• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kasa fiskalna

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
@mar.wo
Raczej nie, gdyż paragon to jedno, a faktura to drugie.. czyli gdy wystawisz paragon i fakturę na to samo to chyba prawnie wykonałeś 2x te same usługi.. tylko że raz wystawiłeś paragon, a raz fakturę :)
Mały błąd -czyli nie tak;)
Masz prawo wystawić paragon do każdej Faktury Vat i do każdej Faktury Imiennej
jednak w tedy taki paragon pozostaje u Ciebie podpięty do wystawionej Faktury a klient otrzymuje tylko Fakture jeśli klient nie chce Faktury musi otrzymać paragon
Takie rozwiązanie jest jasne i czytelne płacisz tylko raz podatek a paragon jest ściśle powiązany z konkretnym dokumentem ;)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Ja uważam, że dobrze opisane kody, to zysk dla firmy, bo klient widzi, że paragon jest porządnie napisany i zysk dla mnie, bo nie sieje wątpliwości, co było zrobione. Myślę, że docelowo kodów będę miał pod 200, ale przy pomocy ściągawki na kartce szybko się pozycje wystukuje na kasę, przy odrobinie wprawy, dużo szybciej wystukuję paragon na kasie, niż bym miał wszystko napisać na komputerze.
Pozdrawiam.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Znaczy wiadomo na początku najtrudniej ;)

Lecz mi chodziło coś w stylu, mamy bazę usług + produktów w ilości np.: 2500.
I teraz po wykonaniu usługi przechodzimy do biura i mamy szukajke jak w katalogach z częściami i wpisujemy np.: Olej xxxx i Enter i następnie dodajemy wybrany rekord do paragonu gdy zakończymy to drukujemy :)
Fakt przy ilości kodów 20-50 to jest to zbędne, natomiast przy dużej bazie, ba! nawet 200 to już sporo takie rozwiązanie było by super :)

Gdybym tylko wiedział jak mniej więcej komunikuje się z tą kasą komputer to mógłbym coś takiego stworzyć taki program do magazynowania + wydruk :)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Znaczy wiadomo na początku najtrudniej ;)
Gdybym tylko wiedział jak mniej więcej komunikuje się z tą kasą komputer to mógłbym coś takiego stworzyć taki program do magazynowania + wydruk :)
Amerykę odkrył Kolumb , a w żadnej kasie nie ma możliwości wysłania pojedyńczego rekordu
takie rozwiązanie oferuje tylko drukarka fiskalna
I Takie rozwiązanie osobiście polecałem i polecam przy prowadzeniu gospodarki magazynowej
a programów które obsługują drukarki fiskalne jest masa .
Żeby oferować ,że coś sie zrobi trzeba wiedzieć jak to działa ;) a jestem przekonany ,ze nie wiesz jak działa kasa ;) wybacz....

czewor

Początkujący
Punktów
2
mobilnymechanik24.wix.com
Zgadzam się w 100%, nic tak nie odstrasza jak nieczytelny paragon/faktura.
No bo np:
1-Naprawa silnika
2-Naprawa układu zawieszenia
I klient nie wie czy w silniku naprawiono koło pasowe czy ułamany bagnet oleju. Czy w zawieszeniu wymieniłeś amortyzator czy tuleje na wahaczu.

Widzę to tak by przy tworzeniu kodów, tworzyć najpierw ogólne grupy np: (1) Naprawa układu zawieszenia a następnie podgrupy np: (01) Wymiana przedniego wahacza (02) Wymiana tulei wahacza itd. Aż się prosi by w exelu walnąć tabelki.
Naturalnie prawda jest taka, że tym tokiem myślenia dojdziemy do każdej śrubki i kodów utworzymy tysiące (w końcu coś o tym wiemy ;)).
Rzecz w tym by nie popaść w paranoję i tworzyć tylko te, które sami najczęściej robimy. A na początku taka ściągawka exelowa na pewno ułatwi sprawę.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Pytanie mam tylko jeszcze jak na przykład załatwiacie sprawę z częściami? Weźmy na to wymianę oleju z filtrem. Powiedzmy usługa kosztuje 30zł, olej i filtr 100zł, razem klient płaci mi 130zł, paragon albo fakturę z hurtowni zostawiam sobie ja, na kasie wbijacie 130zł z opisem wymiana oleju i filtra, czy rozbijacie to np. wymiana oleju i filtra 30zł, materiał/części 100zł?
Witam.
Dla mnie zawsze najważniejsza była i jest, moja praca. I gdyby było ograniczenie wysokości zarobku za jakąś usługę i ta kwota byłaby dla mnie za mała, to bym sobie dorobił na częściach, ale na szczęście za daną usługę mogę policzyć ile chcę i to mi wystarcza. Paragony będę wystawiał tylko za robociznę.
Pozdrawiam.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Witam.
Dla mnie zawsze najważniejsza była i jest, moja praca. I gdyby było ograniczenie wysokości zarobku za jakąś usługę i ta kwota byłaby dla mnie za mała, to bym sobie dorobił na częściach, ale na szczęście za daną usługę mogę policzyć ile chcę i to mi wystarcza. Paragony będę wystawiał tylko za robociznę.
Pozdrawiam.
Jacku ale montując część musisz, albo kupić ją na klienta albo wykazać w usłudze
Mając kasę nie możesz powiedzieć klientowi części tyle, a tu paragon na usługę
Paragon musi zawierać i Twoja pracę i zużyte części
Najprostszym rozwiązaniem jest np. wymiana oleju 30, olej 120
lub wymiana oleju wraz z olejem 150

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Jacku ale montując część musisz, albo kupić ją na klienta albo wykazać w usłudze
Mając kasę nie możesz powiedzieć klientowi części tyle, a tu paragon na usługę
Paragon musi zawierać i Twoja pracę i zużyte części
Najprostszym rozwiązaniem jest np. wymiana oleju 30, olej 120
lub wymiana oleju wraz z olejem 150

A jak kupię piastę za 1800 i wymienię ją za 100, to wystukam na kasie 1900 i płacę 8,5% podatku od całej kwoty 161,50 i 61,50 mam straty. To oto chodzi?

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Będąc na ryczałcie nie można sprzedawać części samochodowych z tego co się orientuję :)

Ja dotychczas robiłem tak:
- Zamawiałem części np.: w Inter Cars na paragon.
- Mówię klientowi, że części tyle i tyle kosztowały i jak chce to pokazuje mu asygnatę z IC i jeśli chce to później daje mu paragon z częściami które dał mi IC. ;)
- Mówię klientowi, że usługa kosztowała tyle i tyle.

I wtedy teoretycznie klient kupuje sobie sam części, jedynie co to ja niby udostępniam swój rabat w hurtowni..
A ja liczę jedynie usługę i z tego płacę podatek..

Panie Jacku, nie wiem czy Pan wie, ale dodatkowo można sobie odliczyć podatek z ZUS'u :)
Ja jestem puki co na "małym ZUSie" a wiec mogę sobie odliczyć jakieś ~250 zł podatku.
Teoretycznie wiec mogę mieć przychodu na ryczałcie jakieś: 3 000 zł i dopiero płacę coś do U.S.

Przykład:
Zysk: 3 000
Oprocentowanie: 8.5%
A wiec wychodzi jakieś 255 zł podatku do zapłaty..
Ale od tej kwoty mogę odliczyć jakieś ~250 zł, a wiec praktycznie płacę jedynie 5 zł do urzędu skarbowego.

Pewnie jak jest już duży ZUS to może tej kwoty można odliczyć jeszcze więcej, nie wiem.. ale ja tylko puki co wpisuje dzienny zysk do ewidencji przychodów + dodaje raporty + co miesiąc druk z banku o zapłacie ZUS'u i zanoszę to księgowej, a ona resztę załatwia :)

Pozdrawiam :)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Będąc na ryczałcie nie można sprzedawać części samochodowych z tego co się orientuję :)

Ja dotychczas robiłem tak:
- Zamawiałem części np.: w Inter Cars na paragon.
- Mówię klientowi, że części tyle i tyle kosztowały i jak chce to pokazuje mu asygnatę z IC i jeśli chce to później daje mu paragon z częściami które dał mi IC. ;)
- Mówię klientowi, że usługa kosztowała tyle i tyle.

I wtedy teoretycznie klient kupuje sobie sam części, jedynie co to ja niby udostępniam swój rabat w hurtowni..
A ja liczę jedynie usługę i z tego płacę podatek..
Ok faktycznie, przy ryczałcie pojawia się problem(nie założyłem w swojej wypowiedzi tej opcji ;) ) ale jak sam wspomniałeś nie można sprzedawać części ....
teoretycznie tak... ale praktycznie jeśli twoim klientem będzie UKS (zakup kontrolowany) to mogą pojawić się problemy jeśli będzie jakakolwiek wątpliwość
Ale faktycznie jeśli dasz klientowi paragon na zakup części + swój paragon za usługę jesteś kryty .
Może jestem przewrażliwiony dawno nie jestem już na ryczałcie, ale po nie jednej batalii z US ,by nie mieć problemu dopisał bym sobie w takiej sytuacji na kasie jeden kod (wentyl bezpieczeństwa)
Porada w doborze części :D
Osobiście nie mam tego problemu a, rabat wypracowany u dostawcy jest powiększeniem mojego zysku którym mogę, ale nie muszę podzielić się z klientem.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Myślę, że częściej kontrola z U.S. będzie w warsztacie / sklepie który się trudni sprzedażą części :), nie mam w sumie sporego doświadczenia z u.s, ale myślę że raczej nie przyjedzie do mnie taki kontroler aby wymienić mu przykładowo wahacz :)
Już prędzej bym się spodziewał na wymianę opon, bo pewnie skończyły by im się samochody do naprawy gdyby mieli tak kontrolować każdy warsztat :)

No tak, ja się właśnie borykam z tymi częściami dla klienta bo mam sporo większy rabat na części niż w sklepach, co w sumie jest puki co atrakcyjne dla moich klientów :) - no a ja zbytnio nie mogę nic na tym zarobić, no ale zbytnio się tym nie przejmuję, bo wiele lat Tata był na ryczałcie i jak naprawiał ciągniki rolnicze to każdemu dawał paragon i nic na tym nie miał :)

A co do tej porady doboru części, to nie wiem czy podchodzi pewnie pod PKD naprawy :D

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
teoretycznie można ratować się tym, że klient przyniósł swoje części.
Wtedy wystawiasz paragon tylko na usługę.
Ważne, żeby w hurtowni brać te części na paragon, a nie na fakturę.

sutores

Początkujący
Punktów
0
Miasto
częstochowa
witam

czy któryś z kolegów może doradzic z własnego doświadczenia która z kas wybrać (aclas albo farex), ewentualnie może polecic cos innego?

pozdro

Ostatnia edycja:

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Hej,

Z własnego doświadczenia to nie wiem, lecz..
Gdy byłem w sklepie to koleś pokazywał mi ACLAS Kos i Datecs Maluch e.ko, no to gdy powiedziałem mu, gdyby nie patrząc na kopię elektroniczną czy różnicę w cenię, tylko na serwis, obsługę i ogólnie jakość wykonania oraz "porządność firmy", no to doradził Datecs..

Dlatego ją wybrałem..

A szukałem kasy na którą wydam no góra te 1300 zł, a wiec dlatego wybrałem Datecs :)
Puki co jeszcze nie mam jej sfiskalizowanej, a wiec jedynie drukuje sobie jakieś przykładowe paragony, aby się nauczyć obsługi i jest jak dla mnie dosyć fajna, wydrukowałem może z 20-30 paragonów..
Bazę ma chyba 2 600 pozycji, co na warsztat jest odpowiednie, bo aktualnie mam bazę z tego forum + kilka dodatkowych pozycji, wiec może jest ich łącznie 200-300 :), gdyby dodać jeszcze części, to myślę że by wystarczyło, ew. było na pograniczu :)

Ale gdybym miał więcej kasy wydać, to wybrał bym oczywiście "K10" :) która jest chyba idealna do warsztatu :)

Pozdrawiam.

sutores

Początkujący
Punktów
0
Miasto
częstochowa
u mnie czyli w Częstochowie znalazłęm datecsa za 1150 brutto, też mi sie podoba ta kasa, z drugiej zaś strony aclasa mi koles sprzeda za 815 brutto, też przyjemna kasa tylko juz kopia papierowa i tak jak mówisz ciekawe jak jest faktycznie z serwisem bo wiadomo że każdy sprzedający powie że nie ma najmniejszego problemu (datecs podobno nie jest chiński także dodatkowy plus). Czytałem artykuł na automoto serwis i goście polecaja do małych warsztatów albo cos najtańszego czyli merkurego albo z kopia elektroniczną elcoma mini, tak samo jak datecs nie jest chińska, podobno:)

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
wiecie jestem świeżo po kontroli - i od lat piszę " usługa naprawy / serwisowania pojazdu '" + części już wyszczególnione, nie mieli zastrzeżeń - przecież wydaje mi się że nie jest możliwe wpisanie w kasę wszystkich możliwych napraw jakie przyjdzie nam robić, a rozpisywanie działami typu " naprawa zawieszenia' - ' naprawa silnika ' jest tak samo ogólne jak naprawa samochodu.... może się mylę ale jak na razie nie było zastrzeżeń

Marlena

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
173
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Najgorsze jest jak przyjeżdża klient na wymianę części, którą rzadko się wymienia i chce fakturkę. Ok klient prywatny wystawić musisz najpierw paragon i tu niespodzianka na kasie nie ma danej części. I jak to rozwiązujecie? Wszystkie części macie wbite na kasę?

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Ja z okolic Zawiercia..
I ja u jednego sprzedawcy pytałem o tego Aclas'a i Datecs'a i mówił, że nie ma problemu z Datecs'em, a już gorzej Aclas bo trzeba gdzieś go dalej wysyłać..

Do Datecs'a mówisz kupić jeszcze kabel RS232 na USB, no chyba, że masz komputer troszkę starszy i / lub z takim złączem :)
Ja to kupiłem na allegro za 5 zł i bez problemu śmiga :)

Plusem Datecs, jest większa ilość znaków bo ok. 36-40 w 1 linii :), elektronika i w sumie dużego doświadczenia z nią nie mam, oraz porównania z innymi dłużej niż 5 min w sklepie :p

Najgorsze jest jak przyjeżdża klient na wymianę części, którą rzadko się wymienia i chce fakturkę. Ok klient prywatny wystawić musisz najpierw paragon i tu niespodzianka na kasie nie ma danej części. I jak to rozwiązujecie? Wszystkie części macie wbite na kasę?

Znaczy wiesz, ja bym to zrobił na 2 sposoby..
Skoro Ty sprowadzasz tą część i dodajesz ją na fakturę / czy też paragon, to masz czas dodać do kasy w każdym momencie bo pewnie takie zamówienie u Ciebie będzie trwało te pół dnia / dzień, wiec czas na aktualizacje danych masz :)

Ewentualnie jak klient przychodzi mówi, że chce coś wymienić, a tej usługi nie masz na kasie, no to trzeba wtedy dodać tą usługę na kasę, podłączając się pod kompa.

Dlatego, lepiej jest mieć czasami drukarkę, bo wtedy mamy komputer przy sobie i w każdym momencie możemy dodać nowy kod, praktycznie w ciągu kilku minut :), a mając drukarkę no to trzeba ją podłaczyć do kompa, dodać nowy rekord i odłaczyć, i później wpisać kod, co trwa jakieś +10-15 min w zależności od dostępu do komputera :)

Pozdrawiam..

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Panowie jak wystawiam rachunek (ryczałt) to też trzeba to puscić przez kase ?

Do góry Bottom