• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jazda na "zimówkach" cały sezon...

Paulina94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam!
Niedawno kupiłam Skodę Octavię w której zamontowane są opony zimowe Dębica Frigo 2 (15,195,55), jeśli wierzyć poprzedniemu właścicielowi (a raczej dealerowi u którego auto kupiłam) opony są obecnie po drugim sezonie użytkowania, niestety do auta nie było dołączonych opon letnich. Nie ukrywam że chciałabym trochę zaoszczędzić... i doszłam do wniosku że chyba najsensowniejsze będzie jeżdżenie na zimowych oponach cały rok, oczywiście świadoma konsekwencji jakie z tego wynikają.
Mam kilka pytań, czy ktoś z użytkowników stosował podobne praktyki? Ile sezonów może mniej więcej wytrzymać opona zimowa jeśli użytkuje się ją cały sezon (roczny przebieg 15-20 tys)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Paulina

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Witam!
Niedawno kupiłam Skodę Octavię w której zamontowane są opony zimowe Dębica Frigo 2 (15,195,55), jeśli wierzyć poprzedniemu właścicielowi (a raczej dealerowi u którego auto kupiłam) opony są obecnie po drugim sezonie użytkowania, niestety do auta nie było dołączonych opon letnich. Nie ukrywam że chciałabym trochę zaoszczędzić... i doszłam do wniosku że chyba najsensowniejsze będzie jeżdżenie na zimowych oponach cały rok, oczywiście świadoma konsekwencji jakie z tego wynikają.
Mam kilka pytań, czy ktoś z użytkowników stosował podobne praktyki? Ile sezonów może mniej więcej wytrzymać opona zimowa jeśli użytkuje się ją cały sezon (roczny przebieg 15-20 tys)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Paulina
proszę to sobie dobrze przemyśleć na czym pani naprawdę zależy czy na zaoszczędzeniu 600-800 zł. Czy na życiu ludzkim bo jeśli cos sie wydarzy? ,nie daj Boże komuś sie cos nie koniecznie pani a ucierpią nie winne osoby to wtedy nie ważne beda zadne pieniadze ....! Zimowka jak sama nazwa...przystosowana jest do zimowych waronkow,latem traci stabilność,i wydluza drogę hamowania,chuczy ,a przy tym auto jest mniej stabilne a i więcej potrafi spalic

kreet04

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Ja się podepnę z trochę innym tematem. Mianowicie, czy warto na zimę kupić alu felgi, czy też lepiej trzymać się stalowych a alufelgi tylko na lato. Tam gdzie podlinkowałem jest całkiem spoko wybór i się właśnie zastanawiam czy warto coś tam kupić...

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
zawsze mozna kupic alu felgi na zime.. ja mam tez zimowki na alu felgach.(mieszkam w holandi a tu nie ma takich zim z duza iloscia sniegu dlatego je kupilem:) ..tylko czy warto??koszt duzy za felgi alu a czasem maly poslizg w kraweznik i moze byc po feldze:) dodatkowo sol zaraz zniszczy a stalowe felgi sa tansze i wydaje mi sie ze trwalsze na jakies uderzenia:))

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Alusy z oponami można tanio kupić ładne brzydkie od wyboru do koloru

a_135.jpg

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
To je amelinium tego nie pomaluje.

https://m.youtube.com/results?q=amelinium&sm=1

A po dwóch sezonach to druty wyjdą, kupiłem kiedyś nowe zimówki na zimę nie zmienialem bo w lato samochód do żyda szedł, no to w lecie już prawie bieżnika nie było, bieżnik poleciał jakby był z modeliny, no a co się dziwić.

Ostatnia edycja:

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Wracając na chwilę do tematu wieku opon, to mój kolega (mechanik) kupił kiedyś auto na 40-letnich oponach i zamierzał na nich jeździć, nie wiedziałam nawet jak to skomentować, ale on stwierdził, że ładnie wyglądają, niepopękane, bieżnik jest, guma miękka to są dobre i można śmigać.
Ja teraz kupiłam auto do których dołączony był komplet letnich kół na 10 letnich chińczykach, bieżnik niby był, ale nie odważyłam się tego zamontować, wystawiłam na sprzedaż za bezcen ale póki co nikt nie jest chętny.. pewnie dlatego, że rozmiar mało popularny. :p Kupiłam nowe opony dobrej firmy, tysiąc złotych poszło lekką ręką, ale też jestem zdania, że nie oszczędza się na bezpieczeństwie, a jeśli ktoś nie ma kasy na opony to mam tu ochotę walnąć truizmem, że jak kogoś nie stać na opony to niech jeździ autobusem... Ale jakoś samochód przestał uchodzić za towar luksusowy.

Do góry Bottom