• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kasa fiskalna

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Sądzisz, że będzie zaczynając?

a powie mi ktos jak chce otworzyć warsztat samochodowy jako dzialalnosc jednoosobowa to musze miec od poczatku kase fiskalna czy jak to dziala?

A po za tym proponuję uderzyć do księgowej, bo nie będziesz miał czasu raczej na papierologie, też kiedyś myślałem że sam wszystko dam radę...

sebaq

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Burscheid
Nie no do księgowej uderzę tylko właśnie nie wiem jak to wygląda na początku jeśli chodzi o podatek. No bo paragony muszę jakoś wystawiać a do tego niestety jest kasa fiskalna potrzebna. Ale też jest coś że do 20 tyś zarobku dopiero wtedy muszę mieć. Więc nie rozumiem tego wcale.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Ale też jest coś że do 20 tyś zarobku dopiero wtedy muszę mieć. Więc nie rozumiem tego wcale.
To nie dotyczy samochodówki PKD 45.20.... Czyli musisz mieć.
Dużo jest na ten temat w sieci... Dziwne, że nikomu nic się już nie chce. Łatwiej zapytać na forum niech inni odwalą robotę... Jak ja zaczynałem to wszystko czytałem - od muratora poprzez przepisy prawa budowlanego a na przepisach skarbowych skończyłem...

sebaq

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Burscheid
Czyli od razu na starcie muszę zakupic kasę fiskalną?

Nie no szukałem w sieci tylko nie mogłem za bardzo nic konkretnego znaleźć.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Na chwilę obecną dopóki nie przekroczysz 20 000 rocznie możesz wystawiać dokument sprzedaży, czy jak to się nazywa. Jeśli klient nie chce paragonu powinieneś wpisać w książkę dziennego przychodu jakiegoś tam i wykazać na koniec miesiąca. Kasa chyba dla wszystkich od 2019, mogę się mylić bo ja mam księgowego od tego.

sebaq

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Burscheid
A to faktycznie, bedę musiał pójść na jakiś kurs chyba jak to ogarnąć xD

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
A to faktycznie, bedę musiał pójść na jakiś kurs chyba jak to ogarnąć xD
Jaki kurs?? Albo najmij księgową albo robisz sam jak jestes na ryczałcie 8,5% - masz kasę na którą nabijasz usługi a na koniec dnia robisz raport dobowy i wpisujesz datę i nr raportu do ewidencji przychodu (taka książeczka za 10zł na allegro). Po miesiącu robisz raport miesięczny i podsumowujesz dochód w tej książeczce. W styczniu na podstawie dochodów miesięcznych robisz pit28 - u księgowej to koszt 25zł... I tyle. Podjedź do księgowej to ci wyjaśni. Zapisz sobie wszystkie pytania w zeszycie - filozofii nie ma. Co innego jak idziesz w handel to już zaczynają się zasady ogólne KPiR opodatkowanie 19%, możesz jeszcze zostać VATowcem i już zaczyna się pełna księgowość... To już dla mnie nie do ogarnięcia więc księgowa jak najbardziej się przyda... Z drugiej strony jak już masz wejść na pełną księgowość i za jej prowadzenie płacić kasę to nie lepiej otworzyć spółkę - nie będziesz bulił ZUSu :D - pogadaj z księgową... :D
http://wgospodarce.pl/informacje/9536-tajemnica-firmy-wolnej-od-zus-to-jest-mozliwe

sebaq

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Burscheid
Dopiero wracam z Niemiec pod koniec lutego to będę musiał to ogarniać, wszystko na raz :D a składki ZUS, szukałem na necie i nie mogę tego ogarnąć jakie tak na prawdę będę miał. Czyli najlepiej wziąć ryczałt 8.5 %. Muszę jaką dobrą księgową znaleźć która mi troche pomoże to ogarnąć jakie wgl będę miał koszta w prowadzeniu firmy.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Księgowość 150zl i uwierz, że to jak za darmo, nic Ci głowy nie męczy i śpisz spokojnie w nocy, chyba że klienci Ci nie dadzą

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Czyli najlepiej wziąć ryczałt 8.5 %.
To zależy co chcesz robić... Jak tylko usługi to ryczałt ale nic nie odliczysz, żadnej części, żadnej opony, narzędzi itp, itd. Jak będziesz chciał pohandlować np oponami, akumulatorami, częściami to bardziej opłaci się być na zasadach ogólnych bo wszystko wrzucisz w koszty.
Przykład:
  • kupujesz hurtowo 4 opony za 800zł i robisz usługę na ryczałt 8,5%. Łączny koszt usługi (w tym opony ale ich nie wyszczególniasz tylko bijesz jako usługę) to 1000zł - czyli opłacasz 85zł podatku - zarobiłeś 115zł na tych oponach i wymianie - szału nie ma...
  • kupujesz hurtowo 4 opony za 800zł i robisz usługę/sprzedaż na zasadach ogólnych czyli 19%. Koszt 1000zł ale odliczasz cenę zakupu 800zł i opodatkowane masz tylko 200zł czyli podatek wychodzi 38zł - zarobiłeś na wymianie opon i ich sprzedaży 162zł (czyli 47zł więcej niż na ryczałcie)...
  • Gdybyś robił same usługi to wymiana opon 100zł - na ryczałcie zapłacisz podatek 8,5zł a na ogólnych 19zł podatku
Teraz to ty musisz zdecydować co będziesz robił. Zmiana sposobu opodatkowania jest zawsze możliwa po złożeniu odpowiednich dokumentów od US od 1 do 20 stycznia nowego roku podatkowego... Przy zakładaniu firmy sam ustalisz na jakich zasadach zaczynasz. Jedyne ograniczenie to wybór PKD... Niektóre nie podlegają pod ryczałt (np diagnostyka silników itp ale to już musisz doczytać w tabelach PKD)
Acha - jeszcze jest coś takiego jak składka zdrowotna. Wynosi obecnie 297,28 i odliczyć możesz miesięcznie około 255zł. Czyli robiąc dochód miesięczny nie większy niż około 3000zł na ryczałcie masz podatek od tego 255zł ale odejmujesz opłaconą składkę do odliczenia -255 i płacisz 0zł podatku... tak to działa. Księgowa ogarnie ale ryczałt ty też powinieneś...

Ostatnia edycja:

sebaq

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Burscheid
No tak wiadomo że będę brał części z hurtowni po niższych cenach i będę też zarabiał na cześciach to raczej na zasadach ogólnych będzie się leppiej opłacało. Trochę jest to bezsensu że jak się wymienia opony i będę musiał dać klientowi paragon to nie dość że od tego musi być zapłacony podatek VAT to jeszcze za usługe te 19%. Czy jak ja np wymieniam opony za 60zł to na kasie to rejestruje jako usługę i płace od tego tylko te 19 %?

Ostatnia edycja:

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Trochę jest to bezsensu że jak się wymienia opony i będę musiał dać klientowi paragon to nie dość że od tego musi być zapłacony podatek VAT to jeszcze za usługe te 19%. Czy jak ja np wymieniam opony za 60zł to na kasie to rejestruje jako usługę i płace od tego tylko te 19 %?
To zależy... Jak jesteś na ryczałcie bo tylko świadczysz usługi to płacisz tylko 8,5%. Na samych usługach się opłaca. Gdy jesteś na ogólnych bez vat to z 60zł płacisz tylko 19% ... Możesz jeszcze zostać Vatowcem z tym, że vat od usług to dodatkowo 8% (chyba jakoś tak) Czyli będąc na zasadach ogólnych i będąc vatowcem kupując części obarczone podatkiem 23% sprzedajesz je z vatem 8% czyli na samym vacie ukręcasz do odliczenia 15% ... Wszystko zależy od obrotu... Jak jest bryndza to z gówna bata nie ukręcisz. Bo co odliczysz jak nie ma z czego. Musi być obrót - przemiał, żeby robić koszty i odliczać vat... Na początek proponuję wymacać temat na ryczałcie bo nawet jak na częściach nie zarobisz to za usługę zapłacisz mały podatek... Na oponach np handel zdechł przez all*** i inne platformy. Wyobraź sobie zarobek na oponie 20zł + wymiana kompletu 70zł to razem 150zł na zasadach ogólnych to prawie 30zł podatku. W kieszeni masz 120zł - ale ty klientowi dajesz gwarancję na opony :D ... Haczyk jest taki, że obecnie klient nie przyjedzie do ciebie i nie da zarobić 20zł na oponie bo na oponeo kupi po tej samej cenie co ty w hurcie + przesyłka darmowa.... Dla mnie lepiej bo na samej usłudze zrobię 70 a odpada gwarancja na opony, i podatek tylko 8,5.... :D Jak mu kapeć wybuli to przyjedzie z nowym na zamianę i sam będzie się bujał z reklamacjami :D

sebaq

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Burscheid
No tak masz rację ale jak np kupię sprzęgło w dużo niższej cenie i później klientowi moge je sprzedać za wyższą cene to bardziej się opłaca być na zasadach ogólnych bo wtedy policzę sobie inaczej. Szczerze trudno powiedziec na początku jak to zrobić. Najważniejsze żeby była robota to wtedy wszystko inne się ułoży ;d

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
No tak masz rację ale jak np kupię sprzęgło w dużo niższej cenie i później klientowi moge je sprzedać za wyższą cene to bardziej się opłaca być na zasadach ogólnych bo wtedy policzę sobie inaczej. Szczerze trudno powiedziec na początku jak to zrobić. Najważniejsze żeby była robota to wtedy wszystko inne się ułoży ;d
Zawsze możesz mu dać z rabatem i fakturą... a cenę za usługę policzyć po wyższej stawce. Jak mu się nie spodoba to niech jedzie do konkurencji... :D Tak czy siak cena dla niego będzie ta sama... Robisz dobrze robotę to swoje bierzesz, wcale nie musisz ucinać na częściach.

lolek112

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
oponyzimowepromocja.pl
planuje montować haki holownicze i do tego potrzebuje kasę fiskalną, sprzedawca twierdzi, że tak ale nie chciałbym kupić czegoś co się nie sprawdzi, a sprzedawca zawsze może chcieć wcisnąć mi to na czym najlepiej zarobi..

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
po ciul ci teraz kupować jak za pewien czas wchodzą kasy online i za rok będziesz musiał kupić nową

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Byłem na przeglądzie kasy kilka dni temu i z kasami online nadal cisza. Nadal nie ma ustawy. Ciekawostką jest to że projekt ustawy przewiduje zakaz ingerencji i modernizacji obecnych kas, więc wszystkie kasy "online ready" pójdą w kosz, ale to jest projekt ustawy, więc nic do końca nie wiadomo.
Kasy online nie są produkowane ponieważ nie wiadomo jakie będą wymagania ustawodawcy, dopóki nie ma ustawy. A online ready to nic innego jak chwyt marketingowy. No bo jak można zrobić coś jak nie wiadomo co będzie wymagane w tych kasach.
Interesowałem się tematem ponieważ chciałem przejść z kasy na drukarkę fiskalną, ale na razie trzeba czekać na ustawę.

Do góry Bottom