• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Sportage olej/ w ASO mówią olej to

Człenio

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Forumowiczów mam pytanie odnośnie Kia Sportage 1.6 benzyna 2014r. czy trafiła się komuś taka przypadłość jak zapalająca się kontrolka oleju a generalnie wszystko działało tzn. jest olej i ciśnienie. A w ASO mówią że to problem z elektroniką i nie opłaca się tego robić bo wszystko jest w porządku.

Człenio

Początkujący
Punktów
0
Tego nie wiem bo generalnie jestem zainteresowany kupnem tego auta po leasingowo i firma która go użytkowała powiedziała że w ASO mówili że to problem jakiś elektroniczny i jest to duży koszt na wymianę i się tego nie opłaca robić a dla firmy były to za duże koszty.
Więc nie wiem jakie koszty mogły by ich przerazić i jaki mógł by być to problem, czy komputer to koszty w tysiącach?

W ASO przez dwa lata tylko kasowali błędy kontrolka gasła a po krótkim czasie kontrolka znowu się zapalała.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Jeżeli w ASO powiedzieli klientowi, że nie opłaca się robić kontrolki ciśnienia oleju to omijałbym to ASO jak i samochody u nich serwisowane.

Człenio

Początkujący
Punktów
0
A jeżeli to coś z komputerem czy elektroniką to faktycznie są to duże koszty czy jednak zmienić ASO

pawcar

SuperMechanior
Punktów
957
Miasto
Manchester
Firma chce się tego pozbyć ,więc kosztuje pewnie czapkę śliwek. Jeżeli myślisz, ze to tylko elektryczny błąd i się nie opłaca im tego robić to po co sprzedają ? :D

Generalnie wkalkuluj silnik w cenę zakupu...

Człenio

Początkujący
Punktów
0
Firma chce się tego pozbyć ,więc kosztuje pewnie czapkę śliwek. Jeżeli myślisz, ze to tylko elektryczny błąd i się nie opłaca im tego robić to po co sprzedają ? :D

Generalnie wkalkuluj silnik w cenę zakupu...
W takim razie co mogło by być przyczyną skoro to takie drogie, bądź nie opłaca się tego robić.

Uriel78

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Forumowiczów mam pytanie odnośnie Kia Sportage 1.6 benzyna 2014r. czy trafiła się komuś taka przypadłość jak zapalająca się kontrolka oleju a generalnie wszystko działało tzn. jest olej i ciśnienie. A w ASO mówią że to problem z elektroniką i nie opłaca się tego robić bo wszystko jest w porządku.

A to może chodzi nie o kontrolkę ciśnienia oleju tylko poziomu oleju. Z pytania to nie wynika.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
500
Miasto
Józefów
W takim razie co mogło by być przyczyną skoro to takie drogie, bądź nie opłaca się tego robić.
Wszyscy ci piszą nie kupuj bo się wpakujesz w koszty a Ty i tak chcesz du...e poparzyć choć wszyscy mówią nie wkładaj du...y w ognisko ....
Nie rozumiem ludzi, mówisz im że język przymarznie do lodowatej klamki to i tak przyłożą
Ale to w końcu ich język i kto im zabroni

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Bo pewnie auto w okazyjnej cenie, więc dolary w oczach kolega widzi i na siłę chce usłyszeć, że za 100zl naprawi... a potem dostanie fakturę od mechanika i będzie płacz, że co tak drogo, że on tyle nie ma.

Raz tak kiedyś robiłem silnik jakiemuś handlarzowi, to też na koniec było, że dużo wyszło i że on prawie nic nie zarobi na tym aucie i mam mu opuścić. Jasne, ja będę mu się do interesu dokładał :D

Jak to się mówi, jak nie wiesz co może być, to sprawdź sobie na allegro ile silnik kosztuje, dolicz parę tysi na wymianę i wtedy policz czy się dalej opłaca.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
610
Miasto
Podkarpacie
Jeśli samochód ma mniej niż 150 tys. km to musi być gwarancji !!! i aso by to zrobiło od ręki .
1. Jeśli ma więcej niż to poszukaj innego egzemplarza - nie pytaj dlaczego po prostu zaakceptuj to .
2. Jeśli nie ma to :
a) prawdopodobnie ma przekręcony licznik
b) jest po konkretnym dzwonie !!! sportage III jest elektrycznie prostym samochodem ale elektronicznie dorównuje bardzo nowoczesnym samochodom i jest diabelsko droga bo nie ma zamienników .
PS1.: Nie ma czegoś takiego okazje na polskim rynku , ba nawet na zagranicznym już się nie trafiają .
PS2.: Sam mam sportage III :)

Człenio

Początkujący
Punktów
0
Wszyscy ci piszą nie kupuj bo się wpakujesz w koszty a Ty i tak chcesz du...e poparzyć choć wszyscy mówią nie wkładaj du...y w ognisko ....
Nie rozumiem ludzi, mówisz im że język przymarznie do lodowatej klamki to i tak przyłożą
Ale to w końcu ich język i kto im zabroni
Po prostu próbuje zdiagnozować usterkę bo z pozorów wydaje się banalna.

Jeśli samochód ma mniej niż 150 tys. km to musi być gwarancji !!! i aso by to zrobiło od ręki .
1. Jeśli ma więcej niż to poszukaj innego egzemplarza - nie pytaj dlaczego po prostu zaakceptuj to .
2. Jeśli nie ma to :
a) prawdopodobnie ma przekręcony licznik
b) jest po konkretnym dzwonie !!! sportage III jest elektrycznie prostym samochodem ale elektronicznie dorównuje bardzo nowoczesnym samochodom i jest diabelsko droga bo nie ma zamienników .
PS1.: Nie ma czegoś takiego okazje na polskim rynku , ba nawet na zagranicznym już się nie trafiają .
PS2.: Sam mam sportage III :)
Skoro masz podobne auto to może wiesz czy od czujnika po drodze jest jakiś komputer który może mieć jakiś problem i jak napisałeś może być 'diabelsko drogi'

Do góry Bottom