• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klekotanie silnika Fabia II 1,4 16v 86KM

gregory1

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam problem z silnikiem 1,4 16v 86KM CGGB w skodzie Fabii II 2010r, przebieg 72000km. Słychać klekotanie
.

Silnik chodzi na filmiku na benzynie więc nie słychać listwy gazowej.
Olej zmieniony i nic nie pomogło. Nie wiem dokładnie od kiedy tak chodzi silnik ale ostatnio słyszę to bardziej.

A

autozibi

Witam. Mam problem z silnikiem 1,4 16v 86KM CGGB w skodzie Fabii II 2010r, przebieg 72000km. Słychać klekotanie
.

Silnik chodzi na filmiku na benzynie więc nie słychać listwy gazowej.
Olej zmieniony i nic nie pomogło. Nie wiem dokładnie od kiedy tak chodzi silnik ale ostatnio słyszę to bardziej.

Nie słyszę tu nic podejrzanego . Ten silnik ma taką kulturę pracy .

gregory1

Początkujący
Punktów
0
chodzi tutaj o to chwilowe "ćwierkanie" na wolnych obrotach. Jak lekko dam gazu to słychać mocniej. Jak przyspieszam na zimnym silniku to głośno słychać "ćwierkanie", na ciepłym słabiej. Wcześniej tego nie było , może po tym przebiegu te silniki tak mają? Jeden mechanik mi mówił że to tłoki uderzają o ścianki i mogę tak jeździć i że ten silnik to gówno . Tylko się obawiam żeby się nie rozleciał całkowicie bo to mój jedyny samochód do pracy. Co dziennie robię 70 km .

A

autozibi

chodzi tutaj o to chwilowe "ćwierkanie" na wolnych obrotach. Jak lekko dam gazu to słychać mocniej. Jak przyspieszam na zimnym silniku to głośno słychać "ćwierkanie", na ciepłym słabiej. Wcześniej tego nie było , może po tym przebiegu te silniki tak mają? Jeden mechanik mi mówił że to tłoki uderzają o ścianki i mogę tak jeździć i że ten silnik to gówno . Tylko się obawiam żeby się nie rozleciał całkowicie bo to mój jedyny samochód do pracy. Co dziennie robię 70 km .
Silnik może nie jest okazem do zachwytu jednak jest jeszcze w Golfie 4 i Saacie Leonie i jakoś dają radę .
Sprawdź w takim razie na wszelki wypadek rozrząd .
Zdejmij też sam pasek wielorowkowy i zobacz jak wtedy chodzi .

gregory1

Początkujący
Punktów
0
a jak zobaczyć stan rozrządu, wystarczy tą pokrywę czarną ściągnąć po lewej stronie silnika?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Ten motorek to porażka koncernu VW, jeśli chcesz nim jeszcze pojeździć to zmień mu panewki pierścienie i uszczelniacze zaworów. Silniki, które do mnie trafiły mocno już wyeksploatowane nie miały przekroczone 150000 tyś km.

TOMMY74

Nowy
Punktów
0
Miasto
Katowice
Jestem w przeddzień własnie zakupu POLÓWKI z tym silnikem, miałem dosowiadczenia z PUNTO 1.2 8V na LPG (320 tkm!! raz tylko wydmuchało uszczelke spod glowicy a tak bezawaryjnie 10 lat), octavia I 1.6 BFQ LPG także zadowolony, wiec szukalem aut z starymi sprawdzonymi silnikami. Tu czytam ze to SHIT??
Możesz troche konkretów? szklanki jeszcze można znieść, ale piszesz o duuuzo głębszych tematach. Jestes pewien przebiegów, że poniżej 150 tkm tak powazne problemy?????????
U ans wiekszość 3-4 latków zzza Łaby ma poniżej 100 tkm na licznikach, deklarowanego oczywwiscie.

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
silniki te polataja dłuzej, czesto przebiegi są strasnie przeklamane.
No i kwestia w jakich rekach był.
A jak cos stuka czy puka to daj sobie spokuj...
bo albo byl zle obslugiwany albo ma nalatane

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Jestem w przeddzień własnie zakupu POLÓWKI z tym silnikem, miałem dosowiadczenia z PUNTO 1.2 8V na LPG (320 tkm!! raz tylko wydmuchało uszczelke spod glowicy a tak bezawaryjnie 10 lat), octavia I 1.6 BFQ LPG także zadowolony, wiec szukalem aut z starymi sprawdzonymi silnikami. Tu czytam ze to SHIT??
Możesz troche konkretów? szklanki jeszcze można znieść, ale piszesz o duuuzo głębszych tematach. Jestes pewien przebiegów, że poniżej 150 tkm tak powazne problemy?????????
U ans wiekszość 3-4 latków zzza Łaby ma poniżej 100 tkm na licznikach, deklarowanego oczywwiscie.

i te przepięknie zacierające się wałki rozrządu w pokrywie klawiatury :)
Miałem przyjemność robić taką głowicę jak koleś sprowadził sobie Golfa 4 z niemiec autentycznym przebiegiem 80tys, bo miałbyć rozrusznik zepsuty i trzymać cały silnik, tj.by był zatarty a on stanął na jednym wałku rozrządu i niemce ciągali go na pych, tak że pasek przeskoczył i wał też się przekręcił w zawory :) jak zrzuciliśmy pasek i pokrywe klawiatury co stwierdziliśmy że stoi na wałku to popierdzielony klient dalej chciał sprawdzać rozrusznik debil bo nie docierało do niego to że głowice trzeba robić bo na żadnym cylindrze nie trzymało ciśnienia :D a co lepsze pare dni wcześniej robiliśmy polówke z tym samym silnikiem i z tym samym objawem tylko że zajebiście sie coś tlukło w silniku,po wymianie pokrywy klawiatury wszystko ucichło,poprostu wałek rozrządu ma za słabe smarowanie i się zacierają.

Kup sobie kolego lepiej coś innego ale nie z tym silnikiem bo będziesz miał przygody :) a w tej skodzie z pierwszego filmiku też się chyba zaczyna tłuc zacierający się wałek,występuje to takim głuchym metalicznym dźwiękiem.

TOMMY74

Nowy
Punktów
0
Miasto
Katowice
No to wspaniale, pocieszacie na każdym kroku...
trochę czytałem opinii użytkowników, w poszukiwaniu wlasnie niezadowolonych i ich powodów, przeklinają TSi, Diesle ze DPFy, dwumasy, przepływomierze itp, natomiast ten 1.4 jako ze stary typ dużo palacy nie wnosił nikt po za tym przypadkiem z tego forum problemów z silnikiem. Myślicie ze dotyczy to tez świeżaków, rocznych aut??Vw nic się nie nauczyło, nie docieraja takie info do nich? temat kanałów i zamarzania i słabego smarowania w niskich temp słyszany byl, ale myslalem ze cos z tym zrobili, i że temat dotyczył niskich temp rzędu -15C, że wtedy para/masełko z oleju zamarzało. Kurcze, jestem w kropce. Skoda, Seat, Vw wciąż sprzedają u nas z tymi silnikami, Skoda idzie krok dalej i gaz LR instalacje montują, że niby OKay. W Austrii już brak tego silnika aktualnie w sprzedaży, w ofercie ale chyba przez downsizing, ze tam moda na 1.2 TSi i zwykle stad tego nie ma.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia??? Jak wygląda to ze świeżymi autami, w POLO 6R, czyli obecnym, np 2012-2013r ?? Będę wdzięczny za takie info.

PS. Jaki jest orientacyjnie koszt wałków, aby profilaktycznie jak rozrząd wymienić??? tak +/- ?

dakra76

Nowy
Punktów
0
Ja mam takiego fabiszona II 2008 r, co prawda z poprzednim oznakowaniem silnika do 2008 - BXW, mam 335 000 km i smiga bez problemu, odpukać, puk.... ;)

TOMMY74

Nowy
Punktów
0
Miasto
Katowice
UFF, całe szzęście, odetchnłaem, bo kupilem własnie takowy, obserwuje, słucham... a tylko te forum było źrodłem wiedzy, ze ten silnik ma jakies fochy, problemy Na innym z niemickich forum internetowym dot LPG znalazłem ze CGGB w okol 60tkm padły gniazda zaworowe na 3 i4 cylindrze wlasnei od LPG. Uznaję tę i tamta wiadomośc jako incydentalną, nie rzutującą specjalnie an cały silnik, samochód. pozdrawiam i gratuluję

Do góry Bottom