• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klapa gasząca 2.0 tdi BKD

potentator

SuperMechanior
Punktów
3
Czy klapa gasząca ma wpływ na wolne obroty? CZy działa tylko w dwóch płaszczyznach otwarta/zamknięta? Czy może reguluje dopływ powietrza do silnika po rozgrzaniu?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
a jak myslisz kolego jesli klapa nie powroci po zgaszeniu na swoje miejsce cos sie moze dziac co nie....

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Najpierw sprawdz wizualnie czy wszystko masz na miejscu polaczenia itp. potem diagnostyka komuterowa

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Jak cos nie gra z klapą to wywala błąd klapy i tyle.
Proste to jak ten cały BKD.
Błędów nie wywala tylko przy zmęczonych pompkach, wtedy dzieja się cuda ale przy klapie w PD wali błąd po każdym odpaleniu.

Czy klapa gasząca ma wpływ na wolne obroty?

1-po kodzie silnika dojdziesz czy masz klape czy klapy w kolektorze.

Ostatnia edycja:

PiterPiter85

Początkujący
Punktów
5
Co masz na myśli cuda?
W moim BKD po odlaczeniu wtyczki od klapy silnik dostaje kopa i pracuje ciszej. Dziwne jest to, ze klapa zamyka się i otwiera wtedy kiedy powinna. Reaguje tak jak powinna na teście wyjść ale nie mam pojęcia jak zachowuje się podczas jazdy/zmiany obciążenia/otwierania się i zamykania egr.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1601
Co masz na myśli cuda?
W moim BKD po odlaczeniu wtyczki od klapy silnik dostaje kopa i pracuje ciszej. Dziwne jest to, ze klapa zamyka się i otwiera wtedy kiedy powinna. Reaguje tak jak powinna na teście wyjść ale nie mam pojęcia jak zachowuje się podczas jazdy/zmiany obciążenia/otwierania się i zamykania egr.
czyli chcesz wiedzieć czy działato jak:
- tylko klapa gasząca -on off- otwarta jak silnik działa, zamknięte jak się gasi
- czy podobnie jak przepustnica w benzynowym silniku. w zależności od obciążenia są stany pośrednie.

dobrze zrozumiałem?

PiterPiter85

Początkujący
Punktów
5
czyli chcesz wiedzieć czy działato jak:
- tylko klapa gasząca -on off- otwarta jak silnik działa, zamknięte jak się gasi
- czy podobnie jak przepustnica w benzynowym silniku. w zależności od obciążenia są stany pośrednie.

dobrze zrozumiałem?
Dokładnie tak. Przypuszczam, że może zmienić swoje położenie i zmieniać tym samym cisnienie dorzucanych spalin ale to tylko mój tok próby zrozumienia skąd taka zmiana zachowania silnika po jej odlaczeniu

Do góry Bottom