• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra G 1.8 16v - odpala i gaśnie (losowo)

mihau89

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Witam.
Od dłuższego czasu mam problem z odpalaniem samochodu Opel Astra G 1.8 16v 125km (Z18XE)
Objawy są w zasadzie 3:
1. Silnik odpala "za szybko" - ciężko to wytłumaczyć ale wygląda to tak jakby rozrusznik nie zdążył dobrze zakręcić silnikiem a on już odpala
2. Silnik długo kręci zanim odpali
3. Silnik odpala i od razu gaśnie - po drugim odpaleniu wszystko wporządku

Powyższe objawy występują losowo, raz auto odpala perfekcyjnie innym razem są problemy. Podczas jazdy żadnych złych objawów, wszystko ok. Problemy z odpalaniem występują niezależnie czy auto odpalane rano na zimno, czy jak silnik rozgrzany.

Co do tej pory zrobiłem:
- olej, filtry (knecht), świece (ngk) - nowe
- diagnostyka komputerowa:
brak błędów (op-com, launch, autocom)
STFT i LTFT +-3%
- ciśnienie paliwa 3,8 bar
- czujnik położenia wałka rozrządu - masa ok, zasilanie ok, sygnał jest (niestety nie mam oscyloskopu żeby ocenić jego przebieg)

Objawy pasują mi do czujnika położenia wałka, brak błędów odwodzi mnie od wymiany w ciemno. Jakieś sugestie co jeszcze może być przyczyną takiego zachowania samochodu? Gdzie szukać przyczyny.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
564
Miasto
Podkarpacie
Może być problem z czujnikiem walka w głowicy . Niestety są 2-3 rodzaje wiec musisz poszukać na necie jakie powinien mieć parametr .

mihau89

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Dziękuje za podpowiedź. Dobrałem się do wspomnianego czujnika położenia wałka rozrządu, okazało się że izolacja przewodów jest skruszała i rozpada się w rękach. Wymieniłem czujnik na nowy oryginalny GM.

Niestety nic to nie zmieniło. Problemy z rozruchem nadal są. Jakieś inne podpowiedzi? Co w dalszej kolejności sprawdzać?

Do góry Bottom