• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kalibracja Dawki pilotazowej i impulsu mdp 2.0 tdci dw10c.

Dorian87x

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam , mam problem z mondeo mk4 2.0 tdci 163 dw10c. nowe wtryski pompa zrobiona. Niby impuls mdp skalibrowany ale problemy sa ze spalaniem na wolnych obrotach. Powinno byc 0,5-0.6 l/h i tak bylo swiezo po kalibracji. Auto pochodzilo troche na wolmych i teraz jest 0.7 litra, silnik pracowal bez obciazenia. Dac mu czas czy zrobic na nowo kalibracje?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Witam , mam problem z mondeo mk4 2.0 tdci 163 dw10c. nowe wtryski pompa zrobiona. Niby impuls mdp skalibrowany ale problemy sa ze spalaniem na wolnych obrotach. Powinno byc 0,5-0.6 l/h i tak bylo swiezo po kalibracji. Auto pochodzilo troche na wolmych i teraz jest 0.7 litra, silnik pracowal bez obciazenia. Dac mu czas czy zrobic na nowo kalibracje?
Potrzymaj go troche na jałowo, pojedź normalnie na trase, raz normalnie raz dynamiczniej, jak po paru dniach będzie to samo to wtedy ponowna kalibracja. Daj mu czas troche.

Dorian87x

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Potrzymaj go troche na jałowo, pojedź normalnie na trase, raz normalnie raz dynamiczniej, jak po paru dniach będzie to samo to wtedy ponowna kalibracja. Daj mu czas troche.
no ale on wlasnie chodzil prawie godzine dzisiaj na wolnych od zimnego do 84 stopni . Jutro najwyzej znowu tak zrobie zobaczymy.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
no ale on wlasnie chodzil prawie godzine dzisiaj na wolnych od zimnego do 84 stopni . Jutro najwyzej znowu tak zrobie zobaczymy.

odróżniasz jazdę, dynamiczną jazdę, trasę i nagrzewanie na postoju?

Dorian87x

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
to co macie na mysli piszac potrzymaj go troche na jalowym ? na cieplym ? zimnym ? ile czasu ?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
to co macie na mysli piszac potrzymaj go troche na jalowym ? na cieplym ? zimnym ? ile czasu ?
A to, że adaptacja polega na "Nauczenie" auta we wszystkich możliwych pracy silnika, Jałowy, przyśpieszanie, wyhamowywanie, znów pełen gaz momentami, jazda spokojna itp itd, myślisz, że zaadaptujesz auto na postoju? A może ci chodzić tak na jałowym i 3 dni i nic z tego, tam wszystko się liczy, dawka paliwa, powietrze, na obciążeniu, wysprzęgleniu i wiele innych rzeczy w tym związanych.

Ile czasu? różnie, czasem dzień, dwa, czasem parędziesiąt km w trasie ( różne momenty pracy silnika)

A potem się dziwią ludzie, a postał godzinkę i wystarczy a potem świece zalane, spalanie z kosmosu, szarpanie i Bóg wie co jeszcze

Dorian87x

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Kolego czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisalem ze zaadaptuje auto na wolnych obrotach , aczkolwiek napewno na wolnych obrotach zaadaptuje prace wolnych obrotow. Zadalem ci proste pytaniem na twoja wypowiedz, potrzymaj go troche na wolnych. Wiec pytam sie ciebie, ile wedlug ciebie czasu ma trwac to trzymanie na wolnych obrotach ? Minute ? 5 minut ? Silnik zimny cieply ?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Kolego czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisalem ze zaadaptuje auto na wolnych obrotach , aczkolwiek napewno na wolnych obrotach zaadaptuje prace wolnych obrotow. Zadalem ci proste pytaniem na twoja wypowiedz, potrzymaj go troche na wolnych. Wiec pytam sie ciebie, ile wedlug ciebie czasu ma trwac to trzymanie na wolnych obrotach ? Minute ? 5 minut ? Silnik zimny cieply ?
Przeciez napisałem ci wyżej, jazda zmienna przez dzien dwa. Odpal auto na 5-10 minut i potem jedź i tak na zmianę. Szybko, wolno. Wrócisz pod dom, znow go zostaw na chwile czytać ze zrozumieniem, ale nikt ci nie poda co do minuty ile trwa dana czynność.

Dorian87x

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
To mam jeszcze jedno pytanie. Czy, podczas jezdzenia po samej kalibracji, negatywny wplyw ma jazda na klimie ? Mozna jej uzywac czy lepiej odpiscic ?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
To mam jeszcze jedno pytanie. Czy, podczas jezdzenia po samej kalibracji, negatywny wplyw ma jazda na klimie ? Mozna jej uzywac czy lepiej odpiscic ?
Od razu po samej kalibracji najlepiej bez klimy, po jakimś czasie, np po 30 km możesz już normalnie używać jej.

Dorian87x

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
To jesscze jedno pytanie. Po kalibracji, skoro nie uaywac klimy, jak z uzywaniem tempomatu ? Dodam ze mam tempomat adaptacyjny

Witam ponownie. Wracam z problemem. Na pierwszej kalibracji zrobione ponad 1000km brak efektow poprawy a nawet lekkie pogorszenie kultury pracy. Wiec mam jeszcze kilka drobiazgowych pytan. Czy moze lepiej po kasowaniu kalibracji, nie robic tej typowej jady kalibracyjnej , czyli zwalnianie przyspieszanie i tak przez kilkadziesiac km, a zamiast tego poprostu trasa i jazda w miescie ? No i kwestia pamaretrow impulsu mdp u mnie te wartosci sa dosc wysokie powyzej 40 ms. Mialem dostep do forda kuga z tym silnikiem i tam te wartocsci wygladaly przykladowo tak cyl 1 mdp 1i2- 32, 3-7, 4-14, 5i6-0 i to s najwyzsze parametry 4 cylinder to mdp 1i2-12, 3-1, 4-2, 5i6-9 wiec roznice drastyczne. Przypominam mam nowe wtryski kupione w intercars wiec dosc pewne zrodlo.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom