz za diagnostyka ? bo troche na tym sie znam :D:D i podejrzewam że wiecej niż Ty .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Marek nie mozna bylo tak od razu napisac?:) Usterke masz w TCM lub kablach. Takie zachowanie czesto powoduje utrata sygnalu predkosci wejscia lub wyjscia i tam szukaj problema:) Trzeba bylo napisac ze wpakowalas w to majatek:)

Piszac diagnostyka mialem na mysli kompa pod reka zeby zobaczyc co dzieje sie w parametrach podczas szarpania.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mam dwie czy 3 takie na czesci wiec wiazke do sterowania bym znalazl. Ja bym na twoim miejscu wrzucil drugi TCM, nie wykosztujesz sie na znanym i nielubianym portalu wyszarpiesz za 100.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
mam jeszcze dwa luzem, nie chcesz ? Wiązki się różniły w zależności od numeru i modelu auta. Trochę przerabiałem temat . Ważne tez sa uszczelnienia tłoków i pierścienie na wałku podającym . Ogólnie kiepska skrzynia. Podaj jakiś namiar na siebie

Do góry Bottom