• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kasy online od 2019 roku

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
To będzie opłata za transfer danych. Wszystko zależy jakiego operatora wybierzesz.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Nawet nie chce mi się z Tobą dyskutować, skoro Ty wiesz wszystko najlepiej, a cały rząd, producenci kas i wszyscy pozostali mechanicy są w błędzie. Jedynie Ty masz rację, i możemy dotychczasowych kas używać do śmierci.

Ale, proszę bardzo. W załączniku masz projekt zmiany ustawy. Nie będę Ci mówił dokładnie w którym artykule jest mowa o tych datach, chociaż wiem, bo go czytałem. Projekt ma 39 stron, więc myślę, że sobie poradzisz.

To będzie opłata za transfer danych. Wszystko zależy jakiego operatora wybierzesz.
Pytanie tylko, czy nie będzie można tych kas po LAN np. podłączyć?

Załączniki

• 8-020-958-2018.pdf
    319,7 KB · Wyświetleń: 7

wmig

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Ostrów Mazowiecka
Przeczyszczałem projekt ustawy, co prawda pobieżnie i nie znalazłem nigdzie informacji na temat zmuszenia podatnika do wymiany kasy na wersję online. Mowa jest tylko o zaprzestaniu sprzedaży, a nie używania.
i jeszcze cytat
"Do podatników, którzy nabyli kasy przed wejściem w życie noweli, będą miały zastosowanie przepisy w brzmieniu dotychczasowym."

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Art. 145b. 1. Podatnicy mogą prowadzić ewidencję sprzedaży przy zastosowaniu
kas rejestrujących z elektronicznym lub papierowym zapisem kopii w terminie:
1) do dnia 31 grudnia 2018 r. – do:
a) świadczenia usług naprawy pojazdów silnikowych [...]

Więc tak, można starych kas używać np. w sklepie spożywczym. Jako, że jest to forum mechaników, to rozmawiamy o tym do kiedy my możemy starych kas używać. Więc możemy starych kas używać do końca roku zgodnie z w/w artykułem. No chyba, że ta ustawa nie wejdzie w życie... Ale na oo bym mnie liczył :)

Ostatnia edycja:

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Nawet jak wejdzie w życie w takiej formie to i tak termin na 100% zostanie przesunięty
Mam taką nadzieję, ale jak widzisz przewidują wejście ustawy w październiku z tymi terminami... A jak znamy nasz kochany rząd, potrafią nawet po nocach wprowadzać ustawy... Także ten...

wmig

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Ostrów Mazowiecka
Tylko weź pod uwagę że to nierealne ze względu na brak kas. Homologacji też producent nie zrobi w jeden dzień. Wieki temu pracowałem w serwisie kas i nie raz było tak że przepisy były tylko brak urządzeń powodował przesunięcie terminów Od wejścia przepisów na nowe homologacje do wypuszczenia gotowego produktu minie ładnych parę miesięcy. O ile sprzętowo producenci są przygotowani, to programowo wszystko w powijakach.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A ja się zastanawiam czy to pod uokik nie powinno podejść. Prawo nie działa wstecz czyli kasy powinny obowiązywać a tu taki przymus. Kupując kasę żeby nie zwracać dofinansowania trzeba mieć ją dwa lata. Więc teraz zamknięcie kasy z przymusu i 700zł w plecy.

Moim zdaniem to nie przejdzie.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Szachu... Dopiero do tego doszedłeś, że to lobby? Mamy najmniej przyjazne prawa podatkowe dla firm w europie. Czasem rozmawiając ze znajomymi z Czech, Słowacji czy choć by Litwy, zastanawiam się, czy nie zarejestrować tam działalności.
Ostatnio kupiłem samochód na firmę (uszkodzony) i przy składaniu PCC3 miła pani poinformowała mnie, że cena na umowie odbiega od ceny rynkowej, i że oni mają prawo przez pięć (5) lat skontrolować tą transakcję... Szkoda, że do tego samego urzędu co miesiąc człowiek zanosi wór pieniędzy z VAT, Dochodowego i za pracowników. Czyli urzędy o nas tak naprawdę jako podatnika Uja wiedzą. Każdy jest oszust i złodziej i ma płacić... Jesteśmy jedynymi zwierzetami na ziemi płacącymi za pobyt na niej...

Moim zdaniem, te kasy online to nic innego jak nabijanie kasy producentom i jeden wielki wałek.
przecież te durne raporty dobowe i miesięczne jak masz kasę to i tak robisz a JPK księgowa i tak wysyła...
Więc po co to niby, skoro skarbówka i tak JPK dostaje...

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Więc teraz zamknięcie kasy z przymusu i 700zł w plecy.

Moim zdaniem to nie przejdzie.

Nie, tych 700 nie musisz zwracać, mało tego, dostaniesz drugie 700 za zakup online. Swoją drogą, idź i kup kasę za 700 zł :) chciałem drukarkę fiskalną kupić, żeby sobie robotę ułatwić... Ceny od 2000. Dziękuję, postoję :)

A przejść to przejdzie na 100%. Przecież jesteśmy złodziejami i trzeba piniondze na 500+ ściągać od złodziei... tak przecież obiecywali :)

Szachu... Dopiero do tego doszedłeś, że to lobby? Mamy najmniej przyjazne prawa podatkowe dla firm w europie. Czasem rozmawiając ze znajomymi z Czech, Słowacji czy choć by Litwy, zastanawiam się, czy nie zarejestrować tam działalności.
Ostatnio kupiłem samochód na firmę (uszkodzony) i przy składaniu PCC3 miła pani poinformowała mnie, że cena na umowie odbiega od ceny rynkowej, i że oni mają prawo przez pięć (5) lat skontrolować tą transakcję... Szkoda, że do tego samego urzędu co miesiąc człowiek zanosi wór pieniędzy z VAT, Dochodowego i za pracowników. Czyli urzędy o nas tak naprawdę jako podatnika Uja wiedzą. Każdy jest oszust i złodziej i ma płacić... Jesteśmy jedynymi zwierzetami na ziemi płacącymi za pobyt na niej...

Moim zdaniem, te kasy online to nic innego jak nabijanie kasy producentom i jeden wielki wałek.
przecież te durne raporty dobowe i miesięczne jak masz kasę to i tak robisz a JPK księgowa i tak wysyła...
Więc po co to niby, skoro skarbówka i tak JPK dostaje...

Pytanie tylko, czy mając firmę w Czechach możesz świadczyć usługi w Polsce i nie podlegać pod polskie przepisy? No chyba nie, więc w naszym przypadku nic to nie da, chyba że będziesz zyski transferował za granicę, a firma w PL będzie przynosiła straty... ale ile tego musisz przemielić żeby to się opłacało?

Co do tego, że skarbówka traktuje nas jak złodziei, a nie jak ludzi, którzy w zasadzie utrzymują to państwo i urzędników... Zgadzam się w 100%

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Wiadomo coś więcej na temat tych nowych kas czy na razie cisza???

colin578

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Koło
W tamtym miesiącu byłem na przeglądzie kasy to panowie serwisanci mówili, że głoski o kasach online chodzą od 2-3 lat i ciągle jest przesuwany termin i z początkiem 2019r jest tak samo, termin jest przesunięty na lipiec. Tyle mi powiedzieli.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
W tamtym miesiącu byłem na przeglądzie kasy to panowie serwisanci mówili, że głoski o kasach online chodzą od 2-3 lat i ciągle jest przesuwany termin i z początkiem 2019r jest tak samo, termin jest przesunięty na lipiec. Tyle mi powiedzieli.

nie wiem, ja nic nie znalazłem o przesunięciu terminu. Znalazłem tylko info, że jeszcze żadna kasa nie dostała jakiś tam certyfikatów z urzędu miar, czy jak to się tam nazywa... a więc jeszcze takiej kasy nie można sprzedać. Jest druga połowa listopada, zaraz będzie okres świąteczny i jestem ciekaw jak serwisanci i urzędasy wyrobią się z rejestracją nowych kas... słabo to widzę :)

Gerwaz garage

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Belchatow
Tez rozmawialem z serwisantem kasy dzisiaj jak robil przeglad kasy i mowil ze termin jest przelozony na lipiec 2019 ale watpi ze od lipca to wejdzie i mowil ze jesli to wejdzie to da mi znac bo niby ich firma swoim klientom zawsze daje znac o zmianach w przepisach

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
A jak jest ktoś na ryczałcie to też musi mieć kase online czy tylko vatowców to dotyczy

Do góry Bottom