• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Cerato 2.0 DOHC - coś się gdzieś przelewa?

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Witajcie!

Jakiś czas temu po zgaszeniu silnika usłyszałem gdzieś zza kierownicy dźwięki przelewania się jakiegoś płynu. Od tamtego czasu kilka razy się to powtórzyło. Bardzo mnie ciekawi o co może chodzić?

Dla formalności wrzucam filmik.

Pozdrawiam,
Wojtek

Ostatnia edycja:

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Płyn chłodzący jest w odpowiedniej ilości, dziś nawet sprawdzałem. Wobec tego o co może chodzić?

Z filmikiem sprawdzę na kompie później jeszcze i spróbuję poprawić.

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Klima była na serwisie 2 tygodnie temu. Pojechałem bo syczało z nawiewów i faktycznie był duży niedobór czynnika - brakowało 400 g z 0,5 kg. Prawdopodobnie mam gdzieś jakiś wyciek, gość wpuścił barwnik i pod lampą będzie go szukał, mam podjechać po miesiącu czasu. Te dźwięki zza kierownicy były też jednak zanim pojechałem na serwis klimy. Pomóżcie proszę ;)

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Panowie, odkupuję temat, bowiem problemów z klimą ciąg dalszy.

Gdzieś ucieka mi płyn chłodzący, niewiele, uzupełniam rzadko ale jednak od czasu do czasu muszę dolać.

Przy okazji robienia innej rzeczy w aucie poprosiłem mechanika żeby to sprawdził, mówi że wszystko do czego ma dostęp i może sprawdzić jest szczelne, natomiast zabił mnie mówiąc, że z nawiewów jak włącza klimę słychać syczenie, już trzeci raz powtarza się to w ciągu roku, więc widzę że dobijanie klimy nawet z uszczelniaczem nic nie daje... Serwisant klimy w układzie też nie potrafił zlokalizować jakiegokolwiek wycieku.

Auta jeszcze nie odbierałem, ale mechanik stawia na nagrzewnicę, a ja proszę o wytłumaczenie jak krowie na granicy - co ma nagrzewnica do klimatyzacji a raczej ubytku czynnika chłodzącego? Czy czynnik klimatyzacji przechodzi przez nagrzewnicę? Mnie się wydawało że tylko płyn chłodzący.

Nawet jeśli ktoś teraz zaśmieje się pod nosem ale zna tę kwestie i potrafi wyjaśnić to bardzo proszę o pomoc!

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Nie, czynnik chłodzący nie przechodzi przez nagrzewnicę tylko przez parownik, przez nagrzewnicę tylko płyn chłodzący. Ale nie wiem o co pytasz bo chaotycznie napisane. Piszesz że masz wyciek płynu chłodzącego, więc mechanik może zdiagnozował że wycieka z nagrzewnicy nie gaz tylko właśnie płyn chłodzący.

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Może chaotycznie bo już nie mam siły. Odnośnie Twojego ostatniego zdania owszem, mechanik stwierdził że winna jest nagrzewnica jednak właśnie ją powiązał z syczeniem które pojawiło się po raz kolejny z nawiewów, czyli mówiąc krótko po raz kolejny pojawia się problem z klimą - niedobór czynnika=syczenie. Sugerowal że ucieka przez nagrzewnicę. Stąd moja wątpliwość o powiązanie nagrzewnicy z klimą, bo te dwie rzeczy wiąże ze sobą mechanik. Jutro odbieram auto, pogadam z nim jeszcze i pewnie będę tutaj pisał, może tęgie głowy pomogą zdiagnozować problem.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Sprawa jest prosta, na pracującym silniku i przy zakręconym korku zbiornika płynu macamy wężyk przelewu (silnik zagrzany) jeżeli jest twardy tzn. jest w nim ciśnienie zbyt wysokie to ewidentnie uszczelka pod głowicą jest do roboty. Co więcej wyjaśniło by to niewielkie ubytki płynu. Od tego każdy w miarę rozgarniety powinien zacząć, syczenie z parownika? No nie mogę.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Sprawa jest prosta, na pracującym silniku i przy zakręconym korku zbiornika płynu macamy wężyk przelewu (silnik zagrzany) jeżeli jest twardy tzn. jest w nim ciśnienie zbyt wysokie to ewidentnie uszczelka pod głowicą jest do roboty. Co więcej wyjaśniło by to niewielkie ubytki płynu. Od tego każdy w miarę rozgarniety powinien zacząć, syczenie z parownika? No nie mogę.
Nie wiem czy się odnosisz do mojej odpowiedzi czy nie, ale nie napisałem nigdzie że z parownika może syczeć gaz czy coś, napisałem tylko że przez nagrzewnicę nie przechodzi gaz a przez parownik, który znajduję sie również we wnętrzu pojazdu.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
To możliwe ale gaz nie chlupocze nagrzewnica i parownik to dwie różne rzeczy, obie są wewnątrz i są do siebie podobne ale pełnią różne funkcje. Oglosy przelewania z nagrzewnicy wskazują na uszczelke głowicy, nie wlaczaj A/C i posłuchaj wtedy sprawa się wyjaśni.

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Kontynuując temat, wrócę jeszcze do samej klimy. Z czego może wynikać problem z jej wydajnością podczas szybkiej jazdy? Tego lata już podczas dwóch dalszych podróży z prędkościami autostradowymi musieliśmy otwierać okna bo z nawiewów przestawało wiać chłodne powietrze - czy to może być kwestia prędkości, a raczej obciążenia silnika, może czasu podróży?? Klima jest automatyczna i dodam, że podczas krótkich odcinków w mieście nie ma problemów, klima chłodzi wnętrze.

Do góry Bottom