• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klapa gasząca citroen c3 1.4hdi

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Kolego Marek-S nie mam zamiaru odkrywać Ameryki lub wyważać otwartych drzwi.:) Nie wiem co było robione w sterowniku przez handlarzy, na elektronice samochodowej znam się słabo i dlatego dopytuję. Rozumiem, że żeby sprawdzić co w sterowniku siedzi musiałbyś sczytać dane a potem je posprawdzać, więc musiałbym wysłać do Ciebie sterownik, sam pisałeś że być może sterownik jest uszkodzony. Nie mam tu nikogo, kto by to umiał zrobić. W Poznaniu za drugi sterownik wyczyszczony z wgranym programem z mojego chcą 500zł. Tylko co mi to da jak mam być może coś namieszane w oprogramowaniu? Rozumiem że chłopak w firmie przegra po prostu mój wsad na inny sterownik. Czy dobrze to rozumiem? Dlatego też pytałem o komplet z ogłoszenia, bo bym po prostu zamienił elementy. Tyle to zrobię sam. Jeżeli nie sprawi ci to kłopotu to opisz trochę (przynajmniej teoretycznie) o co chodzi z podmianą sterownika, lub z przegrywaniem programu na inny (jeżeli w "dawcy" jest już coś namieszane) Przyda się to nie tylko mi, ale także innym. Wiem że temat nie jest prosty i nie wymagam od ciebie ujawnienia tajemnej wiedzy. Chcę to chociaż trochę zrozumieć, żeby wiedzieć co będzie najlepsze w moim przypadku.(czasowo i finansowo). Może to głupie pytanie , ale co Ty byś zrobił na moim miejscu?Pozdrawiam

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Poszukaj kogoś ,kto się zajmuje chip tuningiem i Ci ogarnie. Zgra softa, sprawdzi czy ori a jak nie poprawi jak trzeba. Może faktycznie ktoś wyzerował nie tą mapkę przy EGR OFF ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pojechał do kogoś kto na tym się zna , zostawił samochód i cierpliwie czekał na diagnoze a potem naprawe . tak wydasz 300 i bedziesz dalej w lesie , nie da sie czasem tanio niestety nie wiem co jest namieszane wiec ... mogę domnienywać tylko

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Zanim pojadę do tunera postanowiłem przejrzeć jeszcze raz wszystko. Podłączyłem przepustnicę do starej ładowarki od komórki. Napięcie 3,7V -Klapa przymyka się do połowy. Sprawdziłem napięcie w gnieździe samochodu po przekręceniu kluczyka -napięcie 8,2-8,4V nieznaczne wahania -a klapa ani drgnie. Sprawdziłem przejście na przewodach od sterownika do wtyczki, jest ok. Zastanowiło mnie tylko jedno- między dwiema wtyczkami do sterownika ktoś wlutował przewód włączając się bezpośrednio w 2 żółte przewody (taka złączka między wtyczkami) no raczej nie jest to chyba fabryczny patent. Po co łączyć ze sobą przewody z dwóch wtyczek lutując je ze sobą???

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Masz namieszane z autem , pewnie cena byla okazyjna a auto rzeźbione

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Cena była wyższa niż przeciętna o jakieś 2 tyś. Auto cukierek (pisałem wcześniej) Dodam jeszcze że po odpięciu złączki od EGR wyskoczył błąd, więc chyba EGR raczej nie wycięty z programu. Możliwe że w sterowniku coś się upaliło i jakiś magik obszedł tym wlutowanym przewodem coś?

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Marku widzę ze starasz się wytłumaczyć ale szczerze mówiąc bym cie prosił żebyś odpuścił. Autor to typowy domowy naprawiacz, nie znam się to nie robie. Temat prosty jak budowa cepa. Dla elektronika to 2-3h żeby sprawdzić co się stało i jeszcze poskładać. Zapłaci 50-200zł za diagnozę i problem z głowy :) autorze z racji ze forum nie jest od wyganiania to coś ci powiem. Nie wiemy w które kostki i piny dokładnie wpial ktoś te kable Nawet nie wiemy jaki tam masz dokładnie sterownik. A ktoś tam wyżej napisał ze mapkę się zeruje dla tych którzy to czytają to to nie tak się robi ktoś sb pomyśli ze otwierasz mapę wszędzie 0 i po sprawie ale kij z tym. Z tymi kablami to zrób jak fabryka wypuściła i zobacz co się stanie. Na testerze wyjdzie ci ruch egr ruch potencjometru i ocenisz sobie, kolega który podjechał pewnie odczytał tylko błędy bo do niczego więcej nie ma pojęcia... a z czytania błędow w 80% przypadków wuj jest...

Błąd sobie może być jak ktoś zjechał wycinanie. Numery sterownika podaj, otwierać Ci go nie polecam jeśli nie masz do tego wiedzy. Dam Ci listę co zrobić.
1.diagnostyka komputerem i podgląd parametrów bieżących
2. Wiązka elektryczna
3. Sprawdzenie działania zaworu egr i klapy
4.jeśli któreś z w.w zepsute to wymienić
5.sprawdzić czy soft ori
6. Jeśli wszystko wyżej sprawdzone i dobre to wymienić sterownik lub naprawić.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Masz racje szkoda pisać do przydomowego naprawiacza który nie ma pojęcia o co chodzi

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Koledzy a Wy od razu urodziliście się ze wszystkimi zdolnościami? Powiedzenie nie znam się to nie robię jest najprostszym wyjściem. Gdyby wszyscy mieli takie podejście , to do dzisiaj mieszkalibyśmy w jaskiniach. Ja nie boję się podjąć ryzyka po to aby się czegoś nauczyć. Dziękuję za pomoc. Łatwo kogoś oceniać nie znając jego zdolności i wykształcenia. Jak któryś z Was będzie leżał na ulicy po zawale, to nie rozpocznę reanimacji (bo przecież nie znam się na tym) Pozdrawiam

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
to nie tylko kwestia wiedzy ale i sprzętu . Minęła era samochodów naprawianych na kontrolkę i miernik

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Ja to wiem kolego. Ale na razie starałem się posprawdzać co mogłem. Dzisiaj jadę odłączyć się pod Lexię. Za parę dni daję auto do firmy tuningowej niech oni powalczą. Przeciąłem ten dolutowany przewód w celach naukowych;) i nic się nie stało. Klapa dalej nie chodzi a błąd od EGR po wczorajszym odłączeniu go sam się skasował

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Wymyśliłes sobie świetne porównanie pogratulować ci tylko rozumu i elokwencji. Chodzi o to ze jeśli widzimy ze ktoś ma przynajmniej podstawowe pojęcie i coś rozumie jak mu dajemy podpowiedzi to prowadzimy temat do końca. A ty raz ze nie bardzo jest ci jak wytłumaczyć to dwa ze poprostu nie masz czym tego sprawdzić, takich domowych naprawiaczy są tysiące nie maja pojęcia to kupią kabelek i będa pisać w internecie żeby ktoś im tłumaczyl zamiast oddać to do warsztatu gdzie ktoś się na tym zna, ma sprzęt na tym zarabia i z tego żyje. Jak ja nie umiałem sobie zrobić daszku na tarasie to nie pisałem w internecie jak to zrobić nie robiłem tego po godzinach tylko wziąłem fachowców oni się wszystkim zajęli zapłaciłem a w tym czasie sam zarobiłem na tym na czym się znam. I klient ma zrobione ja zarobiłem mam z czego żyć i panowie zrobili zarobili tez maja za co żyć podatek zapłacony interes i gospodarka się kręcą. Gdybym był modem to już bym zamknął ten temat. Bo nawet gdybyś sobie kupił programator to raz ze nie umiał byś odczytać sterownika tylko byś go spalił a dwa ze taka wiedza nikt się z tobą nie podzieli bo do tego dochodzi się latami i godzinami/nocami nauki. Pozdrawiam i auto oddaj do warsztatu napewno wyjdzie mu to na dobre.

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Po podłączeniu do Lexii : Testowanie przed uruchomieniem: EGR-pracuje. Klapa(przepustnica EGR)- pracuje ;wszystkie elektrozawory ok. Po uruchomieniu :usterka trwała : P1169 ; P0222 sygnał 1 , P0227 sygnał 2(sygnał czujnika pedału przyspieszenia) ; Przekaźnik wstępnego przedłużonego włączenia świec żarowych P1352. Odczyt na bieżąco- korekcja na wolnych obrotach: 96,7% ; 103,8% ; 103,6%; 96,5% później czym wyższe obr tym zbliżały się do 100% przy obrotach 1700 i powyżej 100,35% na wszystkich. EGR na wolnych obr. 55% przepustnica EGR(klapa) 5% i tak przez cały czas. EGR zmieniał wartości przy gazowaniu natomiast klapa nie (5%) .Przy zgaszeniu nie drgnęła , turbina kręciła przy 3,500 obr 0,5atm więcej niż atmosferyczne (na postoju) przy depnięciu na max około 0,8 (mocna przegazówka na chwilę)
Pedał gazu przy delikatnym wciskaniu przeskakiwał z 0% na 2% czasami udało się zrobić 1% ale obroty były różne:
1% =930,1060,880 jak się udało. Na biegu jałowym bez obciążenia typu klima i światła obroty silnika 736 (chyba za nisko) Był jeszcze błąd przetwornicy
Było jeszcze kilka odległych błędów (po skasowaniu nie powróciły)
Wnioski: pedał przyspieszenia do wymiany, przekaźnik świec do wymiany, nie wiem co z tą przetwornicą? , proszę opinię o korekcjach i turbinie , nadal nie wiem co z klapą - na teście chodzi , jak silnik pracuje już nie

Ostatnia edycja:

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
A powiedz mi czym zajmujesz się na codzień?

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Latam śmigłowcem jako technik pokładowy (inżynier pokładowy) Mam troszkę sprzętu do ogarnięcia ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A to stąd ambicje, ale do tego śmigłowca masz trochę narzędzi i sprzętu co ?

Już widzę ze twoje wnioski są błędne , potencjometr przerabiałem w moim 3V6 , przekaźnik jest OK a przetwornica jest w sterowniku . Część błędów to efekt działalności amatora

Ostatnia edycja:

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
No sprzętu jest nie mało, ale sprzęt bez myślenia jest nic nie wart ;).Co byś zalecił? Wymienić tylko potencjometr i dać auto do sprawdzenia programu w sterowniku i przywrócenie go do parametrów fabrycznych? Co masz na myśli mówiąc, że część błędów to efekt działalności amatora? Chodzi ci o to że, ktoś coś porył w programie? Czy że kolega źle coś robił w czasie sprawdzania ? Jeżeli coś z przetwornicą to wymieniać sterownik? A nieszczęsna klapa :mad:???

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
I wiedzy .... bo robisz chaotyczne ruchy , ja co prawda mam model helikotera ale do latającego bym nawet nie podchodził bo sie nie znam

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Kolego Marek_S poproszę jeszcze raz o odpowiedź, co masz na myśli mówiąc, że część błędów to efekt działalności amatora? Chodzi ci o to że, ktoś coś porył w programie? Czy że kolega źle coś robił w czasie sprawdzania ? Czekam na nowy potencjometr gazu. Potem zobaczę co dalej

Do góry Bottom