• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kangoo 1.9D nie trzyma wolnych obrotów ,gaśnie

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Witam !

Tak jak w temacie pacjent to Kangoo 1.9D z 2003 roku F8Q 632 .
Auto od jakiegoś czasu ma problem z trzymaniem wolnych obrotów a pod autocomem waliło tylko błędy na EGR . EGR się pozbyłem założony jest emulator . Auto odpala za każdym razem pracuje dopóki trzyma się gas czasami na chwilę dłuższą lub krótszą utrzyma normalne obroty jak również normalnie pracuje ale po jakimś czasie po kilku przegazówkach zafaluje i zgaśnie bądz po puszczeniu gazu zapala się kontrolka serwisu i gaśnie . Auto w trakcie pracy i podtrzymywaniu obrotów pedałem gazu nie zapala żadnych kontrolek .

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi !

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Błędy wyrzucało przed podłączeniem emulatora egru , dodam że podejmowałem próby pracy silnika bez podłączonego czego kolwiek z podłączoną cewką egru i oczywiście z emulatorem . Z emulatorem auto pracuje najlepiej nie zapala kontrolki serwisu podczas pracy ...

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Masz kangoo z zaje* pompa wtryskowa lucas EPIC, cos jak edc od boscha tyle ze lucasa. Masz dwa rozwiazania bo tej pompy nikt nie regeneruje. Sprobowac kupic uzywke i modlic sie zeby byla dobra albo wymienic ja na zwykla pompe lucas/bosch na linke.
Problem z obrotami to wlasnie wina tej pompy, podlacz pod clipa a wyjda bledy dawki itp. Sa jeszcze zestawy naprawcze sie nikt nie daje gwarancji ze to zadziala, co prawda kosztuje zestaw tylko 250 zeta wiec moze warto zaryzykowac. Zaklada sie je bez demontazu pompy.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Te, to nie calodobowa pomoc techniczna:) Masz google, wpisz tylko lucas EPIC zestaw naprawczy.

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Z tego co się dowiedziałem najistoniejsze jest dobranie odpowiedniej podkłądki pod wirnik a konkretniej Jej wymiana ... a co do samej pompy to ponoć nie jest aż taka najgorsza ... Oryginalny zestaw naprawczy Lucasa zawierający komplet uszczelek i podkładki o różnych grubościach udało Mi się dostać za 120 zł więc warto zaryzykować ratowanie pompy . Koło Soboty przystąpię do działania więc napiszę czy problem znikł . Pozdrawiam i dziękuje za odp !!!

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Widzisz, nawet stowke zaoszczedziles bo osttanio zakladalem ten komplet bez powodzenia ale zaplacilem 240zeta. Pamietaj ze wirnik (ten kołek) sie odkreca tym kluczykiem z zestawu.

Do góry Bottom