Ja z okolic Zawiercia..
I ja u jednego sprzedawcy pytałem o tego Aclas'a i Datecs'a i mówił, że nie ma problemu z Datecs'em, a już gorzej Aclas bo trzeba gdzieś go dalej wysyłać..
Do Datecs'a mówisz kupić jeszcze kabel RS232 na USB, no chyba, że masz komputer troszkę starszy i / lub z takim złączem

Ja to kupiłem na allegro za 5 zł i bez problemu śmiga
Plusem Datecs, jest większa ilość znaków bo ok. 36-40 w 1 linii

, elektronika i w sumie dużego doświadczenia z nią nie mam, oraz porównania z innymi dłużej niż 5 min w sklepie
Najgorsze jest jak przyjeżdża klient na wymianę części, którą rzadko się wymienia i chce fakturkę. Ok klient prywatny wystawić musisz najpierw paragon i tu niespodzianka na kasie nie ma danej części. I jak to rozwiązujecie? Wszystkie części macie wbite na kasę?
Znaczy wiesz, ja bym to zrobił na 2 sposoby..
Skoro Ty sprowadzasz tą część i dodajesz ją na fakturę / czy też paragon, to masz czas dodać do kasy w każdym momencie bo pewnie takie zamówienie u Ciebie będzie trwało te pół dnia / dzień, wiec czas na aktualizacje danych masz
Ewentualnie jak klient przychodzi mówi, że chce coś wymienić, a tej usługi nie masz na kasie, no to trzeba wtedy dodać tą usługę na kasę, podłączając się pod kompa.
Dlatego, lepiej jest mieć czasami drukarkę, bo wtedy mamy komputer przy sobie i w każdym momencie możemy dodać nowy kod, praktycznie w ciągu kilku minut

, a mając drukarkę no to trzeba ją podłaczyć do kompa, dodać nowy rekord i odłaczyć, i później wpisać kod, co trwa jakieś +10-15 min w zależności od dostępu do komputera
Pozdrawiam..