• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jazda na "zimówkach" cały sezon...

Paulina94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam!
Niedawno kupiłam Skodę Octavię w której zamontowane są opony zimowe Dębica Frigo 2 (15,195,55), jeśli wierzyć poprzedniemu właścicielowi (a raczej dealerowi u którego auto kupiłam) opony są obecnie po drugim sezonie użytkowania, niestety do auta nie było dołączonych opon letnich. Nie ukrywam że chciałabym trochę zaoszczędzić... i doszłam do wniosku że chyba najsensowniejsze będzie jeżdżenie na zimowych oponach cały rok, oczywiście świadoma konsekwencji jakie z tego wynikają.
Mam kilka pytań, czy ktoś z użytkowników stosował podobne praktyki? Ile sezonów może mniej więcej wytrzymać opona zimowa jeśli użytkuje się ją cały sezon (roczny przebieg 15-20 tys)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Paulina

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Zaoszczędzisz na oponach ale na blacharzu już nie..
Komplet opon letnich nowych 720 zł około

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
oszczednosci nie powinny byc na takich rzeczach.. mozna nie kupic super radia,bzdetow bez ktorych mozna spokojnie i bezpiecznie jezdzic...a blacharz jak blacharz:)) sie wyklepie:) ale czasem mozna zaplacic o wiele wieksza cene....kolega Tom ma racje 720zl to nie jest az taka kwota duza przeliczajac na to ze pare sezonow pojezdzisz

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Niedokonca widze cel tej dyskusji... pytanie bylo proste a odpowiedz wyczerpujaca. Kolezanka raczej z tuningu nie bedzie kozystala skoro pyta o kazde latwm na zimowkach...

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Zostają jeszcze te które producent przewidział do tuningu.
gdzie można znaleźć informację o rozmiarach opon, które producent pojazdu przewidział do tuningu? Czy zgodnie z tą informacją auto nadal będzie spełniało wymogi homologacji? Interesuje mnie konkretnie Toyota Hilux DLX wyprodukowany w 2016r. gdzie rozmiarem fabrycznym jest 265/65R17.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
gdzie można znaleźć informację o rozmiarach opon, które producent pojazdu przewidział do tuningu? Czy zgodnie z tą informacją auto nadal będzie spełniało wymogi homologacji? Interesuje mnie konkretnie Toyota Hilux DLX wyprodukowany w 2016r. gdzie rozmiarem fabrycznym jest 265/65R17.
Na felgach masz symbol KBA i numer. Wpisz w Google i znajdziesz spis aut do jakich dane felgi dostały dopuszczenie. Wydrukuj sobie to i woź w schowku.

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Na felgach masz symbol KBA i numer. Wpisz w Google i znajdziesz spis aut do jakich dane felgi dostały dopuszczenie. Wydrukuj sobie to i woź w schowku.
Bardziej zależy mi na informacji o alternatywnym rozmiarze opon (innym niż podany w instrukcji obsługi) w odniesieniu do modelu pojazdu. Twój sygnał o oponach przewidzianych do tuningu dał sygnał, że być może istnieje inna lista, o której nie wiedziałem. Dziękuję jednak za odpowiedź.

Paulina94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Co do nowych opon udało mi się znaleźć w sklepie opony nowe Michelin przecenione z ponad 300 na 115 złotych. Różnica jest tak ogromna ponieważ opony te były wyprodukowane w 2007 roku. Czy jest sens w ogóle takie opony kupować?

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
te opaony maja 10 lat.....kazda opona ma jakis swoj okres czasu nawet ta nieuzywana...to tak jak z olejem niby jest na 15-20 tys km ale jak sie ich nie zrobi to i tak powinno sie olej co roku wymienic... tak ja jestem nauczony.:)))

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
10 letnie opony pomimo ze nowe nie beda mialy tych wlasciwosci jakie miec powinny. Beda jak Twoje zimowki. Kup uzywane ale tak 3-4 lata do tylu max ale nie takie starocie

Paulina94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Wiecie co cena jednak mnie skusiła zadzwoniłam do sklepu i zamówiłam te opony. Jutro jadę je założyć a w niedzielę pierwszy poważny sprawdzian (trasa Lublin-Białystok) :)

Do góry Bottom