• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klient zakupił uszkodzony silnik, nie chce zapłacić za wymianę.

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
Może ktoś miał taką sytuację ? Co radzicie zrobić ? Bardzo proszę oszczędźcie mi komentarzy że mogłem auta nie oddawać. Dziękuje za wyrozumiałość.
nauczka na przyszłość chociaż jak masz historię SMS, rozmów, połączeń to można spróbować mu wysłać rachunek na adres zamieszkania, jak nie odbierze to wnioskuj do sądu (właściwego do jego miejsca zamieszkania) o nakaz zapłaty za fakturę, jeżeli nie odwoła się od nakazu to wtedy pozostaje Ci komornik i egzekucja, jeżeli odwoła się od tego nakazu no to wtedy jest normalnie rozprawa w sądzie i sobie wyjaśniacie, przedstawiacie dowody, sam fakt, że u Ciebie był, wybił szybę już może stanowić w sądzie dowód, że Ci coś zlecał (tutaj z przykrego doświadczenia Ci napiszę, że ja sprzedałem towar babce na fakturę, była u mnie, dostała fakturę do ręki, chciała zapłacić przy odbiorze a ja wolałem na konto - mój błąd - nie wziąłem jej podpisu, nie chciała zapłacić 600 zł, wystosowałem wezwanie, nakaz do sądu, sąd to przyklepał fakturę bez jej podpisu, ona się od tego nie odwołała bo nie odbierała pism ode mnie a przecież to było na jej korzyść bo nic nie podpisała, niestety oficjalnie jest goła, drugi komornik działa, była sprawa o wyjawienie majątku i koszty które poniosłem to już dobre 800 zł + 600 zł które mi wisi więc czasem to gra niewarta świeczki bo ludzie są po prostu gnidami)

fajnie jakbyś miał zapis monitoringu jak był wcześniej u Ciebie np. zostawił auto albo przywiózł inny silnik

na przyszłość zabezpieczaj się papierem, stwórz sobie jakiś formularz przyjęcia auta do naprawy, diagnozy i drukuj za każdym razem, bierz podpis właściciela, najlepiej aby się zapoznał z cennikiem usług u Ciebie ile za co kosztuje roboczogodzina

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Zauważyłem że jeśli auto jest stare a naprawa krótko pisząc nie pójdzie bo silnik który dostarczył klient jest uszkodzony to wtedy są zawsze problemy. Jak auto kosztuje 100 tys i trzeba wydać 10 tys za "coś" to problemów jakoś nigdy nie miałem. Często przyjezdza do mnie gość który kupuje auta leasingowe które nie były opłacane. Zawsze powtarzał ze jak klient kupuje auto za 200 tys to nawet stan auta go nie interesuje gdyż jak mu się znudzi za tydzień to sobie kupi drugi, problematyczni ludzie są jak mają kupić auto za 3-5 tys i oczekują Polisy oc i bt na rok, kompletu kół zimowych, pełnego baku lpg i pb, auta ma mieć pierwszy lakier, i żadnych uszkodzeń, dodatkowo nowy rozrząd i cały po serwisie, z kompletem fv z aso to jest racja. Bora warta 4 tys.... Może.... Do tego silnik na który nie ma już gv, mechanik chce kasę za wymianę ale nie działa to bach szybę wybije może gość pijany był i myślał że to twoje auto

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
Taką mamy mentalność jak mechanik krzyczy za robotę za dużo to przecież my właściciele znawcy wiemy lepiej i znajdziemy taniej, skoro tak to po co idziemy do mechanika. W czasach inflacji kupujemy szroty typowe na dojazd do pracy które są skarbonką bo wkładamy w nie coraz więcej. Jak kupujesz auto za 100K to raczej nie masz problemów z grubszą wymianą lub zatankowaniem do pełna na autostradzie. Niestety mając w domowym budżecie 4-5K na auto później szukasz oszczędności gdzie się da w naprawach.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Jak ten fanfaro wg was. To chyba jest mannol pod ichnią nazwa

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Mialem dyzur i jeden do mnie mowi zeby mu bmke podpiąć. Ok podpielem 40 dychy po znajomosci wzielem.
No i wyszla wymiana jednego zaworu.
Dwa tygodnie mi oddawal kase a jeszxze zaproponowal mi zebym mu bledy pokasowal w cenie bo akumulator wymienil. Pomyslalem zeby spie..alal w podskokach. Czy ci dęci frajerzy szukają wiekszych frajerow?
Ludzie mysla ze sprzet to ten czerwony ch.j z brodą przynosi pod choinkę?
Ostrzegam przed dziadami.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Jak kupujesz auto za 100K to raczej nie masz problemów z grubszą wymianą lub zatankowaniem do pełna na autostradzie.
Nie bardzo. Często ci z droższymi samochodami to najgorsze sknery, a ci z gratami za tysiaka od reki pakują parę stów czy nawet tysięcy w samochód.
jak mają kupić auto za 3-5 tys i oczekują Polisy oc i bt na rok, kompletu kół zimowych, pełnego baku lpg i pb, auta ma mieć pierwszy lakier, i żadnych uszkodzeń, dodatkowo nowy rozrząd i cały po serwisie, z kompletem fv z aso to jest racja. Bora warta 4 tys....
Bo tak powinno być. Samochody bez tego to chodzą za tysiaka albo taniej a nie za 5tys.
podpielem 40 dychy po znajomosci wzielem.
"Wzięście" 4 stów za samo podpięcie i to po znajomości to nie chcę pytać ile "wzieżesz" bez znajomości :D

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Jeśli to znajomy jak u mnie co drugi się powołuje na kogoś to za mało wzieł.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
problematyczni ludzie są jak mają kupić auto za 3-5 tys i oczekują Polisy oc i bt na rok, kompletu kół zimowych, pełnego baku lpg i pb, auta ma mieć pierwszy lakier, i żadnych uszkodzeń, dodatkowo nowy rozrząd i cały po serwisie,
tak powinno być. Samochody bez tego to chodzą za tysiaka albo taniej a nie za 5tys.
To żeś kolego @Dawidek126 trafił w dziesiątkę :D właśnie takim klientem jest @nanab :D on właśnie szuka ałdi po serwisie z dwoma kpl. kół, instalacją LPG, zatankowane pod korek 1.8 T zarejestrowane opłacone na rok do przodu za 1000 zł :D i wierzy że mu się uda

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
To żeś kolego @Dawidek126 trafił w dziesiątkę :D właśnie takim klientem jest @nanab :D on właśnie szuka ałdi po serwisie z dwoma kpl. kół, instalacją LPG, zatankowane pod korek 1.8 T zarejestrowane opłacone na rok do przodu za 1000 zł :D i wierzy że mu się uda
Z całej tej listy zgadza się tylko lpg(i to nie jako konieczny warunek) i to że zarejestrowane :D

Do góry Bottom