• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Carens MK3 2.0CRDi D4EA 140KM odpala i gaśnie...

andri23

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kópavogur
Witam serdecznie.
Drodzy forumowicze potrzebuje waszej pomocy.
Posiadam Kie jak w temacie z 2007r. Niestety mieszkam na Islandii i jedynym miejscem gdzie mogę naprawić swoją kie, jest autoryzowany serwis który cechuje brak wiedzy praktycznej i naprawa na zasadzie wymiana wszystkiego. A teraz problem zasadniczy. Mianowicie, podczas jazdy pod górę, obroty wzrosły do 4tyś. i po naciśnięciu hamulca silnik zgasł. Na wzniesieniu nie było możliwe ponowne odpalenie, a na prostej silnik po wielu próbach odpalił ale tylko na chwile. Po odpalenie utrzymuje się 800 obr. przez ok 30 s. i ponownie gaśnie.
Zero reakcji na gaz. W serwisie Kia po podpięciu komputera stwierdzono wtrysk na 4 cylindrze do wymiany. Po wymianie na nowy nic się nie zmieniło więc stwierdzono, że kompresja na 4 cylindrze jest za niska wiec silnik do rozbiórki aby stwierdzić gdzie jest problem.
Moje pytanie brzmi: Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Do teraz silnik działał perfekcyjnie. Przebieg to 150 tyś,km prawdziwe. Wszystkie filtry wymienione miesiąc temu. W starym filtrze paliwa nie stwierdzono opiłków. Pompa paliwa w baku pracuje.

Proszę o pomoc zanim koszty serwisowe przewyższą wartość samochodu.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
377
Mam nadzieję, że ktoś zaczął od głupoty jaką jest filtr paliwa? Pół roku temu kupiłem Mazdę 3 1.6 hdi, maksymalna prędkość 50 km/h, każde mocniejsze wciśnięcie gazu i silnik gasł, padało ciśnienie paliwa. Już miałem rwać pompę i wtryski, ale coś mnie tknęło z filtrem ( podobno był zmieniany), założyłem nowy i samochód ożył

andri23

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kópavogur
Dziękuję za odpowiedzi. Paliwa mam jakieś 75% baku a ten model nie miał problemy z farbą w baku. Jedynie czego się obawiam to że na ostatnim tankowania czyli jakieś 150 km. Przed avaria zatankowalem słabej jakości paliwo.

XM love Citroen

SuperMechanior
Punktów
114
To chyba, że z kanistrów bo na N1 to raczej prima sort.
Niedaleko bo w Keflavik jest warsztat prowadzony przez rodaków, może Ci pomogą, bo wiesz nasi są najlepsi.

Do góry Bottom