• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klapa gasząca 1.9 cdti

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
1.9 CDTI Zafira 120 koni. Po wysterowaniu przepustnicy z komputera silnik gaśnie ładnie, przy gaszeniu kluczykiem trzęsie silnikiem. Klapa zamyka się bardzo wolno, zamyka się jak już silnik zgaśnie. Rozebrałem, po podaniu 12v na silnik wygląda jakby nie miał siły ruszyć klapą i męczy się przy zamykaniu. Klapa była grubo zarośnięta nagarem, w elektronice było pełno oleju
Naprawia się to jakoś?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Spróbuj wyczyścić z oleju i nagaru. Zajrzyj do silniczka, wyczyść szczotki. Powinno dalej latać. Jeżeli nie to po bożemu zamówić nową część. Następnie sprawdzić skąd olej i naprawić aby zapobiec podobnej usterce w przyszłości.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Może to ci coś pomoże. Ja geometrię w turbo czyściłam tak. Całe turbo do myjki ultradźwiękowej a później razem z praniem na sznurek.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Wyczyszczona, nasmarowana, nie miałem chęci dobierać się do silnika, póki co działa, pewnie zaraz padnie, ale cel osiągnięty, w aucie jest świeżo wymieniona dwumasa i klient zarzucał, że jest uszkodzona bo grzechocze przy gaszeniu. Póki klapa działa jak trzeba jest cisza przy gaszeniu, klient pojechał przyznając, że jednak nie grzechocze

Do góry Bottom