• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jeep Compass - ESP +BAS - wymiana zwijaka

longstar

Nowy
Punktów
1
Miasto
Białystok
Witam.
Zaczęło się wszystko od problemów z AirBag (kierownica). Zgodnie z tokiem myślenia, zamówiłem zwijak - niestety pochopnie gdyż zapomniałem o tym że w mojej wersji jest czujnik położenia kierownicy. Cały szczęśliwy wymieniłem zwijak... AIRBAG zgasł - jednak ku mojej "uciesze" zapaliła się kontrolka ESP+BAS. Kolejna akcja rozbierania kierownicy i przekładka elektroniki do zakupionego zawijaka. W momencie przekładania kółko zębate (to mniejsze) zmieniło nieoczekiwanie położenie. Złożyłem elektronikę jednak kontrolka ESP+BAS nie gaśnie.
Pytania brzmią :
1. Czy należy skasować błąd poprzez interface ? A jeśli tak to jakim programem - posiadam ELM327 oraz DELPHI (VI+A+BT) jednak p[program obsługuje w Jeep tylko silnik.
2. Czy taka przekładka elektroniki jakiej dokonałem zda egzamin ?

Pozdrawiam

PS. jeśli potrzeba pomocy służę DELPHI wraz z końcówkami do różnych aut)

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Potrzebna jest kalibracja wspomagania układu kierowniczego. I sterownik ABS-u przyuczyć do tej kalibracji.
Tym Delfajem tego Jepp-a nie sięgniesz.
MES + ELM + 6 adapter. Wykonanie regulacji:
Sterownik wspomagania => kalibracja czujnika skrętu i kalibracja układu wspomagania.
Sterownik ABS=>Reset kąta skrętu

Ostatnia edycja:

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Jeep compass obsługiwany jest w najnowszej wersji 4.4 MES-a.

longstar

Nowy
Punktów
1
Miasto
Białystok
No i wybrałem sie do warsztatu... Niestety mój MES 4.2 nie widział compassa 2007... a w warsztacie stwierdzono po podłączeniu sie ze sterownikiem, że nie ma opcji kalibracji i kąt skrętu na wyprostowanych kołach wynosi 1007stopni :).. albo poszukam MES4.4 z witaminą... albo zgodnie z zaleceniem mechanika - rozbiorę i na chybił-trafił pokręcę sobie strownikiem aby 0=0 :)

Marcin W

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kutno
Potrzebuję skalibrować ten czujnik w JEEP Compass rocznik 2009. Czym to ugryźć?
Niestety ale trochę zdupiłem, bo zamówiłem licencję MES a tam obsługuję Compass'a ale od 2016roku.
Mam jeszcze AUTEL MS906TS ale tam w SAS nie ma opcji kalibracji, a w module ABS: kalibracja ESP, ani całego modułu ABS nie przynosi rezultatów.

ploplik

Nowy
Punktów
0
Witam mam ten sam problem źle złożyłem kola zębate i wywala błąd ktoś wie jak ma być to małe ustawione

Do góry Bottom