• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kalibracja wybieraka getrag względem skrzyni

Dominik1209

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Jasień
Nie ma z czego się śmiać...Trzeba zasiąść i płakać.

Kolega też z tą skrzynią będzie miał batalię. Ja robię silniki i gdy przychodzą do mnie ludzie którzy też robią motory to nadziwić się nie mogą, że tak czysto poskładane, pomyte wszystko i odskrobane z syfu.

Ludzie nie mają kultury mechanicznej więc jak wymagać od nich profesjonalizmu i gwarancji na JAKOŚĆ wykonanej naprawy. Nie piszę tu o gwarancji na poprawne działanie, ale o gwarancji na jakość wykonania (czystość i rzetelność wymienienia części). Poprawne działanie to doświadczenie "składacza'' i tego który weryfikuje usterki. Czasami to jeden i ten sam mistrz a czasami jeden i ten sam gamoń.....

Gdybym miał zacząć przytaczać historie klientów z "gdańskim regeneratorem skrzyń" to łzy z żalu na przemian ze śmiechem z oczu by popłynęły;/

Nic do stracenia nie mam jutro ten mechanik to nie serwis zobaczymy co będzie jak dostanie pismo od adwokata I wydrukami potwierdzającymi stan faktyczny skrzyni być może się osra i pójdzie po rozum do głowy

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Może i tak, może jednak nie. Weźmie Ciebie na przetrzymanie i co zrobisz?? Rowerem będziesz ganiał??

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Mam teraz taką do naprawy od S-maxa. Zrobiłem zdjęcie, czy ten wymiar się zgadza, czy o coś innego się rozchodzi. PS. powinno być 13,5 cm. na D.
Dźwignia ma pięć przeskoków, piąty jest nie aktywny. Na zdjęciu jest ustawiona na piątym przeskoku.

Poprawiłem, wymiar piątego przeskoku. zdj. nr 2

Załączniki

• 001.JPG
    001.JPG
    2,2 MB · Wyświetleń: 22
  • 002.JPG
    002.JPG
    2,2 MB · Wyświetleń: 22
Ostatnia edycja:

Dominik1209

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Jasień
Mam teraz taką do naprawy od S-maxa. Zrobiłem zdjęcie, czy ten wymiar się zgadza, czy o coś innego się rozchodzi. PS. powinno być 13,5 cm. na D.
Dźwignia ma pięć przeskoków, piąty jest nie aktywny. Na zdjęciu jest ustawiona na piątym przeskoku.

Poprawiłem, wymiar piątego przeskoku. zdj. nr 2
20191127_211034.jpg 20191127_204611.jpg 20191127_211034.jpg

U mnie wygląda to tak w położeniu P

Linki już nie jestem w stanie wyciągnąć

Całkiem inaczej ta skrzynia na fotce którą podeslales jest od tego nowszego Power schifta u mnie z kolei jest odwrotnie skrzynia zakupiona jest starsza od mojej szły do końca 2010roku najprawdopodobniej moja jest z połowy 2012 Mondeo już po liftcie

Ostatnia edycja:

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Spójrz na zdjęcia, tak ma być. Dlatego wydaje Ci się że linka jest za krótka.

Zdjęcie Twojej "starej" skrzyni (ostatnie):

Załączniki

• 0a.JPG
    0a.JPG
    2,1 MB · Wyświetleń: 19
  • 0b.JPG
    0b.JPG
    2 MB · Wyświetleń: 19
  • 0c.JPG
    0c.JPG
    1,7 MB · Wyświetleń: 18
  • Twoje zdjęcie.jpg
    Twoje zdjęcie.jpg
    443,3 KB · Wyświetleń: 16
  • 20191127_204611.jpg
    20191127_204611.jpg
    150,4 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnia edycja:

Dominik1209

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Jasień
Spójrz na zdjęcia, tak ma być. Dlatego wydaje Ci się że linka jest za krótka.

Zdjęcie Twojej "starej" skrzyni (ostatnie):

A więc sprawa najprawdopodobniej już jest wyjasniona skrzynia pochodzi od volvo
Teraz tylko muszę to potwierdzić
Co do przesunięcia tej dźwigni w mojej skrzyni to nawet po ściągnięciu linki więcej sie nie da jest do końca piąta jest po przeciwnej stronie nie mam pojęcia co jest grane 20191128_154632.jpg

Ostatnia edycja:

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
A więc, zastosuj dźwigienkę tą po lewej stronie (zdj. 01), następnie ustaw manetkę zmiany biegów na D (zdj. 02). Ustaw dźwigienkę przy skrzyni biegów na D, ustawienie krańcowe (zdj. 03), i załóż linkę.

Załączniki

• 01.jpg
    01.jpg
    3,1 MB · Wyświetleń: 9
  • 02.jpg
    02.jpg
    67,8 KB · Wyświetleń: 9
  • 03.JPG
    03.JPG
    1,7 MB · Wyświetleń: 9

Dominik1209

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Jasień
Tak już wszystko pasuje z tym że auto i tak nie odpalala po odlaczeniu skrzyni i podłączeniu swojego sterownika wszystko jest ok wszystkie błędy znikają
Sterownik u skrzynia jak pisałem jest od volvo v40 lub v60 z silnikiem 1.8 180 km lub 2.0 dlatego tak wariuje w tamtych silnikach jest całkiem inne oprogramowanie i moment obrotowy.

A więc, zastosuj dźwigienkę tą po lewej stronie (zdj. 01), następnie ustaw manetkę zmiany biegów na D (zdj. 02). Ustaw dźwigienkę przy skrzyni biegów na D, ustawienie krańcowe (zdj. 03), i załóż linkę.
Jeszcze jedno co oznaczają tę numery na sterowniku i czy da się z nich odczytać pochodzenie i rok produkcji??

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Nie mieszaj sterowników. Złożyć wszystko jak ma być poprawnie, na lawetę i do serwisu wgrać odpowiedni soft zgodny z numerem VIN.

Dominik1209

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Jasień
Ok to ja wiem chodzi o to że koleś który mi sprzedał skrzynie twierdził że jest po regeneracji kompleksowej
A po wlaniu oleju zaczęło ciec z dekla mechatronika okazało się że jest pęknięty dzwonię do niego pali glupa że nic nie wie o tym.
Ściągamy obudowe patrzę A filtr zajechany szlamem i opilkami czyli nic nie było robione w środku tylko ładnie pomalowane
Dzisiaj wchodzę pod auto A między karterami olej sie sączy i to jest powód dociekania jaki program jest wgrany bo TYP nie chce oddać kasy w sumie po podliczeniu w tej chwili wychodzi prawie 11000 tyś. I to jest cały gwozdz zamieszkania!!

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
No to masz problem. Jeżeli nie daleko to odwieź skrzynkę, a oryginalną z samochodu napraw, koszta będą dużo niższe.

Dominik1209

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Jasień
Uwierz mi że Tak chcę zrobić z tym ze on nie chce twierdzi w dalszym ciągu że jest w niej wszystko zrobione A mało tego w gwarancji wpisał że każda ingerencja w oprogramowanie sterownika powoduje jej utrate i dlatego nie chce mi się z nim urzerac dzisiaj będę miał wydruki z dwóch autoryzowanych serwisów forda z moimi danymi skrzyni i jaki program jest wgrany do jednej a jaki w drugiej z oświadczeniem że ten modelu skrzyni jest przeznaczony do innego modelu auta i nie można jej stosować w fordzie mondeo mk4. Wtedy może zmadrzeje
Ps. Złe gościu trafił adwokat w rodzinie i znajomi w serwisie ogólnie to AS Ford germaz bardzo się zainteresował sprawą napisali w mailu że jeżeli wszystko się potwierdzi to oni przejmą sprawę

Nie mieszaj sterowników. Złożyć wszystko jak ma być poprawnie, na lawetę i do serwisu wgrać odpowiedni soft zgodny z numerem VIN.
Masz może kogoś kto jest w stanie odczytać kody sterownika tam są dane odnośnie zastosowanego programu
20191128_192830.jpg 20191128_192328.jpg

kamcio91

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Łódź
Nie ma z czego się śmiać...Trzeba zasiąść i płakać.

Kolega też z tą skrzynią będzie miał batalię. Ja robię silniki i gdy przychodzą do mnie ludzie którzy też robią motory to nadziwić się nie mogą, że tak czysto poskładane, pomyte wszystko i odskrobane z syfu.

Ludzie nie mają kultury mechanicznej więc jak wymagać od nich profesjonalizmu i gwarancji na JAKOŚĆ wykonanej naprawy. Nie piszę tu o gwarancji na poprawne działanie, ale o gwarancji na jakość wykonania (czystość i rzetelność wymienienia części). Poprawne działanie to doświadczenie "składacza'' i tego który weryfikuje usterki. Czasami to jeden i ten sam mistrz a czasami jeden i ten sam gamoń.....

Gdybym miał zacząć przytaczać historie klientów z "gdańskim regeneratorem skrzyń" to łzy z żalu na przemian ze śmiechem z oczu by popłynęły;/

Chciałbym pracować w takim warsztacie jak ostatnio robiłem głowice w E46 to mi mówili żebym się z tym nie pie*dolił tyle bo nowego z tego nie zrobię. Człowiek chce dobrze i dokładnie robi to źle.

RafałMS

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Siec
Uwierz mi że Tak chcę zrobić z tym ze on nie chce twierdzi w dalszym ciągu że jest w niej wszystko zrobione A mało tego w gwarancji wpisał że każda ingerencja w oprogramowanie sterownika powoduje jej utrate i dlatego nie chce mi się z nim urzerac dzisiaj będę miał wydruki z dwóch autoryzowanych serwisów forda z moimi danymi skrzyni i jaki program jest wgrany do jednej a jaki w drugiej z oświadczeniem że ten modelu skrzyni jest przeznaczony do innego modelu auta i nie można jej stosować w fordzie mondeo mk4. Wtedy może zmadrzeje
Ps. Złe gościu trafił adwokat w rodzinie i znajomi w serwisie ogólnie to AS Ford germaz bardzo się zainteresował sprawą napisali w mailu że jeżeli wszystko się potwierdzi to oni przejmą sprawę

Masz może kogoś kto jest w stanie odczytać kody sterownika tam są dane odnośnie zastosowanego programu
Wyświetl załącznik 31758 Wyświetl załącznik 31759

Podstawowe pytanie , zakupiłeś skrzynie jako osoba prywatna czy firma ? Było to wysyłkowo czy osobiście ?

Dominik1209

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Jasień
Osoba prywatna DPD
wystawił fakture
Gwarancja też z tym że z zapisem że w razie uszkodzenia plomby nie obowiazuje plombe sciagneli bo musieli wymienić dekiek od mecha program sterujący jest inny i nie pasuje .
Zapis w gwarancji każda ingerencja w oprogramowanie sterownika powoduje jej utrate.
Moge się chwycić tego że filtr jest brudny magnesy w szlamie gniazda półosi to samo A miała być po pełnej regeneracji .

Chciałbym pracować w takim warsztacie jak ostatnio robiłem głowice w E46 to mi mówili żebym się z tym nie pie*dolił tyle bo nowego z tego nie zrobię. Człowiek chce dobrze i dokładnie robi to źle.
Żeby każdy miał takie podejście do jakości wykonywanej pracy!!!!!
Jakbym wiedział że typ postapi w ten sposób sam bym ją rozebral .
Kupił zestaw regeneracyjny, opis techniczny wszystkie rysunki i metodą prób i błędów poskladal trwało by to rok i być może by chodziła

RafałMS

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Siec
Osoba prywatna DPD
wystawił fakture
Gwarancja też z tym że z zapisem że w razie uszkodzenia plomby nie obowiazuje plombe sciagneli bo musieli wymienić dekiek od mecha program sterujący jest inny i nie pasuje .
Zapis w gwarancji każda ingerencja w oprogramowanie sterownika powoduje jej utrate.
Moge się chwycić tego że filtr jest brudny magnesy w szlamie gniazda półosi to samo A miała być po pełnej regeneracji .

Żeby każdy miał takie podejście do jakości wykonywanej pracy!!!!!
Jakbym wiedział że typ postapi w ten sposób sam bym ją rozebral .
Kupił zestaw regeneracyjny, opis techniczny wszystkie rysunki i metodą prób i błędów poskladal trwało by to rok i być może by chodziła

Ogólnie ciężko będzie Ci udowodnic rację , tylko opinia rzeczoznawcy cos moze ugrać , ale czy któryś się podejmie tego biarac pod uwagę że rozbieraliscie skrzynię zrywając zabezpieczenia to nie sądzę. Ale moge się mylić.

Dominik1209

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Jasień
Ogólnie ciężko będzie Ci udowodnic rację , tylko opinia rzeczoznawcy cos moze ugrać , ale czy któryś się podejmie tego biarac pod uwagę że rozbieraliscie skrzynię zrywając zabezpieczenia to nie sądzę. Ale moge się mylić.
To nie jest tak do końca zerwana jest jedna są jeszcze na korpusie korkach i sterowniku.

mnie się wydaje,ze Ty złe trafiłeś
Źle to się skończy dla gościa tak jak pisałem wcześniej, !!!!!!skrzynia po regeneracji kompleksowej!!!! A wychodzi że nie prynajmnij mógł wymienić filtr aby się nie polapał!!!

Panowie ponawiam pytanie o odczytanie danych ze sterownika MPS6 450 najlepiej woj. Lubuskie okolice Żar, Zielona Góra
Macie kogoś??

Ostatnia edycja:

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
................... Masz może kogoś kto jest w stanie odczytać kody sterownika tam są dane odnośnie zastosowanego programu ..................
Jak już pisałem, tylko poprzez odczyt interfejsem z komputera skrzyni biegów. Softów jest naście, który wgrany, nie wiadomo. Spisany numer z mechatroniki nic nie "mówi", jest to numer części.
Powołaj rzeczoznawcę z PZMot celem opisu stanu skrzyni biegów, każdy to zrobi.

Dominik1209

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Jasień
................... Masz może kogoś kto jest w stanie odczytać kody sterownika tam są dane odnośnie zastosowanego programu ..................
Jak już pisałem, tylko poprzez odczyt interfejsem z komputera skrzyni biegów. Softów jest naście, który wgrany, nie wiadomo. Spisany numer z mechatroniki nic nie "mówi", jest to numer części.
Powołaj rzeczoznawcę z PZMot celem opisu stanu skrzyni biegów, każdy to zrobi.
Wielkie dzięki kolego dzwoniłem do PZMot w poniedziałek na być, narazie kamera przez korki oleju będzie sprawdzane aby się upewnić jak to wygląda

Do góry Bottom