• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klimatyzacja/odcinanie gazu

Mloda02

Nowy
Punktów
0
Mam problem z autem i potrzebuję Waszej opinii. Trzy tygodnie temu miałam wymienioną chłodnicę klimatyzacji, zrobiony serwis i nabity czynnik. Po tym czasie, nagle, na światłach, pedał gazu przestał reagować i ledwo dojechałam do domu. Później przez trzy dni bałam się jeździć. Zamówiłam skaner OBD, ale żadnych błędów nie było. Przejechałam się blisko bloku i samochód jeździł normalnie.
Umówiłam się ponownie do tego mechanika. Dzisiaj, jak już byłam blisko, stwierdziłam, że włączę klimę i zobaczę, czy to nie przez nią. Po włączeniu zatrzymałam się i jak chciałam ruszyć, to znowu pedał gazu nie reagował.
Powiedziałam to mechanikowi, pogrzebał i stwierdził, że kompresor jest do wymiany i napinacz jest zatarty.
Chciałabym zapytać, czy te objawy mogą mieć związek z poprzednią wymianą chłodnicy i serwisem klimatyzacji. Będę wdzięczna za każdą pomoc w diagnozie. Jestem w tym zielona:(
Auto to Vw polo 1.2 2003r

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Ale błędy ma jakieś? Czy nie ma siły jechać? Jak włączasz klimę na jalowych to gasnie? Reaguje na gaz na postoju z włączona klimą?

Mloda02

Nowy
Punktów
0
Ale błędy ma jakieś? Czy nie ma siły jechać? Jak włączasz klimę na jalowych to gasnie? Reaguje na gaz na postoju z włączona klimą?
Błędów nie ma. Na jałowym gaśnie jak jest włączona klima i daje gazu do oporu.
Generalnie jest tak, ze poki nie wlacze klimy wszystko jest ok, a jak wlacze to jedzie normalnie, ale jak staje zalozmy na swiatlach to przy probie ruszenia odcina pedal gazu. Musze wtedy wylaczyc i wlaczyc silnik, wylaczyc klime i wtedy rusza

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Po włączeniu AC silnik gasnie bo pewnie kompresor AC zatarty (ma wieksze opory i zatrzymuje silnik). Jeżeli stało się to po serwisie AC , z wymiana jakiś elementów, to może mieć to związek. Takie rzeczy nie dzieją się bez przyczyny, może było za mało oleju w układzie AC, może faktycznie kompresor ledwo już "żył"... jest naprawdę dużo możliwości. Ciężko jednoznacznie stwierdzić po której stronie jest wina w 100%

Mloda02

Nowy
Punktów
0
a ta klima działa wcześniej czy przez ileś lat układ był bez czynnika i pięknie sobie zbierał wilgoć i rdzewiał?
Możliwe, że tak było. Auto kupione w styczniu, wiec za dużo nie wiem.. rozumiem, ze gdyby tak było to to ma zwiazek?
Jeszcze pytanie czy moge tak jezdzic nie wlaczajac klimy?

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Według mnie, gdyby to był zatarty kompresor to by gasł lub słabł od razu po włączeniu klimy, a nie po zatrzymaniu na światłach.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
W tym aucie jak przeskoczy rozrząd o 2 zęby na wydechowym to tak się dzieje , nie ma błędu bo czujnik jest na ssącym ale nie utrzymuje co jakiś czas wolnych obrotów, zwłaszcza gdy schodzisz z wyższych na sprzęgle. Dopiero przeskok o 3 zęby daje poważniejsze oznaki , zwykle brak jeszcze kolizji, ale szarpie i zapłon wypada . Przeskakuje wyłącznie na wydechowym
Łatwo sprawdzić rozrząd, zaślepkę zdemontować i nawet blokad nie wkładając to widać . Ciekawi mnie jeszcze czy gdzieś może nieszczelność jest na układzie dolotowym .

Do góry Bottom