• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jeep Liberty 3,7 V6

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
nie działa prędkościomierz, nie działa obrotomierz, nie działa esp/abs
błędy u1110 i 1120
pomoże ktoś naprowadzic mnie gdzie szukać przyczyny?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Znalazłem takie coś

U1110 oznacza, że PCM nie odebrał sygnału prędkości pojazdu z modułu przeciwblokującego hamulca. U1120 to komunikat o utracie odległości między kołami. Przyczyną mogą być złe lub uszkodzone wiązki przewodów modułu ABS lub awaria modułu sterującego układu napędowego. Zacznę od spojrzenia na połączenia modułu ABS pod kątem korozji lub uszkodzenia przez wodę, a także odszukania uprzęży pod kątem uszkodzeń spowodowanych przez gryzonie lub uszkodzenia fizyczne. Sygnały te są przenoszone na magistrali komunikacyjnej CAN C, a zwarcie w tej linii może ustawić te kody, a także zatrzymać działanie prędkościomierza i obrotomierza. Aby to sprawdzić, potrzebujesz fabrycznego narzędzia skanującego, które może patrzeć na sieci i sprawdzać, czy ma prawidłowy sygnał i które moduły są aktywne.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
dzięki chłopy. głównie myślałem o sprawdzeniu czujników abs, ale zbił mnie z tropu ten obrotomierz.

lewy przód juz sparwdziłem, działa. lewy przód zasugerował mi znajomy elektryk.
pozostaje sprawdzić trzy pozostałe i może coś sie wyjaśni.

Ostatnia edycja:

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Pokaż zdjecie auta i tylnego mostu a powiem ci gdzie szukac

Pokaż zdjecie auta i tylnego mostu a powiem ci gdzie szukac

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Od strony kierowcy pod tylnym siedzeniem jest kostka. Dobierz sie do niej. Na moście tylnym na różnicówce jest chyba czujnik abs. Wyjm z niego wtyczkę i przedzwon przewody od tej wtyczki do tej pod siedzeniem. Sprawdź oscyloskopem ten czujnik na moście kręcąc tylnym kołem.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
U1110 SCP (J1850) Invalid or Missing Data for Primary Id
U1120 SCP (J1850) Invalid or Missing Data for Primary Id

XMARIO i logan124

Początkujący
Punktów
1
Dzięki. Posprawdzam to co sugerujecie a jak się nie uda to niech wyjeepie złoma za bramę.

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Launch xpro3s ogarnia abs w nim i mozesz sprawdzić z testera czy sensors are ok or not ok

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
dziś udało sie tylko sprawdzić czujniki abs przy wymianie hamulców, czujniki spoko. reszta dłubaniny musi poczekać.

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Masz jeden czujnik abs z tyłu? Komputer pokazuje wszystkie czujniki ze sprawne? Dzwoniłeś kable?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
dwa czujniki. na moim kompie nie ma nic prócz silnika.
czujniki sprawdziłem omomierzem i tyle.

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Tam powinien być na moście czujnik pojedynczy z tyłu. Sprawdziles te kable? Pociagnij mocno przy czujniku za kable. One sa w takich fajnych gumowych izolacjach.

Tam powinien być na moście czujnik pojedynczy z tyłu. Sprawdziles te kable? Pociagnij mocno przy czujniku za kable. One sa w takich fajnych gumowych izolacjach.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
są pojedyncze czujniki na każde koło, nawet udało sie je wyjąć. dalej wiązka idzie w kabine pod fotel pasażera.
kable w zwykłym peszlu. dalej będę w tym dłubał we wtorek. temat luźny, zrobie/niezrobie, wszystko jedno. jak będzie czas to zawsze lepiej coś sie nauczyć niż siedzieć na forum.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
naprawione. wystarczyło poczyścić gniazda bezpieczników i przekaźników.
przy okazji okazało się, że jak wejdę delphim przez Comandera, to mam dostęp do pełnej diagnostyki.
krótko mówiąc- dupa ze mnie nie mechanik.

Do góry Bottom